Bruselj z zbiranjem podatkov do morebitne spremembe statusa zaščite volka v EU

STA, M.R.
04.09.2023 12:40

Vnovična naselitev volkov na nekatera območja EU, kjer so že živeli, prinaša vse več konfliktov z lokalnimi kmetijskimi in lovskimi skupnostmi, ugotavljajo na Evropski komisiji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Natalija Jurše

Bruselj zato poziva zainteresirano javnost, naj do 22. septembra posreduje podatke o številu volkov in njihovem vplivu, da se po potrebi spremeni status zaščite volka v EU.

Na podlagi podatkov se bo komisija odločila o predlogu, s katerim bo po potrebi spremenila status zaščite volka v EU in posodobila pravni okvir ter po potrebi uvedla dodatno prožnost glede na razvoj te vrste. To bo dopolnilo sedanje možnosti iz evropske zakonodaje, ki omogočajo ukrepanje lokalnih in nacionalnih organov ter znatna finančna sredstva, zagotovljena za ukrepanje na tem področju.

"Koncentracija volčjih tropov v nekaterih evropskih regijah je postala resnična nevarnost za živino in potencialno tudi za ljudi. Lokalne in nacionalne oblasti pozivam, naj po potrebi ukrepajo. Zakonodaja EU jim to omogoča," je v današnjem sporočilu za javnost ocenila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Na komisiji so spomnili, da so aprila začeli zbirati podatke strokovnih skupin in ključnih deležnikov ter podatke, ki so jih nacionalni organi sporočili v skladu z veljavno evropsko in mednarodno zakonodajo. "Vendar ti podatki še vedno ne zagotavljajo celovite slike, ki bi komisiji zadostovala za oblikovanje nadaljnjih ukrepov, zato danes razširja to posvetovanje," so zapisali v sporočilu za javnost.

Volk je kot avtohtona vrsta sestavni del evropske naravne dediščine in ima pomembno vlogo v njenih ekosistemih. V skladu z evropsko direktivo o habitatih je večina populacij volkov v Evropi strogo zaščitena z možnostjo odstopanja. Ta režim izvaja zahteve iz mednarodne bernske konvencije o varstvu prosto živečega evropskega rastlinstva in živalstva ter naravnih habitatov, katere pogodbenice so EU in države članice, so še pojasnili na komisiji.

Letos v Sloveniji za 40 tisočakov škode

V Sloveniji po ocenah živi okoli 120 volkov. Po podatkih ministrstva za naravne vire in prostor iz julija iz evidenc o prejetih zahtevkih za izplačilo škode izhaja, da je volk letos doslej povzročil škodo v višini dobrih 40.000 evrov. O napadih divjih živali predvsem na drobnico so med drugim poročali iz občin Solčava in Gorje, iz Posočja in s cerkniškega območja. Rejci in drugi s teh območij so pozivali k odstrelu predvsem volkov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta