Pred vrati e-vinjete, a nalepke se nujno še ne poslavljajo

Igor Selan Igor Selan
13.11.2020 06:00

Z decembrom 2021 Slovenija uvaja e-vinjete, odločitev o tem, ali vinjetne nalepke ukiniti vzporedno z uvedbo e-vinjet, pa še ni dokončna; vsaj v prvi fazi bi tako oba sistema lahko veljala vzporedno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letošnje rumene letne vinjete bodo v letu 2021 zamenjale svetlo modre 
Gregor Grosman

Letošnje rumene letne vinjete bodo v letu 2021 zamenjale nove, svetlo modre. Cena nalepke, s katero vozniki dobimo neomejeno možnost celoletne uporabe avtocest in hitrih cest v Sloveniji, se ni spremenila že vse od decembra 2013 in bo tudi prihodnje leto ostala ista, 110 evrov. Bi pa nove, svetlo modre vinjete lahko bile zadnje, ki jih bomo vozniki lepili na vetrobranska stekla svojih avtomobilov. Državni zbor (DZ) je namreč pred kratkim dokončno potrdil novelo zakona o cestninjenju, ki prinaša pravno podlago za uvedbo elektronskih vinjet (e-vinjet) za osebna vozila, uvedli pa jih bodo že decembra prihodnje leto.

Kljub temu da je minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec odločitev DZ pospremil z besedami "ljudje tudi ne bodo imeli vsakoletne folklore odstranjevanja nalepk z vetrobranskih stekel", pa še ni znano, ali bo nadležnega odstranjevanja tudi dejansko konec že s koncem prihodnjega leta. Kot smo namreč izvedeli neuradno, ministrstvo za infrastrukturo odločitve o tem, ali vinjetne nalepke ukiniti vzporedno z uvedbo e-vinjet, še ni sprejelo dokončno. Vsaj v prvi fazi bi torej oba sistema lahko veljala vzporedno.

​Veljavnost eno leto od nakupa in ne več 14 mesecev

Drugače od nalepk bo e-vinjete mogoče kupiti kar iz domačega naslanjača. Poleg pooblaščenih prodajalcev in prodajnih mest Darsa, kot doslej, jih bo namreč mogoče kupiti tudi v spletni trgovini in spletni aplikaciji za centralno urejanje podatkov o e-vinjetah. Pogoj je, da bo spletna trgovina morala biti dostopna z vsemi vrstami naprav, prek vseh najbolj uporabljanih brskalnikov, delovati pa bo morala preko varnega protokola.

Pomembna novost za uporabnike bo tudi, da letna e-vinjeta ne bo več veljala 14 mesecev, kot zdaj, ampak eno leto od dneva nakupa. Ob tem bodo začetek veljavnosti e-vinjete uporabniki lahko določili sami. Ne le datum, ob nakupu bodo lahko vnaprej določili celo uro in minuto začetka njene veljavnosti.

Uporaba spletne trgovine prinaša še eno pomembno prednost, uporabniki bodo namreč ob nakupu lahko nastavili opomnik, ki jih bo pravočasno opomnil na iztek veljavnosti vinjete, pri čemer bodo lahko sami nastavili način obveščanja, ali po e-pošti, z SMS-sporočilom ali po obeh. Ob nakupu bo seveda treba navesti registrsko oznako vozila in državo registracije.

​Cena bo najverjetneje ostala ista

Ali se bo z uvedbo e-vinjete spremenila tudi njena cena, še ni znano. Čeprav so se v javnosti pojavila pričakovanja, da bi se morala cena e-vinjete zaradi odpadlih stroškov tiskanja in distribucije vinjetnih nalepk znižati, ministrstvo po naših informacijah odločitve o ceni vinjete po letu 2021 še ni sprejelo. Med drugim tudi zato, ker bodo z uvedbo e-vinjete namesto zgoraj navedenih nastali novi stroški za vzpostavitev elektronskega sistema. Pri Darsu, ki je sicer razpis, s katerim išče ponudnika za vzpostavitev in delovanje sistema, objavil že septembra, so glede uvedbe e-vinjet za zdaj izjemno redkobesedni. Je pa znano, da je rok za oddajo ponudb 17. november, ponudb, višjih od 14,22 milijona evrov, pa naj v postopku ugotavljanja najugodnejšega ponudnika ne bi upoštevali.

​Sledenje vozilom ne bo mogoče

E-vinjete še ne prinašajo sistema plačevanja cestnine po dejanski uporabi oziroma prevoženih kilometrih, še vedno gre namreč za pavšalni sistem plačila glede na čas uporabe cestninske ceste (teden, mesec, pol leta, leto). Sistema torej ne gre zamenjati s satelitskim cestninjenjem - to sicer še zmeraj ostaja dolgoročen cilj Evropske komisije -, ki bi omogočalo sledenje posameznim vozilom, ampak je elektronski sistem, ki bo prepoznal registrsko tablico vozila in bo takoj, ko bo zaznal ustrezno e-vinjeto, podatke avtomatsko zbrisal. "To pomeni, da tovrstnih podatkov ne bo mogoče zbirati. Za potrebe izvedbe prekrškovnega postopka se bodo obdelovali zgolj podatki o zaznanih kršiteljih v okviru sistema elektronske vinjete," sporočajo iz ministrstva.

Dars bo nadzor izvajal na več načinov, med drugim s stacionarno, prenosno, mobilno in ročno nadzorno opremo, ki bo morala delovati v vseh vremenskih in prometnih razmerah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta