Prevzem končan: Petrol s Croduxom postaja drugi igralec na hrvaškem trgu

06.10.2021 13:08
Prevzemna transakcija skupaj s prevzetimi dogovi znaša 211 milijonov evrov, Petrol pa bo imel poslej na Hrvaškem več kot 200 bencinskih servisov oziroma četrtinski tržni delež.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popovič in ustanovitelj Croduxa Ivan Čermak. Foto Petrol
Petrol

Petrol je po izpolnitvi odložnih pogojev zaključil nakup 100-odstotnega deleža v hrvaški družbi Crodux Derivati Dva, zanj pa je odštel 191,7 milijona evrov. Prevzel je tudi 19,2 milijona evrov dolga do bank. Petrol je nakup financiral z mednarodnim sindiciranim posojilom v višini 200 milijonov evrov, ki ga je organizirala NLB skupaj s Privredno Banko Zagreb. Naslednji korak je integracija družbe Crodux v skupino Petrol, ki ji bo sledila združitev prevzete družbe z družbo Petrol Zagreb, predvidoma do konca leta 2022. Prevzem družbe Crodux je največja akvizicija Petrola v zadnjih desetih letih. S prevzemom pridobiva okoli 1100 zaposlenih in predvsem 93 novih prodajnih mest, tako bo s skupno 204 prodajnimi mesti povečal tržni delež na Hrvaškem s 13 na 23 odstotkov. V regiji jugovzhodne Evrope bo imela skupina Petrol tako že 594 prodajnih mest. "Do leta 2025 želimo postati vodilni ponudnik goriv in trajnostnih energetskih rešitev na Hrvaškem. Ta je z današnjim prevzemom namreč postala naš drugi dom. Na hrvaškem trgu bomo prek prodajne mreže širili portfelj strank na področju energentov in storitev energetske tranzicije ter hkrati investirali v proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov," je ob prevzemu povedala Nada Drobne Popović, predsednica uprave družbe Petrol. Ivan Čermak, lastnik in ustanovitelj družbe Crodux Derivati Dva, je ob tem dodal: "Družba Crodux sodi med najpomembnejše prodajalce proizvodov iz nafte na hrvaškem trgu. V osmih letih smo za skoraj polovico povečali maloprodajno mrežo sodobnih bencinskih servisov." Družba Crodux Derivati Dva do združitve z družbo Petrol Zagreb ostaja samostojna gospodarska družba. Združeno podjetje pa bo drugi največji ponudnik proizvodov iz nafte na Hrvaškem, saj bi skupni prihodki od prodaje za leto 2020 znašali okoli milijarde evrov, kar bi ga uvrščalo med največja podjetja na Hrvaškem.

Boj za prevlado

S Petrolovo širitvijo na Hrvaškem se nadaljujejo spremembe na trgu prodaje naftnih derivatov v širši regiji. V združenem hrvaškem podjetju bo več kot 2100 zaposlenih, slovenski naftni trgovec pa s tem zasleduje strategijo, v skladu s katero želi imeti do leta 2025 skupno 627 prodajnih mest. Ko so še zapisali ob prevzemu, bo razvejena maloprodajna mreža predstavljala pomembno konkurenčno prednost tudi v prihodnje. Kot je znano, se na območju srednje in vzhodne Evrope v zadnjih letih precej agresivno širi madžarska naftna korporacija MOL. Ta je tudi v Sloveniji prišla do pomembnega tržnega deleža s prevzemom 120 bencinskih servisov družbe OMV Slovenija in tako postala Petrolov edini tekmec na njegovem domačem trgu. Petrol bo na hrvaškem trgu ohranil obe blagovni znamki, ki sta po njihovi oceni na Hrvaškem močni in prepoznavni. Za podobno potezo so se odločili tudi v Molu, saj bodo v Sloveniji po prevzemu bencinskih servisov OMV prisotni z blagovnima znamkama MOL in INA, za upravljanje vseh pa bo skrbela družba MOL Slovenija. V hrvaški naftni družbi ima sicer MOL prav tako 49-odstotni lastniški delež, tako da sta MOL in Petrol posredno tekmeca tudi na hrvaškem trgu. Pri tem je za celotno panogo značilno prestrukturiranje zaradi novih oblik mobilnosti in posledičnega odmika od fosilnih goriv. V skladu prodajalci naftnih derivatov dajejo več pozornosti prodaji trgovskega blaga in širitvi mreže polnilnic za električna vozila. V Petrolu ocenjujejo, da imajo v naslednjih letih še vedno potencial za rast, predvsem v širši regiji jugovzhodne Evrope. Crodux, ki je bil doslej še edina naftna družba na Hrvaškem v 100-odstotni domači lasti, ima tudi kapacitete za skladiščenje naftnih derivatov v Zadru, Omišlju in Zagrebu. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta