Po mnenju odbora DZ ravnanje policije ob nasilnem protestu v Ljubljani ustrezno in učinkovito

STA, A.L.
24.11.2020 14:37
Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je na današnjem odprtem delu seje, na kateri je razpravljal o ravnanju policije na nasilnem protestu 5. novembra v Ljubljani, ugotovil, da je policija svoje delo ob posredovanju opravila ustrezno, profesionalno in učinkovito. Po mnenju opozicije bi lahko to sicer presojala le stroka.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Na omenjenem protestu, ki se ga je po oceni policije udeležilo okoli 500 ljudi, je prišlo do številnih spopadov s policisti, tudi do napadov na novinarje, poškodovana so bila policijska in reševalna vozila ter tudi mestna infrastruktura. Nasilni udeleženci protesta niso znani, jih pa policija intenzivno išče, je pred časom povedal direktor Policijske uprave Ljubljana Stanislav Vrečar..

Proti sklepu, da je policija svoje delo opravila ustrezno in učinkovito, so na odboru ostro nastopili poslanci dela opozicije. Jani Möderndorfer (LMŠ) je ocenil, da lahko delo policije na protestu presojajo le strokovnjaki, ne pa tudi poslanci, še posebej, če o tem nimajo nobenih poročil. Kot je dejal, na odboru niso bili seznanjeni z nobenim uradnim poročilom o ravnanju policije, pač pa le z njenimi ustnimi pojasnili.

Zakon določa, da se takšna komisija ustanovi, ko ...

Predrag Baković (SD) je dejal, da so bila po dosedanjih pojasnilih policije na protestu uporabljena prisilna sredstva, kar pomeni, da mora biti oblikovana tričlanska komisija, ki preveri upravičenost in uspešnost njihove uporabe. Takšna komisija lahko po njegovih besedah edina presoja ustreznost ravnanja policije, "mi pa niti ne vemo, ali se je komisija sploh sestala in ali je končala svoje delo", je dejal.

Direktor uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi Danijel Lorbek je povedal, da komisija ni bila ustanovljena, ker zanjo niso bili izpolnjeni zakonski pogoji. "Zakon določa, da se takšna komisija ustanovi, ko je bilo prisilno sredstvo uporabljeno najmanj proti petim osebam in je pri tem nastala najmanj ena lahka poškodba. Te pa ni bilo, saj nobeden od protestnikov pri uporabi prisilnih sredstev ni bil poškodovan," je dejal.

Opozicijski poslanci so ob tem izrazili prepričanje, da bi takšna komisija morala biti ustanovljena, že zgolj zato, da se ovržejo vsi sumi o ravnanju policije.

Odbor za notranje zadeve se bo na to temo danes sestal še enkrat

Anja Bah Žibert (SDS) je ocenila, da je policija ob izgredih ravnala "maksimalno korektno". "Za dobro državljanov je dala še več od sebe. Ogrožala je sebe, samo za to, da bi zaščitila vse druge," je dejala.

Odbor za notranje zadeve se bo na to temo danes sestal še enkrat. Na zahtevo LMŠ, SD in SAB bo na novi seji razpravljal o odgovornosti na protestih 5. novembra.

Odbor je razpravo o nasilnih protestih začel 12. novembra, nadaljeval pa jo je 13. in 23. novembra za zaprtimi vrati. Direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Janez Stušek je namreč na seji 12. novembra povedal, da je Sova spremljala dogajanje, povezano s protestom, ker so bile "izkazane določene mednarodne aktivnosti". Ker o podrobnostih, ki so zaupne narave, ni mogel govoriti, so se člani odbora odločili, da se bodo z njimi seznanili na zaprtem delu seje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta