Povežimo Slovenijo: Po volitvah se bodo pogovarjali z vsemi, dogovorili pa s tistimi, ki želijo, da gre Slovenija naprej

Damijana Žišt Damijana Žišt
26.03.2022 14:22
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predstavitev kandidatov in kandidatk gibanja Povežimo Slovenijo.  
Damijana ŽIŠT

Gibanje Povežimo Slovenijo, ki ga sestavljajo stranke Konkretno, Zeleni Slovenije, Slovenska ljudska stranka, Nova ljudska stranka in Nova socialdemokracija, so danes na  volilni konvenciji predstavili kandidatke in kandidate za volitve poslank in poslancev v Državni zbor RS. Gre za 87 kandidatov, ki bodo kandidirali v vseh osmih volilnih enotah. Kandidatne liste je gibanje Povežimo Slovenijo vložilo s podpisi štirih poslancev stranke Konkretno. Med kandidati na listi bodo štirje predsedniki strank od petih, ki sestavljajo gibanje Povežimo Slovenijo Zdravko Počivalšek (Konkretno), Andrej Čuš (Zeleni Slovenije), Franc Kangler (NLS) in Andrej Magajna (Nova socialdemokracija) in koordinatorica gibanja Nada Pavšer. 

Cilj gibanja je zgraditi dinamično in povezano družbo, ki nikogar ne bo pustila samega. "Ključno poslanstvo kandidatk in kandidatov gibanja Povežimo Slovenijo je iskati rešitve, ki bodo dobre za ljudi, gospodarstvo in kmetijstvo ter naravo, s ciljem da bo Slovenija svoje danosti uporabila za razvoj varnega, zdravega, trajnostnega in spodbudnega okolja, da bo tako vsak posameznik, kot vsi segmenti slovenske družbe, imel najboljše možnosti na svetu za razvoj svojega potenciala in lastne izpolnitve, pri čemer bomo z vključujočo in povezovalno politiko krepili družbo dialoga, medsebojnega razumevanja in solidarnosti," pravijo v gibanju. Njihovi skupni cilji so močno gospodarstvo, kamor sodi tudi kmetijstvo, dober socialni sistem za tiste, ki pomoč potrebujejo in je ne izigravajo, zeleni digitalni prehod in krožno gospodarstvo, saj je obdobje, ko smo uvažali poceni energijo in izvažali smeti, za nami. Njihov namen pa je tudi razdeljen politični prostor povezati. Zavzemali se bodo za močno gospodarstvo, za dober socialni sistem za tiste, ki pomoč potrebujejo in je ne izigravajo, zeleni digitalni prehod in krožno gospodarstvo. 

Zdravko Počivalšek: "Odločili smo se, da bomo bolestno razdvojeno Slovenijo, ki so jo razdelili politiki, mi, politiki, ki želimo, da gre Slovenija naprej, znova povezali. S kandidatno listo kredibilnih kandidatov bomo pokazali, da smo tisti, ki ne le govorijo o sodelovanju in povezovanju, ampak to v resnici tudi delamo. Lista je sestavljena iz kandidatov iz petih strank, ki so si med seboj različne, a v eni stvari enotne, da Slovenija gre naprej". Meni tudi, da je pomembna tudi debirokratizacija ter enakomeren in skladen razvoj vseh regij v Sloveniji. "Povsod želimo ustvariti pogoje, da bodo mladi dobili delovno mesto, solidno plačo in ustvarili pogoje za življenje, želimo si tudi nove demografske politike, ki bo prispevala k rasti števila Slovencev."

Kandidata gibanja Povežimo Slovenijo Sebastiana Kamenika vedno spremlja njegov vodnik za slepe, kuža Šark.  
Damijana ŽIŠT

Franc Kangler"Z našo kandidatno listo sporočamo to, da je naša želja povezati Slovenijo, vse ljudi, tako na levi kot na desni politični sceni, saj se zavzemamo za tri pomembne stebre, to so liberalno-gospodarski, zeleni in ljudski. Slovenija se je znašla v političnem krču, kjer nekateri, predvsem iz koalicije KUL, že v naprej izključujejo in govorijo s kom ne bodo sodelovali. Menim pa, da je glede na krizo, ki je v Evropi, čas za strnitev političnih vrst, in za to, da vso energijo in sinergijo združimo v boljšo prihodnost Slovenije in Evrope." 

Marjan Podobnik"Slovenija rabi povezovanje in sodelovanje, če želimo, da po 24. aprilu ne bomo spet razklani na dva politična pola. Zato je treba v naprej podpreti kandidatno listo stranke, ki jasno pravi, da se bomo po volitvah dogovorili za sodelovanje z vsemi, ki bodo imeli jasen cilj, tako kot mi, da mora Slovenija naprej, četudi bomo imeli različne poglede. Če znamo skupaj držati in navijati ob uspehih naših odličnih športnikov, še posebej ta konec tedna v Planici ob uspehih naših orlov, je zdaj priložnost, da si damo vsi skupaj možnost za sodelovanje, za Slovenijo." 

Andrej Čuš: "Čas je, da v Sloveniji nehamo gledat vsak zase, ampak da tudi začenjamo sprejemati argumente, da ima lahko tudi kdo drug prav in zna narediti , in da bomo, ob sedenju za skupno mizo, lahko rešili določene težave oziroma izzive, ki Slovenijo pestijo že trideset let, pa naj bo to energetska samooskrba, neodvisnost od drugih z lastno hrano... Tukaj je še vrsta gospodarskih in okoljskih izzivov ter drugo. V Sloveniji imamo dovolj priložnosti za trajnostni razvoj in zeleno transformacijo našega gospodarstva in skupnimi močni lahko veliko dosežemo." 

Andrej Magajna: "Naša raznolikost v enotni koaliciji Povežimo Slovenijo kaže, da ne pripadamo nobenemu političnemu bloku, torej levim ali desnim. Osebno se zavzemam za projektno demokracijo, kar pomeni, da bi lahko kateri od naših poslancev podprl nek zakon, ki ga Povežimo Slovenijo morda ne bi podpirala, če bo smatral, da je dober za Slovenijo. Želim, da se ob takšnih priložnostih ustvarajo dialogi, koalicije med različnimi strankami, ne pa da smo za neko stvar že takoj proti, ker jo je predlagal nekdo iz druge stranke. Zato je naše geslo dialog." 

Vsi predsedniki strank, združeni v gibanju Povežimo Slovenijo, računajo, da bodo na volitvah dosegli dober volilni rezultat, dvomestno število poslank in poslancev. Se pa bodo "po volitvah pogovarjali z vsemi, dogovorili pa s tistim, ki želijo, tako kot mi, da gre Slovenija samo še naprej,"  še dodaja Počivalšek

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.