Protestniki pozivajo Pahorja: Če ne morete opravljati svoje funkcije, odstopite

Luka Mlakar Luka Mlakar
11.06.2021 12:47
Petkovi protivladni protestniki bodo nocojšnji protest v središču prestolnice posvetili tudi predsedniku republike Borutu Pahorju. Kot so sporočili iz Protestne ljudske skupščine, bo shod posvečen "manjkajočemu predsedniku in že kakšno leto umrli funkciji predsednika države". Na Trgu republike bodo protestniki prebrali tudi odprto pismo Pahorju ter izvedli simbolno komemoracijo za funkcijo predsednika države.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Protestniki bodo na Trgu republike nocoj prebrali odprto pismo predsedniku republike Borutu Pahorju.
Robert Balen

Člani protestniškega gibanja menijo, da je predsednik republike Borut Pahor podobno kot premier Janez Janša že pred časom povsem izgubil stik z realnostjo. "Ne zaznava realnih stisk ljudi, usmerjen je vase, ignorira očitno politično krizo, kršenje zakonov in ustave, napade na medije in državne inštitucije ter čedalje bolj živi samo še v svojem Instagram mehurčku," menijo petkovi protestniki. Do Pahorja so kritični, ker da prevečkrat molči ob debaklih pravne države, ko pa se oglasi, pa so njegove izjave po njihovih navedbah preveč medle. "Funkcija, od katere se v času krize pričakuje etično in moralno avtoriteto ter ne zgolj prismuknjenih selfijev, je trenutno v Sloveniji mrtva," so poudarili v tako imenovani Protestni ljudski skupščini.

V odprtem pismu, ki so ga naslovili na "manjkajočega predsednika Republike Slovenije", se protestniki sprašujejo, ali je funkcija predsednika republike za Pahorja zgolj protokolarni okras. "Ne rabimo klovna, da nas zabava. Ne rabimo pajaca, ki kot navit v prazno ponavlja floskule o državotvornosti, sodelovanju in spravi," so zapisali protestniki in dodali, da prebivalci Slovenije od predsednika države pričakujejo, da bo etična in moralna avtoriteta v državi. "Še toliko bolj je to nujno in tudi ustavno predvideno v časih krize. In Borut Pahor, če v vašem Instagram mehurču tega slučajno niste opazili, je kriza tukaj," so dodali.

"Če ne morete slediti svoji prisegi in opravljati funkcije, čimprej odstopite"

Protestniki so med drugim opozorili, da je STA že 160 dni brez financiranja, da je bil razpis za evropske tožilce protipravno razveljavljen, da se vedno več podjetij in medijskih hiš sistematično prodaja madžarskim kupcem. Spomnili so tudi na opozorila okoljskih organizacij, da je zakon o vodah, o katerem bodo državljani odločali na referendumu, škodljiv, na propad socialnega dialoga ter na nesorazmerno uporabo policijske sile nad protestniki. Predstavniki računskega sodišča, KPK, informacijskega pooblaščenca in drugih državnih institucij so bili po njihovih besedah "prisiljeni oblikovati dokument, v katerem se zavzemajo za načela, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji povsem samoumevna".

Petkov protivladni shod za predčasne volitve 28. maja
Robert Balen

Protestniki so poudarili, da se ne strinjajo s Pahorjevo izjavo, da smo v času politične negotovosti. Po njihovih besedah smo namreč v času "največje politične krize v zgodovini naše države, ko se iz tedna v teden kršijo zakoni in ustava". "Vaš molk in vaša leporečenja omogočajo in podpirajo trenutno nevzdržno situacijo! So vaša politikantska izmikanja za vzor prebivalkam in prebivalcem Slovenije? Se vam ob vsem vašem polaganju vencev herojem, ki so v času krize premogli pogum in se borili za svoja načela, kdaj oglasi vaša vest? Jo še imate? Jo kdaj slišite? Če je ne slišite več, ne morete slediti svoji prisegi in opravljati funkcije, zato čimprej odstopite," so Pahorja pozvali protestniki. Na današnjem protestnem shodu bodo izvedli tudi simbolno komemoracijo za funkcijo predsednika države.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta