Povprečni Slovenec v enem letu pridelal za 17 kilogramov več odpadkov

STA, VČ
09.10.2019 13:08

Ločevanje odpadkov je pri dobruh 70 odstotkih, najbolj vestni so Gorenjci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Večera

Prebivalec Slovenije je lani proizvedel povprečno 495 kilogramov komunalnih odpadkov, kar je 17 kilogramov več kot leto prej, je sporočil državni statistični urad. Največ komunalnih odpadkov na prebivalca so naredili v obalno-kraški regiji, najmanj na Koroškem. Pri 71 odstotkih je šlo za ločevanje odpadkov.
V Sloveniji je lani nastalo skoraj 8,4 milijona ton odpadkov, od tega 59 odstotkov gradbenih, ki so tudi glavni razlog, da se je količina odpadkov v primerjavi z letom prej povečala za skoraj 36 odstotkov. Količina gradbenih odpadkov se je povečala za 83 odstotkov.
Komunalnih odpadkov je bilo 1,03 milijona ton, to je 12 odstotkov vseh v Sloveniji nastalih odpadkov. Količine komunalnih odpadkov so se povečale za skoraj štiri odstotke.
Lani je bilo v Sloveniji proizvedenih malenkost manj nevarnih odpadkov kot leto prej, 132.000 ton. Predstavljali so malo manj kot dva odstotka vseh nastalih odpadkov. Ob nevarnih odpadkov jih je 75 odstotkov nastalo v proizvodnih dejavnostih, 21 odstotkov v storitvenih dejavnostih, štirje odstotki pa v gospodinjstvih. Količinsko je bilo lani odpadkov več v vseh dejavnostih. V storitvenih dejavnostih jih je nastalo 4,7 milijona ton (56 odstotkov), v proizvodnih dejavnostih malo več kot tri milijone ton (36 odstotkov) in v gospodinjstvih približno 638.000 ton (8 odstotkov). Gospodinjstva so lani ustvarila 8 odstotkov več odpadkov kot leto prej.
Največ komunalnih odpadkov so lani, kot rečeno, ustvarili v obalno-kraški statistični regiji (575 kilogramov na prebivalca), najmanj pa v koroški statistični regiji (409 kilogramov na prebivalca). Več komunalnih odpadkov je nastalo v zahodni Sloveniji (532 kg na prebivalca), v vzhodni Sloveniji manj, 462 kg na prebivalca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta