Otroško novinarsko središče: Mladi imajo pravico biti slišani!

Barbara Gavez Volčjak
07.01.2022 15:30

S projektom Otroško novinarsko središče dajejo mediji otrokom možnost zastavljati vprašanja odločevalcem in dobiti odgovor nanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ena od možnosti, da otroci izrazijo svoje mnenje o družbenih zadevah, je otroški parlament. 

BOBO

Pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) so v minulem letu, ko je Slovenija predsedovala Svetu Evropske unije, zagnali pilotni projekt Otroško novinarsko središče. V projektu dajejo otrokom in mladim možnost, da izrazijo svoje mnenje o določeni aktualni temi - prva tema je bila omenjeno slovensko predsedovanje - ali zastavijo vprašanje kateremu izmed odločevalcev. Otroci in mladi pa svojih vprašanj ne zastavljajo neposredno politikom, temveč jim pri tem pomagajo mediji, sodelujoči v projektu: RTV Slovenija z oddajo Infodrom, kulturna redakcija RTV Slovenija, Radio Koper, spletni časopis za otroke Časoris in časnik Večer. Nekateri novinarji iz teh medijev so se udeležili usposabljanja pri ZPMS, v katerem so pridobili specifična znanja o načinih sodelovanja z otroki pri pripravi prispevka.

Pravica otrok do participacije

S kakim namenom je pravzaprav bil zasnovan projekt Otroško novinarsko središče? "Zveza prijateljev mladine Slovenije in Središče za zagovorništvo in informiranje o pravicah otrok in mladostnikov si že vrsto let prizadevata umestiti pravico otrok do participacije na slovenske politične agende. Mediji imajo pomembno vlogo pri oblikovanju javnega mnenja. Otroci so še vedno razumljeni kot člani družbe, katerih mnenje nas navduši, a po navadi žal ostane zgolj pri tem. S projektom Otroško novinarsko središče odpiramo prostor za enakovredno participacijo otrok v slovenski družbi," je povedala Sara Geiger Smole iz ZPMS. Doslej se je za sodelovanje odločilo šest otrok, ki so postavili vprašanja v povezavi s predsedovanjem Slovenije Svetu EU.

Mnenje otrok nas pogosto navduši,
a ponavadi žal ostane zgolj pri tem.
 

Sašo Bizjak

"Otroci so za projekt izvedeli v okviru promocije, ki smo jo izvedli v septembru lani," razlaga Sara Geiger Smole. Po 50 izvodov promocijskih letakov so poslali na vse osnovne šole v Sloveniji, promocijo so izvajali tudi na izobraževanjih in dejavnostih ZPMS na šolah. Obveščali so tudi mentorje otroškega parlamenta na šolah in društvo ZPMS ter objavljali na FB-profilu Zveze. Sogovornici se zdi zanimivo, da so se otroci na poziv za sodelovanje odzvali neposredno, ne preko učiteljev ali mentorjev. Vprašanja so poslali v spletnem obrazcu na spletni strani https://www.zpms.si/otrosko-novinarsko-sredisce/. Ko medij pridobi soglasje staršev ali skrbnikov za sodelovanje otroka v projektu, lahko skupaj z njim razišče določeno problematiko. Na koncu pri ZPMS preverijo, ali je otrok prejel želeno informacijo.

Projekt se bo nadaljeval

Na časnik Večer se je v tem projektu obrnil desetletni Gašper in postavil naslednje vprašanje: "Zakaj se Republika Slovenija ne zgleduje po Veliki Britaniji na področju recikliranja odpadkov? Velika Britanija namreč predela odpadke v energijo: v elektriko, goriva za vozila ..." Na dečkovo željo smo vprašanje zastavili ministru Zdravku Počivalšku. Z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo pa so nam odgovorili, da vprašanje ni v njihovi pristojnosti in naj se obrnemo na ministrstvo za okolje in prostor. Slednje nam je poslalo daljši odgovor, v katerem je izčrpno predstavljena strategija Slovenije pri ravnanju z odpadki. Iz odgovora lahko med drugim razberemo, da je načrt Slovenije, "da bi na podlagi uredbe o opravljanju obvezne državne gospodarske javne službe sežiganja komunalnih odpadkov skupaj z zainteresiranimi občinami lahko vzpostavili objekte za termično obdelavo v letu 2025".

Potem ko so začetne težave uspešno premagali, se v ZPMS nadejajo, da bo delo letos lažje. "Projekt se bo nadaljeval, kmalu bo znana nova tema, ki bo odprta v prvi polovici leta 2022," pravi Sara Geiger Smole. "Tematika bo vedno vezana na aktualno družbeno temo, ki sicer prevladuje v javnosti in bi vanjo želeli vključiti tudi glas otrok." Otroke vabijo, da še naprej spremljajo njihovo spletno stran in iščejo odgovore na vprašanja, ki jih zanimajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta