Predstavniki zaposlenih na STA vidijo podpis pogodbe z Ukomom kot nov premik k zagotavljanju zadostnih sredstev

STA, M.R.
22.12.2023 14:03

Predstavniki zaposlenih STA so v odzivu na podpis pogodbe o opravljanju javne službe agencije za prihodnje leto navedli, da pogodba prinaša nov premik k zagotovitvi zadostnih sredstev za normalno izvajanje nalog agencije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenska tiskovna agencija
Robert Balen

Urad vlade za komuniciranje (Ukom) in Slovenska tiskovna agencija (STA) sta danes podpisala pogodbo o opravljanju javne službe STA v letu 2024, katere vrednost je v primerjavi z letošnjim letom višja za 125.000 evrov oziroma 5,5 odstotka in znaša 2.397.000 evrov.

Že pogodba o opravljanju javne službe STA za leto 2023 je po navedbah predstavnikov zaposlenih STA pomenila prvi resen korak v smeri normalizacije pri financiranju javne službe obveščanja javnosti. Premik se je letos po njihovem mnenju zgodil tudi pri pripravi predloga sprememb zakona o STA. Tako je začela delovati medresorska delovna skupina, v katero so dejavno vključeni tudi predstavniki STA.

Predstavniki organov zaposlenih so danes tako umaknili napis STAnje je resno z oken prostorov agencije na Tivolski cesti 48 v Ljubljani. Izobesili so ga leta 2021, potem ko je takratna vlada ustavila financiranje STA in se je agencija znašla pred finančnim zlomom.

Napis STAnje je resno predali društvu novinarjev

Napis so simbolno predali Društvu novinarjev Slovenije v zahvalo za vso pomoč v donacijski kampanji Za obSTAnek, hkrati pa so s tem opozorili, da je stanje v medijih še vedno resno. Zaradi tega z upanjem na ustreznejšo ureditev in izboljšave spremljajo tudi pripravo predloga novega zakona o medijih. Osnutek zakona je v javni razpravi do konca januarja 2024.

Obenem ponavljajo pričakovanje, da bo vlada v letu 2024 dejansko izpeljala ustrezno nadgradnjo zakona o STA. Z njo mora biti kateri koli vladi onemogočeno z arbitrarnimi odločitvami posegati v uredniško avtonomijo STA in ogrožati zadostno in razvojno usmerjeno financiranje javne službe, so v odzivu zapisali predstavniki zaposlenih STA, tako uredniški kolegij, svet delavcev, sindikat novinarjev in zastopstvo uredništva.

V Društvu novinarjev Slovenije so izrazili veselje, da so novinarji na STA lahko sneli omenjeni napis z oken. Hkrati se zavedajo, da zaradi razmer v medijih ni veliko razlogov za veselje, je za STA dejal predsednik društva Gašper Andrinek, ki je prevzel napis. Opozoril je, da bi glede na razmere, morala imeti večina medijev napis o resnosti stanja na fasadi stavb, kjer delajo.

Zlasti je imel v mislih mariborski časnik Večer, ki se v teh dneh seli v prostore podjetja v lasti mariborskega župana Saše Arsenoviča. Prav tako bi moral takšen napis po njegovi oceni viseti na stavbi Radiotelevizije Slovenija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta