Pokrajine v Sloveniji: Slepilni manevri ali druga čudesa. Zapleta se pri številnih vprašanjih

Poimenovanje pokrajin po največjem naselju v teh regionalnih enotah, ko bo in če sploh, razburja mnoge. Nekateri se čudijo, drugi ostro protestirajo, tretji opozarjajo, da se razprava ne sme zreducirati na poimenovanje, ampak vsebino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ustanavljanje pokrajin ima v Sloveniji že dolgo brado. Zapleta se pri številnih vprašanjih – pristojnostih in nalogah, razmejitvah, na novo pa dvigujejo obrvi tudi zaradi poimenovanj. Tako je pred dnevi v javnost prišel predlog Komisije za standardizacijo zemljepisnih imen, ki jo je ustanovila vlada z namenom standardizacije zemljepisnih imen v državi.
Glede na namere domala vseh slovenskih vlad po ustanovitvi pokrajin je komisija pregledala predlagano teritorialno členitev Slovenije na pokrajine in pripravila mnenje glede njihovih imen. Kot je v mnenju, naslovljenem na strokovno skupino za ustanovitev pokrajin, zapisal predsednik komisije dr. Matjaž Geršič, je komisija sklenila, "da je najustrezneje, če se regionalne enote sistematično poimenujejo po imenu največjega naselja znotraj posamezne regionalne enote", ker da je predlagani sistematični in enotni kriterij neodvisen od kakršnekoli delitve Slovenije oziroma kakršnegakoli števila enot.

Maribor in Ljubljana v imenu dvakrat

Komisija tako predlaga, da se pomurska pokrajina poimenuje Murskosoboška pokrajina, Štajersko bi imenovali Mariborska pokrajina, medtem ko bi se tudi samostojna pokrajina, ki bi obsegala Mestno občino Maribor, imenovala kar MO Maribor. Koroško-šaleška pokrajina, kjer so zlasti v severnem delu takoj poskočili v zrak, bi se imenovala kar Velenjska pokrajina, Savinjsko pa bi bila Celjska pokrajina. Zasavsko-posavska bi se imenovala Trboveljska, dolenjsko-belokranjska kar Novomeška, osrednjeslovenska pa Ljubljanska, ne glede na to, da bi se območje Mestne občine Ljubljana (po analogiji z Mariborom) imenovalo MO Ljubljana. Gorenjska bi se imenovala Kranjska pokrajina, Goriško Novogoriška, primorsko-notranjski del pa Koprska pokrajina.

Od zmede do kritik

Štefan Čelan: "Naj pokrajine nosijo ime po mestnih občinah." 
Andrej Petelinšek

Koroška pač ni Velenjska pokrajina

O predlogu poimenovanja se bo danes na korespondenčni seji izrekel tudi Svet koroške regije, ki bo poimenovanje koroško-šaleške pokrajine z Velenjska zagotovo odklonil. Trenutno predsedujoča, županja Črne na Koroškem Romana Lesjak, predlaga sklep, da svet najostreje protestira proti takemu predlogu, in vztraja, da je Koroška pokrajina in da se tako tudi imenuje. Predlog komisije pa je komentiral župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek. "Bolj kot ime je za nas pomembno, da Pomurje ostane enotna pokrajina. Verjetno bo okoli samega imena pokrajin še javna razprava skupaj z vsemi deležniki. Za zdaj gre samo za predlog strokovne komisije, je pa bila tudi zame ta objava na neki način presenečenje," je dejal.

Koritnik o političnem vprašanju

Boštjan Koritnik, minister za javno upravo: "Poleg kvalitetnih predlogov je treba zagotoviti tudi dvotretjinsko večino prisotnih poslancev ob glasovanju o območjih pokrajin." 
Nebojša Tejić/sta
Ivan Žagar: "Ne smemo se odpovedati poimenovanju Koroška pokrajina, ker potem smo se odpovedali Koroški."  
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta