Po intervenciji v turizmu še energetika: Počivalškovi kadri kadrujejo

Timotej Milanov Timotej Milanov
01.03.2022 06:00

Tudi Sava bi lahko z oddelitvijo postala nepremičninska družba in bi začela kotirati na borzi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
SDH in KAD sta z uveljavitvijo predkupne pravice dosegla, da bodo hoteli na nekaterih elitnih lokacijah za zdaj ostali v domačih rokah, a njihova kasnejša prodaja je ena od možnosti. 
Andrej Petelinšek

Glede nadaljnje usode skupine Sava je možnih več scenarijev, potem ko so pri Slovenskem državnem holdingu (SDH) sprejeli odločitev o nakupu 43-odstotnega deleža družbe. Ena od možnosti je kasnejša prodaja družbe strateškemu partnerju, druga možnost je dokapitalizacija družbe, tretja pa oddelitev nepremičnin in oblikovanje nepremičninske družbe, ki bi lahko kotirala na borzi. Za korak, kakršnega predvideva zadnja možnost, so se pred kratkim odločili v ljubljanski družbi Equinox, ki ima v lasti več znanih hotelskih objektov.

"V nobenem primeru se te aktivnosti ne bodo dogajale pred konsolidacijo skupine, za katero vemo, da bo trajala vsaj dve leti," pravi član uprave SDH Janez Tomšič, sicer nekdanji podpredsednik Slovenske ljudske stranke. V sklopu konsolidacije SDH načrtuje združitev krovne družbe Sava z družbo Sava Turizem, ki je največje turistično podjetje v Sloveniji, z več kot 1100 zaposlenimi. Odločitev SDH je sledila ostri javni razpravi, do katere je prišlo, potem ko so v finančnem skladu York Global Finance Offshore naznanili, da želijo omenjeni delež prodati družbi Prestige Tourism, za katero je stal madžarski kapitalski sklad Diofa Asset Management. Temu so namreč nasprotovali v opoziciji, sindikatih in delu javnosti. SDH in Kapitalska družba sta že doslej imela v Savi 18,7- oziroma 28-odstotni lastniški delež in sta imela možnost, da načrtovano prodajo preprečita z uveljavitvijo predkupne pravice. To se je naposled tudi zgodilo, ko je vlada kot skupščina SDH sprejela odločitev o dokapitalizaciji SDH, na podlagi katere bo lahko izvedel nakup deleža.

Od začetka leta trboveljsko komunalo vodi Janez Žlak (na fotografiji).
Tamino Petelinsek

Denar za nakup je že shranjen

Tako odločitev gre verjetno pripisati tudi razgretemu predvolilnemu ozračju, saj pred tem nekateri vidni predstavniki največje vladne stranke SDS takšni potezi niso bili naklonjeni. Celoten komplet delnic bo za 32 milijonov evrov od Yorka odkupil SDH, Kapitalska družba pa bo odkupila terjatve Yorka do Save, ki znašajo skoraj šest milijonov evrov. Predsednik uprave SDH Janez Žlak je poudaril, da sta tako uprava kot nadzorni svet SDH potrdila odločitev o uveljavitvi predkupne pravice: "Ta odločitev bo imela več pozitivnih učinkov, ker sem prepričan, da ima skupina Sava dober razvojni potencial. Skupaj z ostalimi deležniki bi lahko pripomogla k uresničevanju načrtov države pri razvoju turizma."

Tomšič izpostavlja, da je Sava v letu 2019 ustvarila več kot 100 milijonov evrov prihodkov in da je neto finančni dolg skupine konec lanskega leta znašal 83,1 milijona evrov. "Kar jo uvršča med primerljive gospodarske družbe." Od leta 2017 so v skupini izvedli za več kot 70 milijonov evrov investicij. "To je bistveno več od povprečja v panogi." Denar za nakup je že shranjen pri Centralni klirinško depotni družbi in bo nakazan prodajalcu ob izpolnitvi vseh odložnih pogojev. Pri tem je ključni odložni pogoj za zaključek transakcije soglasje Agencije za varstvo konkurence, a ob tem po besedah Tomšiča ne pričakujejo težav. Glede morebitnega oblikovanja turističnega holdinga, na katerega bi prenesli sedem državnih turističnih podjetij, Tomšič pravi, da je strategija slovenskega turizma šele v pripravljanju na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT), dokončana pa naj bi bila v mesecu dni. Tako zdaj še ni znano, ali bo do oblikovanja holdinga sploh prišlo.

Počivalškovi kadri kadrujejo

Poleg dogajanja v slovenskem turizmu, ki je bilo v zadnjem času v ospredju, se nadaljuje tudi boj za vpliv v slovenski energetiki. Tudi v tem ima SDH pomembno vlogo. Tako je že januarja uprava SDH zamenjala dva člana nadzornega sveta Gen energije, in sicer sta Matejo Čuk Orel in Aleksandra Kavčiča zamenjala Gaber Kontelj in Veljko Flis. Prejšnji teden je prišlo tudi do menjave na čelu nadzornega sveta, namesto predsednika uprave Telekoma Cvetka Sršena ga zdaj vodi Ksenija Flegar, ki spada med kadre ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška. V tem mandatu je kot vršilka dolžnosti direktorja prevzela tudi vodenje direktorata za turizem na MGRT. Pod njenim vodstvom je nadzorni svet Gen energije prejšnji teden razrešil generalnega direktorja Martina Novšaka, namesto njega pa začasno imenoval Gordano Radanovič, sicer finančno direktorico družbe.

Hkrati z menjavo dveh članov nadzornega sveta Gen energije so januarja v SDH sprejeli tudi novi akt o ustanovitvi družbe, s katerim so vanj vnesli spremembe, pomembne za imenovanje novega vodstva Gen-I, v katerem ima Gen energija polovični lastniški delež. Ustanovni akt med drugim določa, da daje nadzorni svet soglasje poslovodstvu pri sprejemanju odločitev na skupščinah družb Gen-I in Gen-EL. Če pa nadzorni svet soglasja ne poda, lahko poslovodstvu izda navodilo za glasovanje na skupščini teh družb, ki ga je poslovodstvo dolžno izvršiti. S spremembo akta so k temu dodali še, da se omenjena pravila smiselno uporabljajo tudi, če skupščina Gen-I ali Gen-EL ni sklepčna ali če iz drugih razlogov pravočasno ne sprejme odločitve, zaradi česar poslovodstvo Gen energije v vlogi družbenika teh družb vloži na sodišče predlog za sodno intervencijo. To pomeni, da mora pridobiti poslovodstvo Gen energije za tak predlog soglasje nadzornega sveta, in če ta odloči, da soglasja ne bo izdal, lahko poslovodstvu izda navodilo glede vsebine predloga, ki ga je poslovodstvo dolžno izvršiti.

Gre torej točno za situacijo, ki trenutno poteka, saj na okrožnem sodišču v Krškem še vedno ni zaključen postopek imenovanja začasne uprave družbe Gen-I, potem ko se družbenikoma, Gen energiji in Gen-EL, ni uspelo pravočasno dogovoriti glede imenovanja nove uprave. Prejšnjo upravo je vodil Robert Golob in je želel nadaljevati svoje delo, a mu lastniki niso prižgali zelene luči za novi mandat na čelu največjega slovenskega trgovca z elektriko. Kot je znano, se je Golob posledično odločil za vstop v politiko in je prevzel vodenje stranke Gibanje Svoboda. V tej so razrešitev Novšaka, sicer Golobovega zaveznika, opisali kot brezsramno politično predatorstvo aktualne oblasti: "Namen razrešitve je v odstranitvi tistih vodilnih menedžerjev v energetiki, ki se niso bili pripravljeni ukloniti težnjam vladajoče politične elite."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta