Primerjava cen bančnih storitev: Pri Novi KBM so prepričani, da niso najdražji

Primerjalna analiza Banke Slovenije je pokazala dokaj presenetljive rezultate, s katerimi pa se nekateri bankirji ne strinjajo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Banke in hranilnice vse bolj opuščajo ponudbo transakcijskih računov in ponujajo zgolj pakete z vnaprej določenim naborom in obsegom storitev. Kar pa otežuje primerjavo cen posamezne storitve.
Marko Vanovšek

V Banki Slovenije od 30. decembra lani zagotavljajo prenovljen spletni pregled nadomestil, tako da potrošnikom omogočajo tudi pregled in primerjavo paketov storitev ter pripadajočih nadomestil, ne več le individualnih nadomestil za posamične storitve. Ugotavljajo namreč, da so banke in hranilnice v zadnjih letih začele opuščati ponudbo transakcijskih računov in so začele ponujati zgolj pakete z vnaprej določenim naborom in obsegom storitev.

Njihova primerjava stroškov plačilnih storitev, zajetih v košarico tipičnega komitenta, je pokazala, da je najcenejša Sberbank z letnim stroškom 28,08 evra, najdražja pa Nova KBM, kjer je letni strošek košarice 96,24 evra. Z zamenjavo banke oziroma hranilnice lahko tipični komitent letno prihrani do 68,16 evra, če svojih plačilnih navad ne spreminja, ugotavljajo v Banki Slovenije. V povprečju so letni stroški košaric 70,47 evra in so za 150,96 odstotka višji kot pri najcenejši banki. Ob čemer so stroški košaric pri določenih bankah oziroma hranilnicah najnižji, če komitent koristi paket z obsežnejšim naborom storitev, pri drugih pa, če koristi standardni račun, ki vključuje le minimalen nabor storitev, preostale pa doplačuje ločeno od paketa.

 

Kakšna je košarica storitev tipičnega komitenta

"Izračuni stroškov košaric plačilnih storitev lahko potrošnikom služijo kot orientacija pri primerjavi. Pri tem pa velja upoštevati, da banke in hranilnice potrošnikom zaračunavajo tudi nadomestila za storitve, vezane na plačilni račun, ki v izračune stroškov in pregled nadomestil Banke Slovenije niso vključena," še pojasnjujejo v Banki Slovenije.

Košarico storitev tipičnega komitenta, na podlagi katere so izračunani letni stroški, so oblikovali na podlagi posveta z bančnimi strokovnjaki. Vanjo so zajeli storitve, vezane na plačilni račun: vodenje TRR (12-krat letno), izdajo debetne kartice, spletno oziroma mobilno bančništvo (vodenje, 12-krat letno), kreditna plačila (elektronska plačila, 48-krat letno), direktne obremenitve (36-krat letno), dvigi gotovine z debetno kartico (na bankomatu druge banke ali hranilnice, 36-krat letno). Ob tem so v izračunih stroškov košaric upoštevana nadomestila, veljavna na dan 31. december 2020.

In kaj o takšnih ugotovitvah pravijo pri Novi KBM? "Pri Novi KBM smo nad rezultati objavljene primerjave izjemno presenečeni, tudi v luči preteklih neodvisnih raziskav, na primer revije Moje finance, ki nas je še v letu 2019 na podlagi primerljivih košaric storitev za stranke imenovala za najugodnejšo banko v državi. Nikakor se ne moremo strinjati z uporabljeno metodologijo, saj se je naredila primerjava paketov oziroma produktov, ki med seboj po vsebini sploh niso primerljivi, torej ne vključujejo primerljivih storitev, ki jih za vrednost mesečnega nadomestila lahko uporablja stranka. Naš paket Komplet zajema vse najpogostejše bančne storitve, ki jih za nemoteno bančno poslovanje potrebuje stranka, tudi neomejeno uporabo dokazano najboljše spletne in mobilne banke. V Novi KBM si prizadevamo strankam ponuditi enostavne bančne produkte, zato fizičnim osebam ponujamo zgolj dva paketa (paket Komplet in paket Premium). Z njima omogočamo strankam celovito poslovanje, brez dodatnih nadomestil za uporabo posameznih produktov. Mesečno nadomestilo za paket Komplet znaša 4,99 evra (letno 59,88 evra)," odgovarjajo pri Novi KBM.

Niso upoštevali mreže bankomatov

Zraven vprašljive osnove metodologije, torej primerjanja produktov, ki po svoji vsebini med seboj sploh niso primerljivi, je po njihovem mnenju dodatno ključno razliko med bankami ustvarila predpostavka 36 dvigov z debetno kartico pri bankomatih drugih bank, saj ta primerjava izenačuje banke z zelo malo lastnimi bankomati (komitenti teh bodo večkrat dvignili denar pri drugih bankomatih in zato morebiti plačali provizijo) in tistimi, ki jih imajo veliko (in bodo zato njihovi komitenti lažje dvignili denar brez provizije). Prav Nova KBM ima (predvsem po prevzemu Poštne banke Slovenije) največ poslovalnic in bankomatov.

"Nova KBM ima najdostopnejšo poslovno mrežo, ki vključuje več kot 900 bančnih točk po vsej državi, na katerih lahko naše stranke brez nadomestila opravljajo najpogostejše bančne storitve, tudi dvige oziroma pologe gotovine. To pomeni, da naše stranke zaradi dostopnosti bančnih točk Nove KBM nimajo tako izrazite potrebe po koriščenju infrastrukture drugih bank. Po našem prepričanju je ta kriterij, ki ne upošteva dostopnosti banke, zelo nepremišljen in močno izkrivlja realno sliko. V Novi KBM si prizadevamo za transparentno poslovanje, pomembno nam je, da naše stranke razumejo našo ponudbo in so seznanjene z vsemi pogoji poslovanja. Zato smo nad tovrstnimi pavšalnimi primerjavami, ki to pravzaprav sploh niso, in prihajajo iz bančnega sektorja, še toliko bolj presenečeni," odgovarjajo v Novi KBM.

Podrobnejši pregled izračuna Banke Slovenije dejansko pokaže nekatere nedoslednosti. Pri (domnevno najcenejši) banki Sberbank je Banka Slovenije upoštevala paket Digital, ki stane zgolj en evro na mesec, a vanj na primer ni vključena cena uporabe spletne banke. Ta storitev je pa vključena v njihov paket Start, ki stane slabih šest evrov na mesec in je bolj primerljiv s paketom Komplet Nove KBM (stane pet evrov). Če bi Banka Slovenije upoštevala paket Start, bi bil končni izračun seveda bistveno drugačen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.