Podravsko podjetje leta: DEM, ključni steber slovenske energetike

Srečko Klapš Srečko Klapš
05.10.2021 05:50
Dravske elektrarne Maribor ob jubileju in rekordnem poslovanju med nominiranci za podravsko podjetje leta 2020.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Dravskih elektrarnah Maribor načrtujejo energetsko izraba sonca, vetra, geotermalne energije, postavitev črpalne hidroelektrarne in hranilnikov električne energije.
Marko Vanovšek

Kljub temu da so slovenski del reke Drave prvič zajezili leta 1918 z izgradnjo hidroelektrarne Fala, je kot rojstni dan družbe Dravske elektrarne Maribor (DEM) zapisan 1. oktober 1951. Od leta 2001 so DEM del skupine Holding Slovenske elektrarne, ki včasih celo preveč bdi nad njihovim poslovanjem in dobičkom ter izborom vodilnih. Z osmimi velikimi hidroelektrarnami na reki Dravi, petimi malimi hidroelektrarnami in štirimi sončnimi elektrarnami pomenijo ključni steber slovenske energetike, saj proizvedejo skoraj četrtino vse slovenske električne energije na leto. V sedmih desetletjih so oddali v omrežje skoraj 150.000 gigavatnih ur električne energije, s čimer bi v današnjem času zadostili porabo vseh slovenskih gospodinjstev za obdobje 43 let.

 

​Naložbe predvsem v nove obnovljive vire

Andrej Tumpej 
Andrej Petelinsek

Andrej Tumpej, ki mu je HSE konec septembra podaljšal mandat začasnega direktorja do konca decembra letos, glede na to, da je reka Drava že energetsko izkoriščena, s sodelavci načrtuje nove projekte za izkoriščanje obnovljivih virov za proizvodnjo električne energije. "Trendi namreč nakazujejo potrebo po doseganju zanesljive in varne oskrbe z električno energijo na stroškovno učinkovit način. Cilj povečanja konkurenčne sposobnosti družbe Dravske elektrarne Maribor in skupine HSE zahteva obvladovanje stroškov na vseh področjih delovanja in razvoja energetskih podjetij, tako pri obratovanju, vzdrževanju, trgovanju, investiranju, razvoju kot pri vpeljavi novih storitev," je prepričan Tumpej, zato v tej mariborski energetski družbi posvečajo največ pozornosti rednemu vzdrževanju in obnovi ter nadgradnji elektrarn. Skrbijo še za ohranjanje energetskega potenciala akumulacijskih jezer hidroelektrarn na reki Dravi. Načrtujejo tudi energetsko izrabo sonca, vetra in geotermalne energije ter postavitev črpalne hidroelektrarne in hranilnikov električne energije.

 

​Nad 160 tisoč evrov dodane vrednosti na zaposlenega

Poleg vzdrževanja hidroelektrarn in akumulacijskih jezer skrbijo še za ureditev obrečnih površin. Tako so skupaj z mariborsko občino na levem bregu reke Drave, jugozahodno od nekdanjega motela Jezero v Bresternici, uredili "naravni amfiteater", ki ga sestavlja devet osemnajstmetrskih klopi. Urejujejo tudi servisno pot med Meljem in Metavo. Ta bo omogočala varno pot za kolesarje - kot del Dravske kolesarske poti - in pešce.

In kako so lani poslovali v Dravskih elektrarnah? Prihodkov je bilo za okoli 69 milijonov evrov, čisti dobiček pa so podvojili na dobrih 10 milijonov evrov. Zaposlujejo 242 ljudi, ti ustvarijo nad 160 tisoč evrov dodane vrednosti na zaposlenega, kar je daleč nad povprečjem podjetij v Podravju in tudi nekajkrat nad slovenskim povprečjem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta