Prepoved prodaje Kraljev ulice prizadela brezdomce, marsikdo se bo težko znašel. Bodo s Hoferjem dosegli dogovor?

Asja Lednik
06.12.2019 14:21

Hofer je prepovedal ponujanje revije Kralji ulice pred svojimi poslovalnicami, brezdomci pa bodo s tem izgubili minimalni dohodek in socialno mrežo. A kot kaže, so popoldne vendarle prišli do rešitve.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hoferjeva prepoved
Kristina Božič

"Od vključno 11. 12. 2019 Hofer prepoveduje ponujanje Kraljev ulice pred svojimi poslovalnicami na področju celotne Slovenije." Takšno obvestilo je od četrtka izobešeno pred Hoferjevimi poslovalnicami po vsej državi. Razburjenje, jeza, razočaranje, žalost, začudenje. Takšni so bili burni odzivi, ki so se takoj po tem, ko je novica prišla v javnost, zvrstili na družbenih omrežjih. Ima Hofer kakšen "dober" razlog za tovrstno odločitev?  "Pri podjetju Hofer smo z Društvom Kralji ulice v preteklosti že iskali različne načine, kako bi lahko prodajo revije Kralji ulice pred trgovinami izvajali na primeren in varen način. S strani kupcev in tudi zaposlenih smo namreč več let, v zadnjem času pa še pogosteje, prejemali številne pritožbe nad vedenjem prodajalcev, ki so onemogočali dostop v trgovino, do nakupovalnih vozičkov, večkrat so kupce nadlegovali, pred trgovinami pa je bilo vidno tudi uživanje opojnih substanc," pojasnjujejo. Trdijo, da so to potrdili tudi v Društvu Kralji ulice.

Robert Balen

Očitek, da zbujajo slabo vest

Odločitev velikega trgovca je prizadela predvsem tiste, ki jim bo prepoved otežila že tako težko pot do minimalnega prihodka - brezdomce. Hana Košan iz Društva za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice pove, da so navodilo o prenehanju prodaje Kraljev ulice prejeli od Hoferja, kjer so jim sporočili tudi, naj o tem obvestijo ljudi, saj bodo čez nekaj časa tudi sami dali javno navodilo. "Kaj takšnega, da bi trgovina prodajo prepovedala po celi državi, se še ni zgodilo. Je pa že prišlo do tega, da so se takšna navodila pojavila pred posameznimi trgovinami ali na nekem območju. A na takšen način nikakor ne. Imeli smo, na primer, dogovore o omejevanju ponujanja časopisa pred Žalami in na železniški postaji. Pa vendar to lažje razumemo, če je to na Žalah, kjer je pokopališče, in zato morda res ni najbolj primerna lokacija, medtem ko se nam trgovina ne zdi tako problematična," razlaga Košanova. In kateri so bili razlogi, če je prodajo Kraljev ulice kdo prepovedal? Na videz precej nenavadni. "Pogosto smo slišali očitek, da imajo ljudje, ki prihajajo v trgovine, slabo vest, počutijo se tesnobno, ko vidijo brezdomne, ki ponujajo časopis," odgovori Hana Košan. "To pripelje do nekega razmisleka, morda predvsem decembra, ko veliko kupujemo in zapravljamo, nato pa težko gledamo, kako nekdo ponuja časopis in nima denarja za tolikšno potrošništvo. Imamo slabo vest, ne znamo se odzivati - ali doniramo ali pa se pritožimo nad tem."

Prodajalci Kraljev ulice zaslužijo malenkost, nekaj, da sploh lahko preživijo.
Robert Balen

Izgubili bodo minimalni dohodek in socialno mrežo

Prepoved prodaje časopisa Kralji ulice bo pustila - za marsikoga nepredstavljive - posledice predvsem njegovim prodajalcem. Ti so najbolj na udaru, pove Hana Košan. "To so ljudje, ki majo že več let stalne lokacije, imajo redne stranke. Ljudje marsikdaj hodijo v točno določen Hofer, ker bodo tam kupili Kralje ulice od določene osebe. To pomeni, da bodo zdaj, v decembru, ko se proda največ izvodov, prodajalci časopisa morali začeti iskati nove lokacije," težko situacijo opisuje Košanova.
In najti novo lokacijo ni lahko. "Najti morajo prosto mesto, so namreč mesta, kjer časopis prodaja že veliko ljudi. Vprašanje je, kako sedaj doseči svoje redne stranke. Brezdomci pogosto povedo, da to niso zgolj ljudje, ki kupijo časopis, ampak posamezniki, ki se ustavijo, jih vprašajo, kako so, z njimi izmenjajo izkušnje, informacije. To je za brezdomce pomembna socialna mreža. In zdaj bodo izgubili tudi to." Košanova je jasna - če prodajalci Kraljev ulice ne bodo iznajdljivi in ne bodo našli nove lokacije, bo to prineslo precejšen upad prodaje časopisa za posameznike.

16. marec 2006, Ljubljana - Brezdomci - klosarji izdajajo svoj casopis in ga prodajajo na ulici - Kralji ulice
Robert Balen

Hofer se je odzval povabilu k dialogu

Kot kaže, so v društvu in Hoferju vendarle dosegli rešitev. "Hofer se je odzval našemu povabilu k dialogu, zato želimo javnost obvestiti, da bomo zopet nadaljevali naše sodelovanje. Potrdimo lahko, da smo s Hoferjem dobro sodelovali vrsto let, o dobrih odnosih s Hoferjevimi prodajalci so govorili tudi naši člani in članice, ki ponujajo časopis. V tem času smo individualno reševali primere, ko so člani in članice kršili pravila ponujanja časopisa ali dogovore, ki so jih sklenili s posameznimi prodajalnami. Zaradi dosedanjega dobrega sodelovanja, pri Hoferju so nas do sedaj večkrat podprli tudi z donacijami, smo s Hoferjem v procesu dogovarjanja, na kakšen način bi vzpostavili sodelovanje in dogovarjanje glede načina ponujanja časopisa, ki bo v skladu z našimi pravili ponujanja, prav tako pa z njihovim načinom poslovanja," so sporočili iz Društva Kraljev ulice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta