(PISMO BRALCA) Komu je napoti spomenik NOB v Lenartu (2)

28.05.2024 06:00

Pisma bralcev, 22. 5. 2024

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trg osvoboditve v Lenartu, spredaj desno spomenik NOB
Darja Lukman Žunec

Dejstvo je, da si tako imenovani osamosvojitelji prizadevajo zgodovino privatizirati, kot so vse drugo, oziroma želijo prikazati, da pred sedanjo državo ni obstajalo nič ter da se je "naše štetje" pričelo z letom 1990. Če pa že, potem pa nič dobrega o prejšnji državi, v kateri so mnogi brezplačno študirali, prejemali štipendije za študij doma in v tujini, dobili velika družbena stanovanja in dobro plačane položaje (stolčke). Del tega "projekta" so tudi poizkusi odstranjevanj obeležij in spomenikov NOB. Težava tako imenovanih osamosvojiteljev je, da svoje slave ne morejo postaviti na podstavek (piedestal) Triglava in se otresti bremen, izhajajočih iz obdobja osamosvajanja, ki so opisana v kar nekaj knjigah (Trgovci s smrtjo, Prevarana Slovenija, V imenu države, Skrito povelje), poročilu Mogetove komisije itd.

Pred dnevi je spoštovani lenarški župan mag. Janez Kramberger, kot piše dr. Marjan Toš, prejel pismo občana Bojana Juga (ali resnično obstaja ali gre za koga drugega?), v katerem ga ta opozarja na spomenik, ki stoji na lenarškem Trgu osvoboditve, češ da ta "ne sodi v današnjo demokratično državo ter da vsakega, ki pride v vašo občino, spreleti srh ob tej skulpturi".

Skozi Lenart, srce prelepih Slovenskih goric, v katerem sem preživel svojo mladost, se pogosto peljem. Mnogo je lepih spominov in pogledov, tudi na obnovljeni spomenik na osrednjem trgu, ki ponazarja upor. Zelo rad se pohvalim, da je avtorica moja, meni zelo ljuba, profesorica umetnostne zgodovine na II. gimnaziji v Mariboru, gospa Vlasta Zorko.

Spomeniki NOB niso spomeniki nasilja, ampak spomeniki narodnemu uporu proti tujim zavojevalcem, ki so jim krepko pomagali domači izdajalci in vojaške formacije, ki so položile zaprisego okupatorjevim silam, z generalom Rupnikom na čelu, ob močni podpori RKC. Spomnil bom na besede ameriškega predsednika Roosevelta, ki jih je izrekel mesec dni prej, preden so ZDA vstopile v vojno: "Amerika bo pomagala le tistim državam, ki se bodo uprle nemškemu napadu. ZDA bodo na mirovni konferenci upoštevale samo tiste države, ki se bodo branile. Tiste države, ki se ne bodo branile, niti ne zaslužijo neodvisnosti!"

Spomeniki so del naše zgodovine, ki je ne moremo in ne smemo zanikati ali rušiti. Govoriti populistično o demokraciji in ne upoštevati preteklosti, zgodovine, vodi k delitvi ljudi, kar je sila nevarno. Naj osvežim spomin. Italijanski general Vittorio Ruggero je jeseni 1942 dejal škofu Rožmanu: "Nisem Slovenec, a tako gledam na Slovence in njihov boj: MVAC nam Italijanom mnogo pomaga … a med vami Slovenci ustvarja takšno sovraštvo, da ga petdeset let ne boste mogli odpraviti." Nimamo dovolj izkušenj iz druge svetovne vojne, da se v tej državi razkol stopnjuje in izkorišča za politične igre posameznikov, ki jih vodi le težnja po oblasti in maščevanju, tudi za ceno spomenikov?

Gospod, ki se je podpisal kot Bojan Jug, ni navedel konkretnih razlogov za svoj jad, zakaj in kako je bil zatiran, ter kako je izkazoval svoje domoljubje. Bo zmogel razkriti tudi to plat?

Danilo Muršec, veteran vojne, Maribor

(PISMO BRALCA) Komu je napoti spomenik NOB v Lenartu?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta