Pred 8. februarjem: Za samostojne ustvarjalce trajajo enoletni projekti manj kot pol leta

Kristina Božič
06.02.2019 13:51

V društvu Asociacija so pred kulturnim praznikom predstavili analizo enoletnih projektnih razpisov ministrstva za kulturo v zadnjem desetletju. Opozarjajo na nujnost takojšnjih in sistemskih ter vsebinskih sprememb.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tit Košir

Četudi trenutno nimamo ministra ali ministrice za kulturo, ostajajo pričakovanja enaka in visoka, je poudarila predsednica društva Asociacija Inga Remeta. Zaveze iz koalicijske pogodbe in dosedanje obljube mora vlada izpolniti kljub sedanjemu vakuumu, opozarjajo na Asociaciji. Izpostavljajo nujnost tega, da se uredi pravico do bolniškega nadomestila za samozaposlene v kulturi. Dodatnih 30 milijonov evrov, ki jih je kulturni resor prejel z rebalansom proračuna, pričakujejo, da se bo v obljubljenem delu namenil tudi za štipendije in zagotovitev pogojev za delo samozaposlenih ter nevladnih organizacij v kulturi. "Oblikovanje strokovnih komisij na ministrstvu, ki so predpogoj za izvedbo razpisov, se mora nadaljevati," je Inga Remeta spomnila na dobljeno tožbo na upravnem sodišču zavoda Emanat. "Sodba je potrdila nezakonitost izvajanja razpisov na kulturnem ministrstvu in nesmiselnost sedanjega sistema, na kar že dolgo opozarjamo," je dodala.

"Želimo si dialoga in da ministrstvo za kulturo izvede evalvacijo in reformo sedanjih pogojev in postopkov razpisov za projekte v kulturi," pravi Tadej Meserko iz Asociacije.
sta
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta