Po objavi videa medvrstniškega nasilja v Celju psihologi opozarjajo: Ne širite takšnih posnetkov!

Franja Žišt Franja Žišt
12.04.2023 01:55

Predlagajo, da mediji sporne vsebine (fotografije, posnetke, aktivne povezave) takoj izbrišejo s svojih portalov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Najprej je po družbenih omrežjih, nato pa še po medijih zaokrožil posnetek medvrstniškega nasilja v Celju. V Društvu psihologov Slovenije, še posebej pa znotraj njegove Komisije za etična vprašanja in Sekcije psihologov v vzgoji in izobraževanju, ob tem opozarjajo na neustrezno in neprimerno objavo posnetkov.

"Menimo, da je posnetke treba takoj odstraniti, saj z vsemi prepoznanimi identitetami niso v korist niti žrtvi niti povzročiteljem medvrstniškega nasilja kot tudi ne gledalcem, ki te vsebine delijo naprej po svojih družbenih omrežjih. Problematična je možnost posnemanja takega vedenja v prihodnosti. Na osnovi strokovnih argumentov opozarjamo, naj se te vsebine na tak način v medijih ne objavlja, saj so take objave škodljive za družbo, socialne odnose in duševno zdravje vključenih oseb," so zapisali v sporočilu za javnost. Predlagajo, da mediji sporne vsebine (fotografije, posnetke, aktivne povezave) takoj izbrišejo s svojih portalov in s tem prispevajo k preprečevanju njihovih nadaljnjih širjenj.

"Pomembno je, da strokovno naslavljamo pomen teme medvrstniškega nasilja (in drugih oblik nasilja), njegovega preprečevanja in tudi ukrepanja. Stroka se zavzema tako na preventivni kot kurativni ravni, da se o tem govori, to podpiramo. Nikakor pa k ustrezni obravnavi teme medvrstniškega nasilja ne spada objava fotografij in posnetkov žrtev in sodelujočih v izvedenem nasilnem dejanju," so še poudarili v društvu psihologov, kjer poudarjajo, da jih k odzivu zavezuje Kodeks poklicne etike psihologov Slovenije, v primeru, da mediji objav ne bodo umaknili, se bodo morali odzvati s prijavo relevantnim organom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta