Premier Golob po incidentu na Poljskem: Prve špekulacije so bile prehitre, ne gre za nameren napad

Va, STA, L. M., A.L.
16.11.2022 09:30

Predsednik vlade Robert Golob je po neformalnem posvetu članov sveta za nacionalno varnost dejal, da zaradi dogodkov na Poljskem dvig stopnje pripravljenosti ni potreben.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Premier Golob ne vidi potrebe, da bi Slovenija ustvarjala vtis ogroženosti tam, kjer je ni.
EPA

Zaradi torkovega incidenta na vzhodu Poljske, v eksploziji rakete sta bila na eni od kmetij ubita dva človeka, je na vladi potekal neformalni posvet članov sveta za nacionalno varnost. "Na podlagi vseh informacij smo na koncu ugotovili, da ni nobene potrebe po dvigu stopnje pripravljenosti, ker se ocena vojaške ogroženosti ni dvignila. Dejansko gre za nesrečno naključje pri obrambi ukrajinske strani pred raketnimi napadi ruske vojske," je po posvetu poudaril premier Robert Golob. Omenjeni dogodek je v Evropi in po svetu vzbudila skrbi, da bi morebitna ruska odgovornost za napad pomenila vstop zveze Nato, katere članica je Poljska, v vojno v Ukrajini.

Premier Golob: Zadeva je povsem deeskalirala

Če je še včeraj izgledalo, da bi omenjeni dogodek lahko pomembno vplival na razvoj in dinamiko vojne v Ukrajini, se je danes izkazalo nasprotno, je poudaril Golob: "Včasih je v takšnih primerih potrebno počakati in ne verjeti prvim informacijam. Tokrat se je izkazalo, da so bile prve špekulacije prehitre. Danes imamo več informacij, stvari se umirjajo in ne gre za nameren napad." Iz vseh razpoložljivih virov so informacije enake, potrebe po dvigu stopnje ogroženosti ni, je zatrdil Golob in dodal, da se razmere za slovenske vojake v Natovih misijah na Slovaškem in v Latviji ne spreminjajo.

Čeprav so iz premierjevega kabineta najprej sporočili, da bo svet za nacionalno varnost danes zasedal v ožji sestavi, je Golob pojasnil, da je šlo pri današnjem dogodku za neformalni posvet. Kot je napovedal, bo svet za nacionalno varnost v širši zasedbi sklical 30. novembra. "Danes je zadeva povsem deeskalirala, zato ne vidimo nobene potrebe, da bi Slovenija ustvarjala vtis ogroženosti tam, kjer je ni," je pred sestankom pojasnil Golob. Z vladnega urada za komuniciranje (Ukom) so sporočili, da je šlo pri današnjem srečanju za neformalni posvet članov sveta za nacionalno varnost, ki ga sestavljajo Golob kot predsednik sveta za nacionalno varnost, obrambni minister Marjan Šarec, notranja ministrica Tatjana Bobnar, zunanja ministrica Tanja Fajon, infrastrukturni minister Bojan Kumer in direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Joško Kadivnik.

Benedejčič: Vojaki na misijah v tujini niso ogroženi

Da je šlo tragičen incident, ki pa ni bil nameren, temveč je bil posledica ruskega obstreljevanja ciljev v Ukrajini in ukrajinske obrambe pred omenjenimi napadi, je po posvetu potrdil tudi državni sekretar za nacionalno in mednarodno varnost v kabinetu predsednika vlade Andrej Benedejčič. Ob tem je zatrdil, da slovenski vojaki na misijah v tujini zaradi torkovega incidenta niso ogroženi. Na vprašanje, zakaj je premier za 30. november sklical svet za nacionalno varnost na temo dogajanja v Ukrajini, pa je Benedejčič pojasnil, da bodo na tem sestanku s predsednikom republike Borutom Pahorjem, predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič in predstavniki vseh parlamentarnih strank obravnavali širši vidik varnosti zaradi vojne v Ukrajini.

Po njegovih besedah ni potrebe po tem, da bi Slovenija zaradi prej omenjenega dogodka v Ukrajino pošiljala dodatno vojaško opremo: "Gre za tragičen dogodek, ki pa je posledica včerajšnjega masovnega raketiranja ukrajinskih ciljev s strani Rusije in posledično obrambe ukrajinske strani. Žal je v sklopu te obrambe očitno prišlo tudi do nesreče." Ko gre za pomoč v obliki orožja, je Slovenija v Ukrajino po njegovih besedah poslala že veliko vojaške opreme, tudi tanke oziroma oklepna vozila pehote. Ob tem je Benedejčič pojasnil, da podrobno spremljajo tudi trenutno rusko raketiranje kritične infrastrukture v Ukrajini: "To je seveda zelo problematično, že zdaj razmišljamo, kako bi pomagali pri obnovi energetske infrastrukture v Ukrajini."

Fajon: Slovenija poziva k ustavitvi spopadov

Ministri pred prihodom na neformalni posvet niso dajali izjav, je pa ministrica Fajon na seji parlamentarnega odbora za zunanjo politiko glede prej omenjenega incidenta dejala, da gre za "zelo resno" zadevo, ki je povzročila "veliko zaskrbljenost" in obilico pogovorov, med drugim v okviru zveze Nato in EU kot tudi v Sloveniji. "Izrazili smo solidarnost in sožalje najbližjim. Veliko je bilo pogovorov na najvišji ravni, tudi sama sem od sinoči stalno v stiku tako z našimi predstavništvi v Bruslju, na Severnoatlantskem zavezništvu in v evropski zunanji diplomaciji kot tudi z vsemi pristojnimi organi znotraj Slovenije," je poudarila Fajon. Preiskava incidenta na Poljskem še poteka, a vendarle se po besedah Fajon zdaj že zdi, da morebitna poljska aktivacija četrtega člena Severnoatlantske pogodbe, ki se je še zjutraj omenjala kot možnost, ni več na mizi.

Slovenija ob vsaki priložnosti poziva k zaustavitvi spopadov, je dejala zunanja ministrica Fajon.
Andrej Petelinšek

Omenjeni člen določa, da se bodo pogodbenice Nata med seboj posvetovale, kadarkoli bo po mnenju katere od njih ogrožena ozemeljska celovitost, politična neodvisnost ali varnost katere koli pogodbenice. Fajon je poslancem pojasnila, da je bila raketa po neuradnih informacijah izstreljena v torkovem silovitem raketiranju, ki je povzročilo izdatno škodo na ukrajinski infrastrukturi in po katerem je brez elektrike ostalo sedem milijonov Ukrajincev. Za zdaj poljska stran nima potrditve, od kod je raketa priletela, je še povedala. Obenem je obsodila torkovo rusko raketiranje ukrajinske infrastrukture, ki povzroča izjemno in nedopustno škodo, prizadene civilno prebivalstvo in civilne cilje ter vodi v dodatno eskalacijo napetosti: "Slovenija ob vsaki priložnosti poziva k ustavitvi spopadov, začetku pogajanj za mir, a trenutno nič ne kaže, da je ena ali druga stran na to pripravljena."

Raketa, ki je priletela na Poljsko, ni bila izstreljena iz Rusije

Razburjenje zaradi dogodka na Poljskem se sicer umirja. Nobenih znakov ni, da bi šlo pri torkovem incidentu na Poljskem ob meji z Ukrajino za nameren napad ali da Rusija pripravlja napad na katero od članic zveze Nato, je v Bruslju poudaril generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Po prvih ugotovitvah bi lahko bila vzrok za eksplozijo ukrajinska protiletalska raketa, je dejal Stoltenberg. Rusko obrambno ministrstvo je krivdo za dogodek zanikalo in vse obtožbe zavrnilo kot provokacije. Tudi ameriški predsednik Joe Biden je ocenil, da je malo verjetno, da je bila raketa, ki je padla na vzhod Poljske, izstreljena iz Rusije.

"Včerajšnja atmosfera je pokazala, kaj bi se lahko začelo dogajati, če bi dejansko prišlo do napada z ruskim orožjem na ozemlje ene od zaveznic Nata. Na srečo smo ugotovili, da tega ni bilo in da gre za nesrečen tragičen dogodek, se pa zdi, da ta incident kaže na to, v kako resnih časih živimo in kako pomembno bi bilo, da Moskva premisli svoje poteze, kar se tiče Ukrajine," je še dodal Benedejčič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta