Opozicijski projekt: Konkretna alternativa Janši je na mizi

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
07.10.2020 20:00

Opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB bodo po pobudi civilne sfere in potencialnega novega mandatarja, ekonomista Jožeta P. Damijana, s Koalicijo ustavnega loka skušale zamenjati vlado Janeza Janše.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vodje levosredinskih opozicijskih strank so naklonjeni ideji Koalicije ustavnega loka in upajo, da bo do tega zaključka prišlo še vsaj sedem koalicijskih poslancev, ki jih potrebujejo za uspeh. 
Žiga ŽivuloviČ/bobo

Vodje opozicijskih LMŠ, SD, SAB in Levice so se začeli pogovarjati o konkretnem predlogu snovanja projektne vlade, so sporočili danes. Osnova za sodelovanje je pobuda z imenom Koalicijski ustavni lok, ki jo je nanje v nedeljo naslovila civilna sfera z ekonomistom Jožetom P. Damijanom na čelu. Ta je tudi pripravljen postati novi mandatar, kar pa so prejemnice pobude v začetni fazi ocenile kot sprejemljivo. Ker se dokument, pod katerega so podpisani še Spomenka Hribar, Pavel Gantar, Boris A. Novak, Arjan Pregl, Barbara Rajgelj, Slavko Splichal, Niko Toš in Slavoj Žižek, vsebinsko sklada s političnimi agendami levosredinskih strank opozicije, so tudi tega ocenili kot dobro osnovo za nadaljnje pogovore.

Korak k uresničitvi ideje o boljši državi

"Dan je pretresla novica, da imamo v Sloveniji rekordnih 360 okužb, kar je sedemkrat več kot marca, ko smo bili v popolni karanteni. Kljub temu se vlada Janeza Janše ne ukvarja s tistim, kar pravi, da je bistvo, bojem proti epidemiji, ampak z vsem ostalim," je bil oster koordinator Levice Luka Mesec. Problematiziral je, da vlada podira pravno državo, si podreja nadzorne institucije, dela red v policiji, rada bi ukrotila medije, utišala opozicijo in civilno družbo. Prvak LMŠ Marjan Šarec je medtem ocenil, da je vladi spopadanje s koronavirusom ušlo izpod nadzora, kljub temu pa ni pripravljena spremeniti pristopov. Šarec zato apelira na državljane: "Če je že vlada na tej točki odpovedala, bodimo mi toliko odgovorni. Le če bomo zdravi, bomo lahko izvajali svoje naloge. Ne dajajmo pobud za popolne zapore, ker če se bo to zgodilo, bo država v popolnem kolapsu. To pa ni nikomur v interesu, morda samo komu v politične namene."

Kdaj z različnimi pogledi razdružena opozicija je po navedbah voditeljice SD Tanje Fajon sicer ves čas na skupnem imenovalcu: "Želimo državo, v kateri bo demokracija in v kateri bomo spoštovali neodvisnost agencij, medije, temeljne človekove pravice, ustavo, našo zakonodajo in ostale organe." Zdaj so po njeni oceni korak bližje in dlje, da skupno idejo o boljši državi manifestirajo.

Za skok SMC in Desusa z "vlaka norosti"

S skupno 39 poslanskimi glasovi morajo pritegniti še vsaj sedem koalicijskih. "Naš cilj je dati Desusu in SMC možnost, da skočita s tega vlaka norosti, ki državo pelje v pogubo," je bila jasna Bratuškova. Na kakšen način nameravajo pristopiti do koalicijskih partneric? Fajonova odgovarja, da ne bodo nikogar v nič silili. Podobno Šarec: "Vsak mora priti sam do spoznanja, kaj je dobro za državo."

Medtem ko je premier in šef SDS Janez Janša tvitnil, da je poimenovanje "skupinice levih in skrajno levih strank in strančic za ustavni lok norčevanje tako iz slovenskega jezika kot iz ustavne ureditve", partnerice pobudi ne pripisujejo velikih možnosti za uspeh. "Je to ponovno vabilo preko medijev? Ker do nas ni prišlo nič," se je vprašala vodja poslancev SMC Janja Sluga. Šef stranke Zdravko Počivalšek je navrgel: "Če kdo misli, da je čas, ko se soočamo z zelo zaskrbljujočo covid sliko, primeren za politične eksperimente, mu težko pomagam. So pa vsi vabljeni, da odgovorno sodelujejo pri obvladovanju zdravstvenih razmer." Da praktično ne vidi možnosti, da bi opozicija, ki je bila v vladi in razpadla, ker se niso uspeli dogovarjati, zdaj našla "čudežno rešitev" in dogovor za kakršnokoli drugo možnost, je komentiral začasni zastopnik Desusa Tomaž Gantar in dodal, da zadeva "ni vredna komentarja". Nam je pa prvak NSi Matej Tonin dejal: "Mi se vedno udeležimo pogovorov. Smo stranka dialoga." Dodal je, da ga zanima zlasti njihov program.

Po Meščevih besedah opozicija ne želi čakati na volitve, ampak je treba alternativo oblikovati "tukaj in zdaj". "Do cilja nas lahko pripelje samo nesebičnost. Pred lasten interes bomo morali postaviti interes države in državljanov," je opozoril v izjavi za javnost, pred tem pa tudi vodje preostalih strank. Ti bodo, tako Šarec, plan odslej kovali stran od mikrofonov in kamer, saj menijo, da je to edini način za dosego cilja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta