Po nemiru strnili vrste: Tanja Fajon s polno podporo, kaj pa Dominika Švarc Pipan?

Luka Mlakar Luka Mlakar
05.05.2022 20:39

Predsednica SD Tanja Fajon je ob robu seje predsedstva SD dejala, da uživa njegovo polno podporo in da ima soglasen mandat za nadaljevanje koalicijskih pogajanj. Z volilnim rezultatom v SD sicer niso zadovoljni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V SD očitno prihaja do prerivanja in znotrajstrankarskih bojev za visoke položaje v novi vladi.
Sašo Bizjak

Predsedstvo SD je popoldne razpravljalo o pogajanjih za vstop v novo vladno koalicijo in opravilo prvo krajšo analizo volilnega rezultata stranke na aprilskih volitvah. Predsednica SD Tanja Fajon je po dveurni razpravi stopila pred medije in dejala, da ji je predsedstvo podelilo mandat za nadaljevanje koalicijskih pogajanj z Gibanjem Svoboda in Levico. "Osredotočamo se na to, da bomo v vlado stopili iskreno in s poštenimi, strokovnimi in kompetentnimi ekipami. Zavedam se, da z rezultatom, takšen kot je, ne moremo biti zadovoljni, jaz še najmanj, smo pa zadovoljni v delu, da smo zamenjali vlado Janeza Janše," je dejala Fajon in dodala, da se o konkretnih kandidatih za ministre danes niso pogovarjali. "Pričakujem, da bomo jutri jasnejše videli razdelitev resorjev, šele potem pa bomo opravili razpravo o kandidatkah in kandidatih," je dejala predsednica SD in dodala, da v današnji razpravi ni slišala kritik na račun vodstva stranke.

Fajon: Kot prioriteto sem navedla ministrstvo za zunanje zadeve

Fajon je potrdila, da so se z Golobom dogovorili, da bo SD v novi vladi dobila štiri ministrske resorje, Levica pa tri. "Drži, da sva bila s strani gospoda Goloba tako jaz kot Luka (Luka Mesec, koordinator Levice, op. a.) vprašana za prioritete. Jaz sem kot prioriteto izrazila ministrstvo za zunanje in evropske zadeve in za to dobila podporo stranke. Glede ostalih ministrstvih se še dogovarjamo," je povedala Fajon. Po nekaterih informacijah naj bi SD pripadel tudi pravosodni resor. Kot možna kandidatka za novo pravosodno ministrico se je omenjala Dominika Švarc Pipan, ki pa naj bi ostala brez podpore dela stranke, konkretneje poslanske skupine SD. Nekateri so ji očitali, da naj bi se za položaj ministrice mimo stranke dogovarjala z Golobom, kar je Švarc Pipan v zapisu na Facebooku v sredo označila za "mešetarjenje in nož v hrbet znotraj lastnih vrst". Kot je poudarila, se njene besede ne nanašajo na Tanjo Fajon, saj da točno ve, kdo v stranki "maže in blati" njeno ime.

Dominika Švarc Pipan je na Facebooku zapisala, da nizke udarce prejema od posameznikov iz SD.
Robert Balen

Fajon je dogajanje v povezavi s Švarc Pipan komentirala z besedami, da tega ne vidi nujno kot konflikt, temveč da stranka dokazuje, da ima veliko vrhunskih kandidatk in kandidatov za vodenje najvišjih položajev, tudi ministrstva za pravosodje, pri čemer je omenila tako Švarc Pipan kot Andrejo Katič. Ko gre za prej omenjeni zapis Švarc Pipan, je predsednica SD sicer dejala, da pranje umazanega perila v javnosti ni dobrodošlo, saj da lahko oslabi položaj stranke, a dodala, da lahko do tega pride tudi, ko želi stranki nekdo namerno škodovati od zunaj. Prerivanje za položaje v novi vladi je v SD očitno precejšnje. V igri za novega pravosodnega ministra naj bi bil tudi Gregor Strojin, ki je bil tako kot Švarc Pipan v času prejšnje vlade Marjana Šarca državni sekretar na pravosodnem ministrstvu, ki ga je takrat kot ministrica vodila Katič. Slednja naj prav tako ne bi opustila ambicij po ministrskih položajih, v času vlade Mira Cerarja je bila tudi ministrica za obrambo.

Švarc Pipan ne skriva ambicij po vodenju pravosodnega ministrstva

Pred novinarje je stopila tudi Dominika Švarc Pipan, ki je dejala, da jo preseneča, da se je njen zapis na Facebooku spreobrnil v idejo konflikta oziroma v spor v stranki glede potencialnih kandidatov za pravosodni resor: "Moj zapis se je nanašal na kritiko tega, da se mi od nekaterih iz vrst stranke zelo jasno očita, da sem se za hrbtom stranke in mimo običajnih procesov sama pogajala z gospodom Golobom o morebitni kandidaturi za pravosodno ministrico. To se mi zdi nespoštljivo." Švarc Pipan je še enkrat pojasnila, da se z Golobom ni srečala in dodala, da je za to, da kandidira za ministrico, izvedela iz medijev. "Ne zanikam pa, da bi me zanimalo sprejeti izziv vodenja resorja pravosodja. Tak izziv bi bil zame osebno zanimiv," je poudarila Švarc Pipan. Na vprašanje, ali ima za to podporo stranke, pa je odgovorila, da je iz medijev razbrala, da očitno ne v celoti.

Ko gre za kritike na račun vodstva stranke, je Fajon poudarila, da jih v današnji razpravi ni slišala. Stranka je sicer na aprilskih volitvah precej poslabšala izid z volitev leta 2018, zaradi česar je po volitvah odstopil podpredsednik SD Jernej Pikalo. Fajon zaradi slabega volilnega rezultata ni ponudila odstopa s položaja predsednice stranke, čeprav naj bi po poročanju nekaterih medijev razmišljala tudi o tem. Kljub nezadovoljstvu s potezami vodstva, ki ga je mogoče čutiti v delu stranke, pa morebitnih zamenjav menjav na vrhu stranke ne gre pričakovati pred oblikovanjem nove vlade, temveč šele na volilnem kongresu, ki ga morajo v SD glede na statut sklicati v šestih mesecih po volitvah. Fajon je na vprašanje, ali bo na kongresu spet kandidirala za predsednico stranke, odgovorila, da si bo vzela čas za razmislek, sicer pa se bo o tem odločala glede na podporo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta