(PISMO BRALCA) Začnite iskati skupne rešitve

28.08.2024 06:00

Prepričan sem, da taktika "antijanšizma" tokrat ne bo vžgala. Ljudje vedo, da je vlada imela idealno priložnost, da izvede reforme in izpolni obljube.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matija Sušnik

Iztekle so se olimpijske igre in iztekajo se tudi šolske in parlamentarne počitnice. Olimpijske igre si bomo med drugim zapomnili po drugačnosti izvedbe otvoritvenega in zaključnega ceremoniala. Bila je osvežitev in pristop, ki si ga lahko privošči država, kjer je kultura na visokem nivoju in prostor za svobodno izražanje - v kateremkoli smislu. Zanimivo, kako je nekatere zbodel del te prireditve, kako so si dali duška in kritizirali prizor, v katerem so nastopali bogovi iz grške mitologije in bi lahko kvečjemu Grki skočili na noge. Kritiki lahko storijo največ zase, če bodo molčali, da ne bodo s svojimi izjavami smešili sebe in svojih držav. To velja tudi za kritike iz naših logov. Človek kar ne more verjeti, kaj vse so privlekli na plan. A pozabljajo, da s temi izjavami razkrivajo svoja nagnjenja in nepoznavanje zgodovine. Naj se poučijo o izvornih olimpijskih igrah, pa jim bo marsikaj bolj jasno.

Prvo zasedanje parlamenta po dopustih kaže na to, da se pripravlja vroča jesen. Zdaj bo treba začeti izpolnjevati obljube in delati in upravičiti zaupanje, ki so jim ga izkazali volivci. Mislim, da druge priložnosti ne bo, kajti opozicija je jasno pokazala, da računa na dobljene volitve - tudi na osnovi evropskih.

Vse od pomladi se vrstijo kritike, da se glede sanacije po lanski katastrofi ni nič naredilo. Jaz pa nasprotno mislim, da se je kar precej. Da dela potekajo prepočasi, pa je najbrž res. Razmišljam o tem, da se opozicija ves čas hvali, da imajo večino v številu županov. Zdaj bi bilo zanimivo narediti raziskavo, kateri župani najbolj kritizirajo sanacijo. Ali bi mogoče tudi sami lahko s pobudami prispevali k hitrejšemu razreševanju problemov poplavljenih? Tu mislim na problem suhih in mokrih zadrževalnikov, pri katerih so nasprotovanja velika. Lokalne skupnosti bi lahko veliko pomagale k reševanju problemov, saj oni najbolje poznajo razmere. A politika je tu ugotovila svojo priložnost - vlada ni sposobna - in s tem ustvarja negativno vzdušje med občani. In po televiziji v glavnem gledamo kritične prispevke, v katerih imajo možnost govoriti le ljudje enega prepričanja. Sem mislil, da bo z normalizacijo stanja na RTV SLO kaj bolje. Pa ni. Očitno so kadri, ki jih je imenovala prejšnja vlada, še vedno močni.

Kako bo vlada razreševala problem zdravstva, ko Fides napoveduje zaostritev stavkovnih zahtev? Sumim, da bodo problemi zdravstva čez noč izpuhteli, ko bo dosežen cilj - vnovičen prevzem oblasti. Fidesu ni mogoče ugoditi. Vedno najdejo novo kost in vzrok za zavlačevanje. Tako se zdravstva ne bo dalo rešiti. Izpostavljajo nerešeno vprašanje plač. Zahtevajo samo zase dvig za več plačnih razredov. Tako se ne da pogajati. Postaviti nerealne zahteve, in takoj ko se jim ne ugodi, prekinitev in nove zahteve. Ne zagovarjam vlade! A v takih pogojih je nemogoče delati. Je pa problem tudi v vladi sami in na ministrstvu za zdravje, kjer je čutiti odpor do sprememb. Preseneča me, da vlada bolj ne prisluhne iniciativi Glas ljudstva, ki nastopa s tehtnimi predlogi in rešitvami. Oni so res glas ljudstva in ljudstvo jim bo prisluhnilo na prihodnjih volitvah. Prepričan sem, da taktika "antijanšizma" tokrat ne bo vžgala. Ljudje vedo, da je vlada imela idealno priložnost, da izvede reforme in izpolni obljube. Levica sama je tu nemočna.

Rešitev plačnega problema je ena sama: prenehati soliranje. Ne more en sektor samo zase zahtevati zvišanja plač, ker bodo temu sledili tudi preostali. Rešitev je v podrobni razčlembi delovnih nalog in odgovornosti v vseh poklicih. Na tej analizi naj se ponovno vzpostavi lestvica plač in pri tem upošteva tudi sposobnost posameznika. Govoriti o odgovornosti samo v enem poklicu je brez smisla. Življenja so ogrožena marsikje - v prometu, policiji, vojski, pri gasilcih, v šolah, trgovinah. Beremo pa v glavnem o zdravstvu.

Moram reči, da sam ne občutim ogroženosti zaradi stavke, saj na srečo v zdravstvu prevladujejo kadri, ki še vedno postavljajo pacienta na prvo mesto in jim gre na tem mestu zahvala. Koliko življenj je ogroženih zaradi čakalnih dob, pa bo pokazal čas, ko se bo ugotovilo, da bi pravočasna obravnava lahko rešila marsikatero življenje. Ravno v imenu možnih nepotrebnih smrti apeliram na to, da se začnete resno pogovarjati in iskati skupne rešitve v dobro državljanov.

Franc Škerget, Sv. Primož na Pohorju

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta