Predlog zakona o preoblikovanju Vzajemne napisala nekdanja odvetniška pisarna zavarovalnice

STA, A.L.
22.07.2023 10:54

Zavarovalnica Vzajemna je na Odvetniško zbornico Slovenije podala prijavo zoper odvetniško pisarno, ki je za ministrstvo za finance napisala predlog zakona o statusnem preoblikovanju Vzajemne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Vzajemna je z odvetniško pisarno namreč predhodno sodelovala, zato se sprožajo vprašanja o morebitnem konfliktu interesov, poroča portal N1.

Vlada je na četrtkovi seji potrdila predlog zakona o statusnem preoblikovanju Vzajemne v delniško družbo. Po predlogu se bodo več kot 700.000 zavarovancem Vzajemne izplačali njihovi deleži oz. bodo dobili delnice preoblikovane družbe. Podobna rešitev je predvidena za Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije kot ustanovitelja Vzajemne. Ta bo tudi po ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in preoblikovanju lahko nato še naprej izvajala svojo dejavnost.

Predlog zakona je po poročanju portala N1 za vlado oz. ministrstvo za finance pripravila odvetniška pisarna Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerji, ki je pred tem sodelovala z Vzajemno. Ta odvetniška pisarna naj bi nedavno Vzajemno obvestila o enostranski prekinitvi pogodbe, ki sta jo imeli sklenjeno. Še pred prekinitvijo pogodbe pa naj bi ministrstvu pomagala pisati predlog zakonskih sprememb glede Vzajemne, kar bi lahko predstavljalo kršitev kodeksa odvetniške poklicne etike, po neuradnih informacijah portala ocenjuje vodstvo Vzajemne.

Na odvetniški zbornici so za N1 potrdili, da so v četrtek prejeli pritožbo zavarovalnice Vzajemna zoper odvetniško pisarno, ki naj bi hkrati delala za njih in za ministrstvo za finance. Na zbornici prijave še niso želeli komentirati, ker odvetniški pisarni še ni bila vročena. Informacij za portal niso želeli komentirati niti na Vzajemni niti na ministrstvu za finance, prav tako ne v odvetniški pisarni.

So pa na ministrstvu za finance za N1 navedli, da so pogodbo z odvetniško pisarno sklenili 30. junija in da ji bodo za mnenje plačali največ 22.500 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta