Osnovno cepljenim s cepivom Janssen zaradi avstrijskih pravil omogočen prejem četrtega odmerka cepiva proti covidu

STA, A.L.
22.03.2022 18:55

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ je zaradi avstrijskih pravil prejem t. i. četrtega odmerka cepiva proti covidu-19 ob lastni privolitvi omogočila tudi vsem, ki so bili osnovno cepljeni s cepivom Janssen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tadej Regent

Po besedah vodje skupine Bojane Beović Avstrija enega odmerka cepiva Janssen namreč ne priznava kot polno cepljenje proti covidu-19.

Priporočila, ki so jih na sestanku prejšnjo sredo sprejeli v posvetovalni skupini za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), je danes na svoji spletni strani objavil NIJZ.

Kot je v današnji izjavi za medije še pojasnila Beovićeva, za omenjeno spremembo v skupini "dobrega strokovnega stališča sicer niso smeli zavzeti", saj je cepivo Janssen opredeljeno kot enoodmerno in po cepljenju zagotavlja osnovno zaščito. Ker imajo slovenski posamezniki, ki na delo hodijo v Avstrijo, zaradi omenjenih avstrijskih pravil težave, pa so v skupini vseeno dopustili možnost takšnega cepljenja.

Zato bodo morali morebitni posamezniki, ki se bodo po osnovnem cepljenju s cepivom Janssen želeli cepiti s četrtim oziroma drugim poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19, podpisati izjavo.

Četrti odmerek je posvetovalna skupina sicer priporočila imunsko oslabelim osebam. Z njim se bodo lahko cepile po treh do šestih mesecih od cepljenja s prvim požitivitvenim odmerkom oz. četrtim odmerkom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta