Po Simičevem odstopu na Fursu že nov direktor, škandal odnesel direktorja Narodnega muzeja

STA, M.R.
09.06.2022 13:17

Vlada je za vršilca dolžnosti generalnega direktorja finančne uprave imenovala Petra Gruma. Zaradi sporne razstave, ki je bila zadnji hip odpovedana, je odstopil direktor Narodnega muzeja Pavel Car.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peter Grum prihaja na čelo finančne uprave.
Robert Balen

Vlada je po odstopu Ivana Simiča za vršilca dolžnosti generalnega direktorja finančne uprave (Furs) Petra Gruma za največ za šest mesecev, je pojasnil finančni minister Klemen Boštjančič. Dodal je, da se je od prihoda na ministrstvo največ ukvarjal prav z iskanjem najbolj primerne osebe za omenjeno funkcijo. Opravil je več razgovorov, Grum pa je bil njegova želena izbira. Zato je zelo zadovoljen, da je ta pristal na imenovanje, in verjame, da bo Furs pod novim vodstvom delal strokovno, kompetentno in nepolitično.

Grum je bil v preteklosti, med 2014 in 2020, med drugim namestnik generalne direktorice Fursa Jane Ahčin, septembra lani pa je bil za petletni mandat imenovan za generalnega direktorja direktorata za informatiko na ministrstvu za javno upravo. Boštjančič ga je opisal kot kariernega davkarja, saj je bila tudi njegova prva zaposlitev prav zaposlitev v takratni davčni upravi, natančneje v izpostavi Ljubljana Šiška.

Grum je danes izrazil veselje, da je dobil priložnost za pomemben položaj. Ker so se v letu in osmih mesecih, ko ni bil na Fursu, določene stvari spreminjale, se bo v petek pogovoril s sodelavci, pregledal narejeno in se seznanil z določenimi menjavami. Grum namreč ocenjuje, da je bil narejen "kar grob rez v strukture". "Te strukture bomo postavili v tak red, da bo Furs lahko strokovno, učinkovito in nepolitično deloval," je napovedal.

Simič je na dan imenovanja vlade Roberta Goloba uresničil napoved s konca maja, da bo odstopil takoj po imenovanju vladne ekipe. Ob napovedi odstopa je kot razlog navedel Golobove besede, da so dediščina prejšnje vlade nekompetentni ljudje na vodstvenih položajih. Kot je dejal Simič, bo novemu finančnemu ministru omogočil, da si izbere novega direktorja Fursa, ki bo ustrezal njegovim kriterijem.

Ocenil je, da navedbe o nekompetentnih ljudeh na vodstvenih položajih ne držijo, in dodal, da ne moreš biti uspešen direktor Fursa, če nimaš popolnega zaupanja finančnega ministra in predsednika vlade.

Vlada Janeza Janše je Simiča na čelo Fursa kot v. d. generalnega direktorja imenovala z lanskim junijem, potem ko je s tega položaja razrešila Simona Starčka. Simič je sprva napovedal, da namerava na čelu Fursa ostati pol leta, a si je premislil. Poln petletni mandat je nastopil 18. novembra lani.

Odstopil Pavel Car

Direktor Narodnega muzeja Slovenije Pavel Car pa je v izjavi za javnost sporočil, da zaradi objektivne odgovornosti nepreklicno odstopa z mesta direktorja. Kot je povedal, je bil glede razstave Popotovanja, ki naj bi obsegala dela največjih svetovnih slikarjev, naiven, saj da je vodenje razstave zaupal napačni osebi.

Car je še povedal, da ko je nastopil mesto direktorja decembra 2019, je vedel, da ima muzej izjemno ekipo strokovnjakov, ki jim je vsebinsko povsem zaupal.

Sam je želel, da se obiskovalci vrnejo v muzej, zato tudi odločitev za sporno razstavo. Ta je v ne le strokovni javnosti vzbudila ogorčenje, saj naj bi šlo za očitne ponaredke del velikanov svetovne likovne umetnosti, kot so Pablo Picasso, Paul Cezanne, Henri de Toulouse-Lautrece in Joan Miro.

Car je še poudaril, da z razstavo, ki bi jo morali odpreti v sredo, ni sledil lastnemu koristoljubju.

Ministrica sprejela Carjev odstop

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je v izjavi za javnost povedala, da jo je direktor o nameri, da namerava odstopiti, obvestil danes. Kot je poudarila, njegovo odločitev, ki jo je sprejela, spoštuje.

Na ministrstvu za kulturo so še sprožili postopke za novo vodstvo. Po ministričinih zagotovilih bodo izbrali strokoven kader, ki bo povrnil ugled najstarejši muzejski ustanovi v Sloveniji. Prav zaradi ohranjanja ugleda te ustanove je, kot je prej povedal Car, tudi odstopil.

Na novinarsko vprašanje o reviziji razstavnega projekta je ministrica odvrnila, da bodo opravili pregled dela s prihodnjim vodstvom in poskušali ugotoviti, "kako je do tega prišlo".

Kdo bo nasledil Carja, še ni znano, saj da je njegova odločitev še zelo sveža. Ali se bo v vse skupaj vpletla policija, ministrica nima informacij, na ministrstvu pa je, kot pravi, še ni bilo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta