(PISMO BRALCA) Proti vojnemu hujskaštvu in financiranju nove vojne (4)

08.08.2024 06:00

Pisma bralcev, 30. 7. 2024

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urška Mlinarič

Spoštovani gospod stotnik Danilo Muršec mi očita nenavedbo temeljitega uvoda in "nagovora" bralcem. Gospod namiguje na kršenje človekovih pravic v Ukrajini? Mednarodne organizacije, ki uradno raziskujejo kršenje človekovih pravic po svetu, niso zaznale kršenja človekovih pravic v Ukrajini in o tem ne poročajo. Gospod močno dvomi o vseh mednarodnih organizacijah in inštitucijah, jim odreka legitimnost in očita podvrženost kapitalu. Res je, da lahko imamo pomisleke, vendar so te institucije najboljše in največ, kar lahko imamo v sodobni demokraciji, in za zdaj veliko boljše od tega, kar nam ponujajo avtoritarni režimi. Gospod stotnik mi očita tudi EPP in ustrahovanje s primerom "Sudeti". Ne znam si obrazložiti in verjetno tudi gospod stotnik ne, za koga Ruska federacija namenja že 10 odstotkov BDP za oboroževanje. Za Ukrajino? Vsaj osem držav lahko ima problem "Ukrajina" za Rusko federacijo, še posebno v povezavi z "ruskim svetom" in nostalgijo nekaterih po ZSSR.

V vojaških šolah so nas učili, da če želiš ubraniti mir, se moraš pripravljati na vojno. Putin svojih vojnih namenov niti ne skriva. Desničarskemu aktivistu Tuckerju Carlsonu je zaupal, da sanja, da bi Ukrajino izbrisal z zemljevida. Pruski vojaški teoretik Carl von Clausewitz je dejal, da so vojne spopad političnih volj in da je vojna zgolj nadaljevanje politike z drugimi sredstvi. Še vedno menim, da je za človeštvo najboljše za reševanje mednarodnih sporov in konfliktov Mednarodno pravo in pravna sredstva, mediacije, arbitraže in sodišča, ne bojišča, čeprav imam včasih tudi sam pomisleke.

Državljani že 32 držav smo na podlagi pozitivnih referendumov zaprosili za članstvo v Natu in strategijo obrambe v okviru Nata. Kot vsa druga, se tudi vsa javna mnenja o Natu spreminjajo, vendar po zadnjih anketah še vedno več kot 60 odstotkov Slovencev podpira članstvo v Natu, to je več kot tistih, ki nasprotujejo članstvu. Do danes še nihče ni podal pobude za izstop iz Nata in pričel zbirati podpisov za referendum. Jamranje nekaj jamračev ni dovolj. Kdo bo nastopil na olimpijskih igrah, odloča skoraj 200 držav članic Mednarodnega olimpijskega komiteja in težko je razumeti stotnika, da oporeka legitimnost predstavnikom skoraj 200 držav, ki sprejemajo takšne in drugačne odločitve.

Jordan Kodermac, stotnik, Solkan

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta