Po Janševem mnenju pri obladovanju epidemije nismo najslabši v Evropi

Žana Vertačnik
15.12.2020 05:00
Predsednik vlade Janez Janša odbija kritike opozicije. Prepričan je tudi, da so v protikoronskih uprepih zajeli "prav vsakega državljana". Meni še, da če bi za zaustavitev virusa delali enotno, bi nam šlo bolje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"To jemljete kot politični boj, in čim slabše, tem boljše za vas," je opoziciji navrgel Janez Janša in ji dejal, da se v času epidemije ne ukvarja z ničemer drugim kot z rušenjem vlade. Foto: Robert BALEN
Robert Balen

"Slovenija je prva po tem, kako slabo upravljamo krizo. Imamo najdaljše zaprtje javnega življenja v regiji, pa smo kljub temu najslabši. Ljudje vam ne zaupajo," je premierja Janeza Janšo na včerajšnji izredni seji državnega zbora izzval koordinator Levice Luka Mesec. Spomnil je na nekatere sporne poteze vlade, kot je zaustavitev financiranja STA, in ga vprašal: "Ali si vi sploh želite čimprejšnjega konca te epidemije, ker se mi zdi, da vam tako stanje, kot je, naravnost ustreza?"

Če bi delali enotno ...

"Vlada se ukvarja z epidemijo in njenimi posledicami in situacijo, v kateri bo treba posledice odpravljati," je premier odvrnil in dodal, da so prejšnji teden poleg tega vlagali napore v to, da se je sprostilo 1800 milijard evrov za naslednjih deset let za evropsko gospodarstvo, od tega deset milijard za Slovenijo. Hkrati so, je spomnil Janša, podpisali strateški partnerski sporazum z ZDA, z Izraelom pa sporazum o inovacijah. Mescu je med drugim navrgel: "V realnem svetu, kjer veljajo realni podatki, ne tisti, ki jih vi lansirate ali berete v slovenskih medijih, Slovenija po nobenem kriteriju ni najslabša v spopadu z epidemijo v Evropi. Različne države imajo pač različne podatke, ker so v različnih fazah vala epidemije, tisto, kar bo na koncu štelo, bodo skupni podatki." Mimogrede, z nekaj kliki na statističnem in podatkovnem portalu Statista lahko vidimo, da je Slovenija po številu smrti zaradi covida-19 na milijon prebivalcev v sedemdnevnem povprečju na prvem mestu na seznamu držav sveta.

Prvak vladajoče SDS je prepričan: "Pri nas bi lahko bili boljši, če bi enotno delali za zaustavitev virusa. Ne zaradi vlade ali zaradi opozicije, ampak ker virus ogroža zdravje in življenje vseh. To jemljete kot politični boj, in čim slabše, tem boljše za vas. S takim pristopom podatki ne bodo nikoli odlični, niso pa najslabši v Evropi, ne zdravstveno, ne socialno, ne politično in ne ekonomsko."

Zadnja tretjina epidemije

Vodja poslancev SAB Maša Kociper je problematizirala odklonilen odnos Janše do medijev in pritiske nanje, pozvala pa ga je, naj razkrije vsebino nedavnega pogovora z lastnikom Pro Plusa Petrom Kellnerjem. "Profesionalni in neodvisni mediji so v izključnem interesu stranke in vlade, ki ju vodim," je odvrnil premier. Glede sestankovanja s Kellnerjem in poročanja medijev pa je povedal, da "zapisov portalov, ki delujejo na podlagi denarja neznanega izvora", ne bere in ne komentira. {api_embed_photo_R30}615185{/api_embed_photo_R30}

V zvezi s pomanjkanjem socialnega dialoga s skupinami, ki doslej niso bile zajete v protikoronske ukrepe, je Janšo izzval poslanec SD Jani Prednik. Premier mu je odvrnil, da to, da kdaj socialni partnerji niso upoštevani, še ne pomeni, da socialnega dialoga ni. Sicer pa meni, da so v protikoronskih paketih naslovili "prav vsakega" državljana: "Drugo vprašanje je, ali so vsi dobili ustrezno ali dovolj, vendar je treba pri tem upoštevati tudi materialne možnosti, saj epidemije še ni konec in treba je misliti tudi na prihodnje tri mesece." Ocenil je sicer, da Slovenijo zdaj čaka "zadnja tretjina spopada z epidemijo", čemur bo sledilo odpravljanje njenih posledic. V odgovor vodji poslancev NSi Jožefu Horvatu pa je za čas po epidemiji predstavil načrte na gospodarskem področju, pri čemer je izpostavil debirokratizacijo in davčne ukrepe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta