Premoženje Sedlarjeve: "To ni zraslo na zelniku SDS, ampak so bili spodbujeni s strani KPK"

Aleš Kocjan
03.01.2019 18:13

Sedlarjeva je začudena, da mora kot prva funkcionarka KPK mandatno-volilni komisiji pojasnjevati svoje premoženjsko stanje, pri čemer po njenem prepričanju sploh ni zakonske podlage za takšno zahtevo leto dni po preteku funkcije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Drago Kos je bil predsednik KPK.
Tit Košir

Parlamentarna mandatno-volilna komisija državnega zbora je sredi minulega meseca pozvala nekdanjo namestnico predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Almo Sedlar, naj pojasni način povečanja svojega premoženja. Da naj bi se bilo njeno premoženje domnevno povečalo, so opazili v največji opozicijski stranki SDS, katere predsednik Janez Janša, mimogrede, ni nikoli ustrezno pojasnil državnim institucijam nesorazmerno povečanega premoženja, potem ko je diskrepanco med njegovimi uradnimi prihodki in premoženjskim stanjem leta 2013 ugotovila prav KPK, zaradi česar je strmoglavila njegova druga vlada. V SDS so obrazložili, da so se prihranki Sedlarjeve med oktobrom 2017 in septembrom 2018 povečali za več kot deset tisočakov in da so se tudi podatki o zmanjšanju dolgov spremenili. Zato od nekdanje namestnice Borisa Štefaneca zahtevajo pojasnilo.

Alma Sedlar 
Jože Suhadolnik

Poslanci so dobili pojasnilo

Sedlarjeva je začudena, da mora kot prva funkcionarka KPK mandatno-volilni komisiji pojasnjevati svoje premoženjsko stanje, pri čemer se komisija sklicuje na napačno zakonsko podlago, saj se sklicuje na 45. člen zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki se nanaša na nesorazmerno povečanje premoženja v času opravljanja funkcije. Pri tem pa se zahteva, ki so jo naslovili na Sedlarjevo, nanaša na obdobje, ko ni več opravljala funkcije. Predsednik mandatno-volilne komisije Ivan Hršak (Desus) nam je pojasnil, da se očitno ni nihče dovolj poglobil in ugotovil, da se niso oprli na pravo pravno podlago za takšno zahtevo. "SDS si je podrobno pogledala in izračunala, zaznali so razkorak med prijavljenim in dejanskim stanjem," je brskal po spominu Hršak. "Zato smo pozvali k pojasnilu. Mislim, da s tem ni nič narobe, in če je vse v redu, potem ne bo nobenega problema," nam je odgovoril upokojenski poslanec. Da bi bila zahteva povsem utemeljena, bi se morala mandatno-volilna komisija sklicevati na 36. člen zakona. Vendarle je Sedlarjeva poslancem posredovala svoje pojasnilo, zakaj so se ji povečali prihranki.

"KPK se bori proti namišljenim sovražnikom"

Ob tem velja opozoriti, da sedanji predsednik Štefanec že osem let po sprejemu novega zakona še vedno ne objavlja podatkov o premoženjskem stanju funkcionarjev, kot mu to nalaga 46. člen, kar je v resnici naredila KPK le enkrat v zgodovini - leta 2013, ko je zaradi tega tudi padla Janševa vlada. "Praktično celotna politika pusti predsednika KPK povsem pri miru, da na stolčku, ki ga greje že peto leto, spokojno čaka na upokojitev, medtem ko se KPK ves ta čas namesto proti korupciji bori predvsem proti nekaterim svojim bivšim funkcionarjem ter drugim namišljenim sovražnikom," pravi nekdanja namestnica. KPK je namreč kot oblastni organ zoper nekdanjo namestnico v času opravljanja funkcije in v letu po prenehanju funkcije sprožila že pet različnih postopkov pred drugimi državnimi organi, dva pa je zoper njo sprožila visoka uradnica KPK.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta