Predsednik vlade obljublja pomoč za sanacijo škode že v nekaj mesecih

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
24.07.2023 15:06

Občine bodo 20 odstotkov sredstev za povračilo škod dobile vnaprej. Pridelovalci, ki bodo imeli 100-odstotno škodo na pridelkih, bodo upravičeni do hitre povrnitve stroškov škode.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik vlade Robert Golob napoveduje hitrejšo pomoč občinam in kmetovalcem.
Foto: Robert Balen

Neurja s točo, nalivi in vetrolomom so v minulih dveh tednih prizadeli številne občine in v njih živeče ljudi, zato se je vlada odločila ukrepati. Predsednik vlade Robert Golob je po današnjem sestanku s pristojnimi za sanacijo posledic nedavnih ujm napovedal ukrepanje tako preko interventnih ukrepov, kakor tudi s spremembo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč. S slednjo naj bi omogočili, da bi upravičenci, lokalne skupnosti in ljudje delno povračilo škode za nujne ukrepe dobili hitreje kot doslej. Po napovedih premiera že v prihodnjih mesecih, saj vlada načrtuje sprejem novele takoj po poletnih počitnicah, ko naj bi bile znane tudi natančnejše številke višine škode. Nato bo moral svoje delo opraviti še državni zbor.

Nujni ukrepi gredo v dve smeri, v delo z lokalnimi skupnostmi in z vpeljevanjem predhodnega sanacijskega načrta. Občine bodo, tako predsednik vlade,  20 odstotkov sredstev za sanacijo škode prejele že vnaprej. "Izvajala se bo delna ocena stroškov, da ne bomo čakali na celotne ocene, ampak bomo lahko že prej ukrepali. Na drugi so nujni ukrepi na področju kmetijstva, kjer bodo tisti, ki bodo imeli 100-odstotno poškodovan pridelek, imeli možnost hitre odškodnine. Če smo se kaj naučili iz preteklosti, ljudje čakajo zelo dolgo. Zato želimo znotraj zakonodaje in EU za tiste ukrepe, kjer je to dovoljeno, pospešiti. Kdor hitro da, dvakrat da. Zato želimo lokalnim skupnostim in tistim v kmetijstvu dati čim prej," je pojasnil Golob.  Pri tem je bil slednji jasen, da bodo pomagali le tistim, ki so imeli 100-odstotno škodo, vsi drugi bodo morali tudi v prihodnje poskrbeti, da bodo imeli pridelke zavarovane bodisi z zaščitnimi ukrepi bodisi z zavarovanjem v primeru naravnih nesreč. 

Na novinarski konferenci je spregovoril tudi meteorolog Brane Gregorčič, ki je napovedal, da bodo že danes proti večeru sever Slovenije zajela neurja z močnim vetrom, ki naj bi jim še posebej jutri sledili krajevni nalivi in debelejša toča. Ta naj bi grozila zlasti južnemu delu države. Sicer je za jutri za celotno državo razglašen oranžni alarm, zato je poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan ljudi pozval naj bodo previdni in naj v teh dveh dneh spremljajo opozorila služb, ki so na terenu; civilno zaščito, gasilce in policijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta