Po prevzemu Gorenja: Ob rezanju stroškov nova tovarna še pogojno, v začetku prihodnjega leta odpuščanja

Srečko Klapš Srečko Klapš
09.12.2019 17:39

Gorenje lani še s 40 milijoni evrov izgube, v začetku prihodnjega leta pa odpuščanja predvsem režijskih zaposlenih, pa tudi odločitev o gradnji tovarne televizorjev, če bo Gorenje dovolj produktivno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lan Lin, glavni direktor Gorenja, in Tomaž Korošec, izvršni podpredsednik, napovedujeta leto sprememb v Gorenju, 1,2 milijarde evrov prihodkov in 30 milijonov evrov dobička.
Andrej Petelinšek

Glavni direktor Gorenja dr. Lan Lin je danes razkril vse karte, s katerimi lahko Gorenje z več kot 10.000 zaposlenimi nadaljuje delo ali pa se ponovno znajde v nevarnih poslovnih vodah. "Tudi letos bomo poslovali z izgubo, ta je ocenjena na 40 milijonov evrov, zato je nujno, da izboljšamo produktivnost in naš položaj na konkurenčnem trgu. Žal brez rezanja stroškov dela ne bo šlo," je dejal Lin in dodal, da so delovna mesta v proizvodnji relativno stabilna, saj v primerjavi s konkurenco vidijo neskladje med, kot je dejal, "belimi ovratniki".

Levji delež 40-milijonske izgube na račun "čiščenja" bilanc

Od 100 delavcev v proizvodnji je neposrednih proizvodnih delavcev, ki dejansko delajo na proizvodnih linijah, okrog 60, skoraj 40 pa je posrednih proizvodnih delavcev. Povprečje v naši industriji je 20 indirektnih delavcev od 100 delavcev v proizvodnji, še pojasnjuje Lin. Glede na to, da je v Skupini Gorenje okoli 4000 neproizvodnih (od tega v Velenju okoli 1000) in 6000 proizvodnih delavcev, še ne bi mogli sklepati, koliko zaposlenih bo presežnih, saj so v to število vključeni vsi, tudi inženirji in zaposleni v prodajnih ter razvojnih oddelkih v Sloveniji in po svetu. "O natančnih številkah preseženih zaposlenih še ne moremo govoriti, ne želimo pa dajati vtisa, da se bo v Gorenju tudi naprej delalo lagodno po starem," je še dejal Lin, ki poleg Gorenja vodi še Hisense International s skupno letno prodajo 8 milijard ameriških dolarjev.

Tovarno televizorjev bi najraje videl v Velenju, a ...

Kljub izgubi so zaposlenim izplačali nagrado v višini 600 evrov tudi kot signal, kot je dejal Lin, da bodo pripravljeni na spremembe, ki jih čakajo. "Če danes ne storimo nič, se lahko zgodi, da Gorenja čez leto dni v taki obliki ne bo več," opozarja. "Zvišanje produktivnosti, ki ga bomo dosegli s prilagajanjem števila zaposlenih, sinergijami pri nižjih stroških financiranja in nabavi surovin, bo podlaga tudi za končno odločitev o tem, ali bomo v Velenju gradili tovarno televizorjev," je še dejal Lin in dodal, da bi jo tudi sam najraje videl v Velenju, a če prestrukturiranje v prihodnjih mesecih ne uspe, na vrata trkajo tudi drugi interesenti v sosednjih državah, kot sta denimo Češka in Srbija. Na vprašanje, da so gradnjo nove tovarne televizorjev v Velenju javno obljubili našim oblastem in zaposlenim ter da je velenjska občina to problematizirala tudi v pismu premierju Marjanu Šarcu, Lin odgovarja, da bodo delničarji podprli lokacijo, ki bo s produktivnostjo upravičila njihovo naložbo: "Žal je Gorenje še daleč od ustrezne ravni konkurenčnosti, signali, ki kažejo na izboljšanje, so in za zdaj je Gorenje v varnih rokah." Odločitev naj bi bila znana v treh do šestih mesecih.

V Ljubljano se jih bo vozilo okoli sto

Tudi selitev upravnega dela Gorenja v Ljubljano, kjer bo prihodnje leto zaživelo podjetje, ki naj bi se imenovalo Hisense Gorenje Europe Services, sodi med ukrepe prestrukturiranja. Na spisku za prenos na to družbo je 933 zaposlenih iz Velenja, od tega se jih bo predvidoma sto vozilo v Ljubljano. Lin je pojasnil, da si prizadevajo postaviti sedež na območju ob ljubljanski obvoznici ali ob avtocesti v smeri proti Velenju. Za zdaj prostorov še nimajo, Lin pa je danes še razkril, da so sprva sedež tega podjetja načrtovali v Münchnu, kjer so se o tem že dogovarjali, a so se pozneje odločili za Ljubljano.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta