Počivalšek po sestanku s Sberbank: Dogovor z dobavitelji Mercatorja do konca leta

STA, A.L.
05.12.2019 19:42

Fortenova si bo skupaj z Mercatorjem prizadevala najti ustrezno vsebino sporazuma in ga skleniti s slovenskimi dobavitelji do konca leta, so se dogovorili na današnjem sestanku med gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom in predstavniki ruske banke Sberbank, ki je največja lastnica Fortenove, so sporočili z ministrstva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Sestanek ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Počivalška s predstavnikoma Sberbank Maksimom Poletaevim in Sergejem Volkom je bil namenjen iskanju rešitev, ki bi ob morebitnem prenosu Mercatorja na skupino Fortenova zagotovil slovenskim dobaviteljem enakopravno obravnavo z drugimi dobavitelji pod konkurenčnimi pogoji in v skladu z veljavno zakonodajo, so v današnjem sporočilu zapisali na ministrstvu.
"Na sestanku je bilo dogovorjeno, da si bo skupina Fortenova skupaj z Mercatorjem prizadevala najti ustrezno vsebino sporazuma in ga skleniti s slovenskimi dobavitelji do konca leta," so navedli.
Minister Počivalšek se je ob tem odzval tudi na domnevno prijavo ministra Evropski komisiji s strani Fortenove in Agrokorja: "Informacijo sem danes izvedel iz medijev in je ne morem komentirati. Lahko le povem, da v nobenem primeru ne jaz ne vlada ne posegamo v prenos Mercatorja na Fortenovo."
"V Sloveniji velja vladavina prava, institucije delujejo samostojno in neodvisno. To moramo spoštovati vsi," je dejal minister in poudaril, da se država zaveda zelo omejenih pristojnosti, ki jih ima v tem primeru, saj je Mercator sedaj v zasebni lasti.
"Kot politiki pa imamo vso odgovornost, da glasno opozorimo na pomen Mercatorja v slovenskem prostoru. Zato si ves čas prizadevamo za slovenske interese, za dobro družbe Mercator, njenih zaposlenih in dobaviteljev. Karkoli drugega bi bilo neodgovorno," meni minister.
Slovenska stran je po njegovih besedah v vseh dosedanjih pogovorih tako s predstavniki Mercatorja in skupine Fortenova kot tudi njenim največjim lastnikom, Sberbank, predlagala, da bi bili slovenski dobavitelji v okviru nove družbe Fortenova obravnavani enakopravno z drugimi dobavitelji pod konkurenčnimi pogoji in v skladu s konkurenčno in drugo področno zakonodajo. Minister je poudaril še, da si slovenska stran želi, da bi Fortenova Mercatorju omogočila rast in razvoj.
Skupino Fortenova mora za prenos Mercatorja z Agrokorja na Fortenovo pridobiti soglasje varuha konkurence in vseh 56 bank upnic Mercatorja.
Ministrstvo poudarja, da je Mercator sistemsko pomembna družba v Sloveniji, ker zaposluje več kot 10.000 ljudi, ustvari 1,5 milijarde evrov prometa in od slovenskih dobaviteljev odkupi za več kot 500 milijonov evrov na leto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta