Premier Golob: Ugotovili bomo, kdo ima neupravičene dobičke in oderuške marže

Luka Mlakar Luka Mlakar
31.05.2023 12:46

Vlada bo na podlagi posebne uredbe naslednjih šest mesecev spremljala cene hrane in proizvodov po celotni verigi, je napovedal predsednik vlade Robert Golob.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cene hrane v Sloveniji ne sledijo evropskim trendom, je poudaril premier Robert Golob.
Robert Balen

Predsednik vlade in prvak Gibanja Svoboda Robert Golob je skupaj s podpredsednikoma vlade, predsednico SD Tanjo Fajon in koordinatorjem Levice Luko Mescem, predstavil dosežke vlade ob prvi obletnici delovanja vlade. Prvega junija bo namreč minilo leto dni, odkar je mandat nastopila aktualna vlada, ki jo sestavljajo Gibanje Svoboda, SD in Levica.

Golob: Slovenija je kazala pot celotni Evropi

Ko gre za draginjsko krizo in boj z inflacijo, je Golob izpostavil, da je bila stopnja inflacije v Sloveniji do februarja pod evropskim povprečjem, marca in aprila je nato narasla, maja pa je padla na 8,4-odstotne točke. "To jasno kaže, da ukrepi delujejo in da so napovedi, da bo stopnja inflacije do konca leta padla pod sedem odstotkov, realne, " je dejal predsednik vlade. Ko gre za cene hrane, vlada ugotavlja, da slednje ne sledijo trendom v Evropi. "Če se je rast cen hrane v Evropi zaustavila in je prišlo do padca, v Sloveniji to žal še ni dejstvo," je dejal Golob. Po njegovih besedah sta gospodarski minister Matjaž Han in kmetijska ministrica Irena Šinko danes podpisala odredbo o spremljanju cen hrane in proizvodov po celotni verigi, ki bo veljala šest mesecev.

"Vlada bo spremljala cene po celotni verigi. Verjamem, da bo odpora dosti, ampak zanima nas blaginja ljudi. Ugotovili bomo, kdo v verigi ima neupravičene dobičke in kdo ima oderuške marže. Na podlagi te uredbe bomo nato preučili ukrep regulacije marž po verigi," je povedal Golob in dodal, da cene hrane v Sloveniji ne sledijo evropskim trendom. Ko gre za soočanje z energetsko krizo, je Golob ocenil, da je bila Slovenija pri tem zelo uspešna in da je s sprejetimi ukrepi kazala pot celotni Evropi. Izpostavil je, da so cene električne energije za gospodinjstva v Sloveniji med najnižjimi v Evropi. Danes se sicer izteka obdobje, v katerem je bil DDV na dobavo elektrike, zemeljskega plina, lesa za kurjavo ter na daljinsko ogrevanje za vse uporabnike znižan z 22 na 9,5 odstotka.

Interventni zakon v zdravstvu "srednje uspešen"

Premier je zadovoljen tudi z ekonomsko sliko v državi, saj da je imelo slovensko gospodarstvo v lanskem letu rekordne dobičke in rekordno visoko zaposlenost. Ko gre za zdravstveno reformo, je Golob dejal, da so trenutno v javni obravnavi prvi trije ključni zakoni na področju zdravstva, s katerimi želijo preoblikovati ZZZS in dopolnilno zavarovanje ter digitalizirati zdravstveni sistem. Interventni zakon v zdravstvu, katerega glavna cilja sta bila povečanje dostopa in skrajšanje čakalnih vrst, je premier označil kot "srednje uspešnega" in poudaril, da je bil to samo prvi korak v reševanju javnega zdravstvenega sistema, s katerim se bo vlada ukvarjala celoten mandat. Na vprašanje, zakaj strateški svet za zdravstvo ni bil seznanjen s predlogom zakona o preoblikovanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, je Golob odgovoril, da to ni strokovno, ampak politično vprašanje.

Nebojša Tejić/STA

Med dosežki vlade v prvem letu dni mandata je Golob navedel tudi "normalizacijo" države. "Ko so nam ljudje množično zaupali na volitvah, je bila naša glavna obljuba in glavna želja ljudi, da ponovno živimo v normalni državi. To je bila prva obljuba, ki smo jo izpolnili, torej država, v kateri veljajo pravo, demokracija in kriteriji odprte družbe," je dejal predsednik vlade in dodal, da so se v naslednjem koraku lotili "osvobajanja" javnih medijev po legalistični in legalni poti. Odpovedali smo se vplivu na RTV Slovenija, medtem ko bi vsi ostali po politični poti poskušali prevzeti oblast nad RTVS, je dejal Golob in poudaril, da RTVS nikoli več ne bo talka politike.

Predsednik vlade je poudaril, da se izzivov, ki jih čakajo, ne bodo ustrašili, pri tem pa je dopustil možnost, da na vseh področjih ne bodo uspešni. Čudežev po njegovih besedah ne obljubljajo, se bodo pa borili in trdno delali: "Slovenija je na dobri poti in verjamem, da bomo čez tri leta, ko bomo prišli do zaključka mandata, vsi prepričani, da živimo v državi, ki je boljša od tiste, ki smo jo dobili v roke prvega junija lani." Golob je ob tem poudaril, da vlada vodi dialog s civilno družbo ne glede na to, s katerega političnega pola slednja prihaja, je pa dodal, da se ne bodo sestajali s posamezniki, ki ne prisegajo na spoštljiv dialog.

"Vlada v svojem srcu uteleša svobodo in solidarnost"

Predsednik vlade je med drugim izrazil prepričanje, da bo slovenska kandidatura za Varnostni svet OZN uspešna: "Verjamem, da bodo šestega junija v ZN rezultati delovanja te vlade zelo jasno izkazani tudi v glasovanju iz enega preprostega razloga, ker je danes pozicija Slovenije v Evropi bistveno močnejša kot kadarkoli." Predsednica SD Tanja Fajon je povedala, da je slovenski politični vrh storil vse, kar je bilo v njegovi moči, da bi bil projekt slovenske kandidature uspešen: "Me pa žalosti, da del opozicije vedno ruši projekte vlade ne glede na to, kakšni so interesi in želje Slovenije." Fajon je kot eno od glavnih prioritet vlade navedla kakovostno javno zdravstvo in boj proti inflaciji. V SD bodo vladi že v kratkem predlagali svoj nabor ukrepov, s katerimi bi ublažili visoke cene življenjskih stroškov.

"Ta vlada v svojem srcu uteleša dva pojma – svobodo in solidarnost. Svobodo, ker poskušamo graditi družbo, v kateri bo vsak lahko živel brez strahu in razvijal vse svoje zmožnosti in sposobnosti, solidarnost pa, ker poskušamo vzpostaviti družbo, ki ne bo nikogar puščala zadaj," pa je povedal koordinator Levice Luka Mesec. Kot je izpostavil, je v obravnavi končno predlog zakona, ki izpostavlja šest pravic iz sistema dolgotrajne oskrbe in znotraj katerega se dogovarjajo o ustreznem financiranju, da bo mreža s prvim januarjem 2024 lahko začela postopno delovati. Med dosežki vlade je med drugim izpostavil dvig minimalne plače za sto evrov neto mesečno, kar da je največ v zadnjih desetih letih, in pomoč najranljivešim skupinam z energetskimi dodatki.

Janša: Leto izgubljenih priložnosti in antireform

V opoziciji prvo leto vlade Roberta Goloba ocenjujejo kot leto izgubljenih priložnosti za Slovenijo. Dosežkov vlade ne vidijo, rezultati, ki jih ta izpostavlja, pa so po mnenju SDS in NSi posledica dobro zastavljenih temeljev prejšnje vlade. Ob odsotnosti rezultatov vlada dela na izključevanju ter odpiranju kulturnih bojev in ideoloških tem, menijo v obeh opozicijskih strankah. "Leto, ki je minilo, je leto izgubljenih priložnosti, bohotenja birokracije in antireform, še posebej ko gre za razbremenitev plač ali padanje standardov upokojencev," je dejal prvak SDS Janez Janša. Po njegovih besedah je zadnje leto v simbolnem smislu tudi leto "vračanja v Jugoslavijo in obujanja zloveščega duha državljanske vojne", politično gledano pa tudi padanja mask.

Kritični so tudi v NSi, kjer menijo, da se "loterija z vladami novih obrazov očitno znova ni izšla". "V NSi niti nismo imeli prevelikih pričakovanj od vlade Roberta Goloba, kajti slišali smo že nekajkrat visokoleteče obljube, smele načrte, ampak hkrati tudi izkusili in videli neoperativnost in neizkušenost teh ekip vlad novih obrazov," je poudaril vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj. Janša premierju Golobu očita, da je posvojil "govorico izključevanja, ki jo je gojila prejšnja opozicija", Cigler Kralj pa je dejal, da vlada z odpiranjem ideoloških tem in kulturnega boja ni pomirila politične situacije v državi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta