(PISMO BRALCA) Dvoličnosti in hinavščini Zahoda, tudi naši, ni meja …

27.08.2024 06:00

Edina pohvalna in svetla točka naše zunanje politike v tem času ostaja priznanje Palestine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mzez

Se še spomnite izjave naše zunanje ministrice, ko smo postali nestalni oziroma začasni člani Varnostnega sveta Združenih narodov? Ob ponosu in zahvali vsem članicam svetovne organizacije, ki so bile več kot prepričljivo podprle našo kandidaturo v tekmovanju z Belorusijo, je na vprašanje novinarja, ki jo je intervjuval, priznala, da se Zahod pri spopadanju z zunanjepolitičnimi izzivi pogosto drži dvojnih standardov, a dodala, da se bo temu Slovenija skušala čim bolj ogniti. Pogumna in obetavna izjava.

Kmalu bo od takrat minilo deset mesecev, našega predstavnika v izvršilni organ ZN, veleposlanika Samuela Žbogarja, videvamo in slišimo pogosto nastopati, a na enake standarde, na enaka merila, na enake vatle še vedno čakamo.

Najprej med najhujšima izzivoma zadnjega časa, vojno v Ukrajini, ki je pred tednom vstopila v samo Rusijo, in Palestini. Pa naj ponovim primerjavo med eno in drugo v smislu najhujšega, kar oborožen spopad prinaša - število smrti med nemočnimi prebivalci. Še pred dobrim mesecem, kot poročajo ukrajinski viri, je ruska agresija od začetka, 24. februarja 2022, do danes terjala cca 15 tisoč civilnih žrtev, od teh 2 tisoč otrok. Grozljivo! A veliko huje se je zgodilo kasneje v Gazi, palestinski enklavi na jugozahodu Izraela, kjer je izraelska vojska pri obračunavanju z oboroženim palestinskim gibanjem Hamas zaradi pokola tisoč dvesto ljudi 7. oktobra 2023 na jugu Izraela v desetih mesecih pobila 40 tisoč civilistov - ne ve se, koliko jih je še pod ruševinami - od tega dve tretjini žensk in otrok. Govor je že davno o pravem genocidu, ki ga Izraelci seveda ne priznajo in pobite pripisujejo Hamasu, češ da nedolžne sokrajane uporablja kot ščit. Kako se Zahod (Nato in EU) vede do ene in druge vojne oziroma do odgovornih zanje, ni treba ponavljati. Samo stavek: z diametralno nasprotnimi standardi!

In da bi ravnali bolj korektno, pošteno, odmerjeno glede na dejanske odgovornosti do glavnih protagonistov dogajanja v Palestini – poleg Gaze je tu še Zahodni breg! – tudi ne vidim v naših izjavah, odzivih, stališčih.

Minule dni je bilo lepo slišati veleposlanika Žbogarja, kako je obsodil Izrael zaradi sobotnega raketiranja še ene šole v Gazi, ki je pokončalo več kot sto življenj, v glavnem otrok. Bojda najhujši enodnevni pokol od začetka izraelskega pohoda nad Palestince. Toda obenem je obtožil Hamas skrivanja za civilisti in žrtvovanja palestinskih sodržavljanov. V nasprotju z njim je v Bruslju odhajajoči visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell izjavil, da "za te poboje ni nikakršnega opravičila". Ponavljam: "nikakršnega opravičila"! Prvič je bilo iz ust enega od vodilnih v EU slišati celo poziv k razmisleku o uvedbi sankcij proti Izraelu. Zgodovinsko! Česa takega si Slovenija ni upala nikoli. Še naprej previdno, boječe, da ne bi ujezila nobene od zaveznic. Pa tudi povsem nekonsistentno ob razdeljevanju odgovornosti za sesuto šolo in pobite otroke. Če že obtožiš Hamas, da se skriva za civilisti, sprejemaš razlago Izraela, da je samo on kriv za njihove žrtve. Ob tem še najnovejša raziskava izraelskega časopisa Harec (MMC 14. avgusta), ki na osnovi pričevanj vojakov in poveljnikov razkriva, da izraelska vojska v Gazi uporablja palestinske civiliste kot živi ščit. Jim nadene uniformo, čelado, zveže roke za hrbtom in jih pošilja naprej, pred svojimi vojaki.

A kar je po mojem najbolj grozljivo, čeprav do neke mere razumljivo - gospodarju ne smeš nikoli ničesar očitati – je, da Žbogar ni rekel ničesar na račun najave ameriške kolegice, da bodo ZDA z 20 milijardami dolarjev dodatno oborožile Izrael in da tudi sicer, že ves čas, nosijo veliko, če že ne glavno breme odgovornosti za to, kar se dogaja v Palestini. USA untouchables! (ZDA nedotakljivi)

Skratka, napovedi in obljube Tanje Fajon na začetku leta o slovenskem bolj dostojnem ravnanju še vedno niso izpolnjene. Edina pohvalna in svetla točka naše zunanje politike v tem času ostaja priznanje Palestine. Samuela Žbogarja ne gre pretirano kriviti. Ambasadorji so pač le prenašalci, poštarji, kurirji stališč lastne vlade.

​Aurelio Juri, Koper

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta