Petkovi kolesarji: Deležni smo novih pravnih groženj. Policisti so dobili jasna navodila, da morajo preganjati protestnike, ki predvajajo glasbo

Va
18.02.2022 10:25

"Policija je samoiniciativno svoje sume o kršitvah večkrat predala združenju SAZAS, ki pa nas zaradi tega predvajanja ne želi preganjati. Kar vladi ni uspelo preko SAZAS, poskuša zdaj doseči prek tržnega inšpektorata. Ta sedaj z zagroženimi kaznimi v višini 500 evrov poziva posamezne protestnike, da se izjasnijo o okoliščinah," so se pred novim protestom proti vladi oglasili iz Protestne ljudske skupščine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z enega od protestov na Trgu republike v Ljubljani. 
Bobo

Pred tokratnim petkovim protestom na Trgu republike so se iz Protestne ljudske skupščine oglasili, da so protivladni kolesarski protestniki deležni novih stopnjevanj pravne represije oblasti. V zadnjem tednu dobivajo nove pravne grožnje, sporočajo, podrobno jih bodo predstavili zvečer, je pa kakšna zadeva vmes že zaokrožila po družbenih omrežjih.

{twitter_api}{/twitter_api}

"Policisti so dobili jasna navodila, da morajo pod pretvezo iskanja potencialnih kršitev avtorskih pravic preganjati protestnike, ki predvajajo glasbo. Kljub temu da gre za protestno glasbo, ki so jo avtorice in avtorji večinoma ustvarili prav v podporo petkovim protestom in z namenom izražanje kritike trenutne vlade. Prav tako imamo protestniki in protestnice dovoljenja avtorjev, da to glasbo predvajamo, velika večina avtorjev pa je v znak podpore tudi že večkrat v živo nastopala na protestih," navajajo.

Policija, nadaljujejo, "je samoiniciativno svoje sume o kršitvah večkrat predala združenju SAZAS, ki pa nas zaradi tega predvajanja ne želi preganjati. Kar vladi ni uspelo preko SAZAS, poskuša zdaj doseči prek tržnega inšpektorata. Ta sedaj z zagroženimi kaznimi v višini 500 evrov poziva posamezne protestnike, da se izjasnijo o okoliščinah, oziroma grozi s predlogi za uvedbo postopka o prekršku"

Tržni inšpektorat RS, ki je organ ministrstva za gospodarstvo, smo vprašali o postopkih, ki jih navajajo petkovi protestniki. Odgovore bomo objavili, ko jih prejmemo.  

Državno odvetništvo pa ukrepa zoper Jašo Jenulla zaradi stroškov varovanja protestov. "Prva tožba je bila vložena decembra lani, ta teden pa je Jaša Jenull dobil še poziv k plačilu stroškov pred vložitvijo tožb za še en protest. Ta znesek je celo višji kot v prvi tožbi in znaša  3778,12 evra," sporočajo iz Protestne ljudske skupščine. Po njihovih informacijah je istovrstnih zahtev še za vsaj 20 petkovih protestov in so to tako imenovane "slapp" tožbe, katerih namen je zastraševanje in utišanje javnih kritikov z množičnim sprožanjem pravnih postopkov. 

"Gre za popolnoma nesprejemljiv in protiustaven manever, ki se ga vlada poslužuje z namenom, da bi utišala kritične posameznike in posameznice," dodajajo.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta