Prvak SDS se je spomnil nekdanjega zaveznika: Zakaj je sploh prišlo do razkola med Janšo in Črnčecem?

M.R., L.M.
27.10.2023 14:17

Na družbenih omrežjih se je v zvezi z zadnjim dogajanjem v vladi in koaliciji oglasil prvak največje opozicijske stranke Janez Janša. Zaradi izjav o čiščenju janšistov je premierja Roberta Goloba doletela kazenska ovadba.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Junija 2014 je Črnčec spremljal Janšo, ko je ta odšel na prestajanje kazni v zapor na Dobu.
Sašo Bizjak

Odgovornost za domnevne razprtije v največji koalicijski stranki Gibanje Svoboda je predsednik SDS Janez Janša pripisal državnemu sekretarju Damirju Črnčecu. Pred tremi dnevi so iz največje vladne stranke izključili poslanko Mojco Šetinc Pašek in Roberta Pavšiča, zaposlenega v kabinetu predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič.

Da Črnčec dela v ozadju, je namreč pred dvema dnevoma povedala Mojca Šetinc Pašek, ki jo je Gibanje Svoboda izključila iz stranke. "Menim, da je šlo v tem primeru predvsem za delovanje generalne sekretarke stranke Vesne Vuković, državnega sekretarja na obrambnem ministrstvu Damirja Črnčeca in pa predsednika stranke Roberta Goloba," je ocenila poslanka, ki ji je Golob očital, da ne prepozna pravega sovražnika.

"Damir je uspešno razgradil še vsako vladno koalicijo, v katero je bil poslan," je danes tvitnil Janša. Zapis se nanaša na državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo Damirja Črnčeca. Ta je v kabinetu ministra Marjana Šarca zadolžen za koordinacijo delovanja organov v sestavi, direktoratov, sekretariata generalnega sekretarja in obveščevalno varnostne službe. 

Črnčec je bil zaposlen v kabinetu Marjana Šarca tudi, ko je bil ta predsednik vlade od septembra 2018 do konca januarja 2020. Takrat je bil odgovoren za področje nacionalne varnosti. Šarec je konec januarja 2020 odstopil z mesta predsednika vlade, novo vlado pa je sestavil prav Janša in jo pripeljal do konca mandata. 

Sodelovanje z Janšo

Črnčec je imel pomembno funkcijo že v prvi Janševi vladi, ki je sicer preživela na oblasti do konca mandata. Leta 2005 je postal direktor Obveščevalno varnostne službe ministrstva za obrambo (OVS). Leta 2010, v času vlade Boruta Pahorja, mu je vlada potrdila drugi petletni mandat na čelu OVS. In Pahorjeva vlada je predčasno končala svoj mandat.

V času druge Janševe vlade leta 2012 je bil Damir Črnčec direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova). Ko je bila februarja 2013 vladi izglasovana konstruktivna nezaupnica, saj so iz koalicije po objavi poročila protikorupcijske komisije o premoženju takratnega premierja Janše izstopile tri stranke (Državljanska lista, SLS in DeSUS), je Črnčec odstopil z vrha Sove in se vrnil na obrambno ministrstvo.

Črnčec je leta 2014 Janšo pospremil do vrat zapora, v katerem je trenutni vodja opozicije prestajal kazen zaradi sodbe v zadevi Patria in kjer je spoznal Roka Snežiča. Črnčec je vodil tudi Odbor 2014 in bil v okviru tega prvi mož protestov, s katerimi so udeleženci zahtevali izpustitev Janše iz zapora. Vse dokler prvak SDS ni bil izpuščen iz zapora oziroma sodbe v zadevi Patria ni razveljavilo ustavno sodišče.

Državni sekretar Damir Črncec.
Robert Balen

In zakaj je sploh prišlo do razkola med Janšo in Črnčecem? "Dejstvo je, da Črnčec ni bil priljubljen pri vidnih članih stranke, ker je v času, ko je bil Janša v zaporu, neuradno vse vodil in so ga morali ubogati, kar jim seveda ni niti najmanj dišalo. Kasneje pa je postajal tudi vedno bolj kritičen do Janše, tudi s kakšno kolumno, prav tako v pogovorih z ljudmi,  ker nima dlake na jeziku. In to je seveda prišlo na uho prvaka SDS, s čimer se je začel njun razhod, ki se je tudi hitro zaključil. Zgodbice o tem, kako je Črnčec želel prevzeti stranko in podobne neumnosti, ne držijo. Ker je itak bil dovolj pameten, da je videl, da je SDS enako Janez Janša," je že pred časom za Večer povedal vir, ki je bil dolga leta član največje opozicijske stranke.

In danes se je pod zgoraj navedeni Janšev tvit cinično odzval še poslanec SDS Žan Mahnič: "Kljub temu, da je odšel, nikoli ni nehal delati za nas. Hvala, Damir!"

Gerič nad Goloba s kazensko ovadbo

Zaradi nedavnih izjav o čiščenju janšistov oziroma janšizma v policiji in na RTV Slovenija (RTVS) pa je proti premierju Robertu Golobu kazensko ovadbo vložil odgovorni urednik na RTVS Rajko Gerič. "Mi smo šli na volitve s tem, da bomo, se dobro spomnim, tudi v vaših studiih smo govorili, ko bomo in če bomo zmagali in če dobimo mandat ljudi, počistili s temi zavržnimi praksami, s temi, ki so privedli do zaplinjanja Ljubljane, do zlorabe policije in še vseh drugih institucij. In če kje kdo ve, veste to vi, tudi na RTV-ju smo se zavezali vsi skupaj, da ga bomo očistili janšizma, in vem, da natančno veste, kaj to pomeni,“ je v sredo v Odmevih na Televiziji Slovenija dejal Golob.

Rajko Gerič
Robert Balen

Gerič je pojasnil, da se skupaj s sodelavci sprašujejo, ali takšne premierjeve izjave napovedujejo, da bo na RTVS prišlo do napovedanega obračuna s kadri, ki so v javni zavod prišli v zadnjih dveh letih: "Sam nikoli nisem pristajal na to, da se kogarkoli etiketira s političnimi nalepkami, smo zaposleni v javnem zavodu in jaz in moji kolegi se ob takšnih izjavah predsednika vlade, ki prizna, da je z vodstvom dogovorjen o čiščenju 'janšistov in janšizma', počutim diskriminirano in zgroženo, da nekdo s pozicije moči napoveduje čiščenje javnega zavoda na podlagi politične pripadnosti ali opredeljenosti zaposlenih. Takšno dogovarjanje in poziv sta po mojem mnenju protiustavna in vodita v nedopusten krog političnega obračunavanja s posamezniki, ki se jih etiketira na podlagi neke arbitrarne oznake, za katero ni nobene realne osnove," je poudaril Gerič.

Izjave premierja so po njegovem mnenju v globokem nasprotju z ustavo, Golobu pa očita, da je kršil tudi 297. člen kazenskega zakonika, ki sankcionira javno spodbujanje sovraštva, nasilja in nestrpnosti. "Od predsednika vlade in novoimenovane uprave RTV Slovenija pričakujem, da se zaposlenim, ki se ob takšnih izjavah počutijo ponižani in ogroženi, opravičijo, od organov pregona pa da zoper vse, za katere se izkaže, da so bili del dogovarjanja s predsednikom vlade dr. Robertom Golobom o čiščenju 'janšizma in janšistov na RTV', uradno kazensko ukrepa," je še zapisal Gerič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta