Poročilo preiskovalne komisije: Denar od koncesionarjev prejel tudi Bojan Požar?

M.R.
13.11.2023 16:36

Parlamentarna preiskovalna komisija, ki se ukvarja z nezakonitim financiranjem političnih strank, je v svojem vmesnem poročilu omenila tudi Bojana Požarja, sicer politika in medijskega delavca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojan Požar
Andrej Petelinšek

Na račun podjetja Lanaka Media, ki ga Bojan Požar vodi sam, sicer pa je v lasti njegove hčerke Maše Požar Kavtičnik, naj bi se od več podjetij iz nekdanje skupine Nivo v letih 2020 in 2021 steklo 63 tisoč evrov, poroča revija Reporter. Gre za gradbena podjetja Nivo Eko, NGN Eko in Eko Nivo Gradnje, katerih predhodnik je celjsko propadlo gradbeno podjetje Nivo, med drugim pa se ta podjetja ukvarjajo tudi s protipoplavno zaščito.

V omenjenem času so se podjetja potegovala za koncesije za urejanje vodotokov, podeljevalo pa jih je takratno okoljsko ministrstvo, ki ga je vodil minister Andrej Vizjak iz kvote stranke SDS. Družba Nivo Eko je dobila koncesijo za urejanje območja Savinje in zgornje Save, družba Hidrotehnik je dobila koncesijo za urejanje srednje Save in Soče, s tem podjetjem pa je lastniško povezana tudi firma VGP Novo mesto, ki je dobila koncesijo za območja spodnje Save. Družba Pomgrad VGP je dobila koncesijo za urejanje Mure.

Iz poročila preiskovalne komisije še izhaja, da so podjetja do več deset milijonov evrov vrednih poslov prišla s financiranjem medijev iz sfere SDS. Podjetja Nova Obzorja (izdajatelj Demokracije, ki je v 30-odstotni lasti SDS), Nova hiša (izdajatelj spletne strani Nova24), Nova24TV (izdajatelj televizijskih programov Nova24) ter Lanaka Media (izdajatelj spletnega portala pozareport.si) naj bi od marca 2020 do novembra 2021 od koncesionarjev in z njimi povezanih podjetij prejela skoraj 400 tisoč evrov za oglaševanje. Od tega naj bi samo Nova obzorja prejela 226 tisoč evrov. 

Politika Marjan Šarec in Bojan Požar na predvolilnem soočenju. 
Robert Balen

Družba Lanaka Media, katere direktor je Bojan Požar, naj bi od podjetja Eko Nivo Gradnje junija 2020 dobila 12.500 evrov, novembra 2020 naj bi od podjetja Nivo Eko prejela 15.000 evrov, avgusta 2021 30.500 evrov od podjetja NGN Eko, novembra tega leta pa še 5000 evrov od te družbe.

Po ugotovitvah preiskovalne komisije, ki jo vodi poslanka Mojca Šetinc Pašek, naj bi vrednost omenjenih nakazil presegala dejansko vrednost oglasov. V komisiji celo menijo, da mediji sploh niso objavljali oglasov za podjetja, ki so jim nakazovala denar. Zato naj bi šlo za fiktivne oglaševalske pogodbe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta