Prvi informativni izračuni dohodnine konec meseca

Darja Kocbek
26.03.2021 06:00
V prvi tranši konec marca so običajno informativni izračuni zavezancev, ki ne uveljavljajo olajšave za vzdrževane družinske člane, nimajo dohodkov od opravljanja dejavnosti ali katastrskega dohodka.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Finančna uprava informativne izračune že nekaj let pošilja kot navadno pošto. 
Tit Košir

Konec marca bo finančna uprava (Furs) zavezancem odposlala prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2020. "Tako kot pretekla leta bo moral zavezanec svoj informativni izračun pregledati. Če se bo z njim strinjal, mu ne bo treba storiti ničesar. V primeru vračila dohodnine mu bodo sredstva nakazana na njegov tekoči račun, v primeru doplačila pa bo moral poravnati znesek," so nam pojasnili v finančni upravi.

Če se zavezanec z informativnim izračunom ne bo strinjal, bo lahko vložil ugovor, na podlagi katerega mu bo finančna uprava izdala dohodninsko odločbo. Natančnejše informacije z roki za ugovor, datumi vračil in datumi doplačil lahko zavezanci pričakujejo prihodnji teden, ko bo odposlana prva tranša izračunov. "Takrat bomo javnosti sporočili tudi natančnejše napotke glede informativnega izračuna dohodnine in tudi statistične podatke o številu izdanih informativnih izračunov, skupnih zneskih vračil, doplačil in drugo," so še pojasnili.

 

​Predvideni dve tranši

Informativni izračun sestavijo v finančni upravi na podlagi uradnih evidenc, podatkov, ki jih prejmejo od izplačevalcev dohodkov (na primer delodajalcev), in podatkov, ki so jim jih do 5. februarja posredovali zavezanci za dohodnino sami (uveljavljanje vzdrževanih družinskih članov in dejanskih stroškov pri dohodkih iz drugega pogodbenega razmerja). V finančni upravi za zdaj predvidevajo, da bodo informativne izračune dohodnine za leto 2020 izdali v dveh tranšah (lani so jih zaradi epidemije izdali v treh tranšah). "Če se bo zaradi protikoronskih ukrepov glede tega kaj spremenilo, bomo nemudoma obvestili javnost," so nam pojasnili. V prvi tranši konec marca so običajno informativni izračuni zavezancev, ki ne uveljavljajo olajšave za vzdrževane družinske člane, nimajo dohodkov od opravljanja dejavnosti ali katastrskega dohodka. V drugem svežnju, ki ga odpošljejo konec maja, so običajno izračuni za zavezance, ki so uveljavljali vzdrževane družinske člane, imeli katastrski dohodek, dohodek iz tujine, dohodek iz dejavnosti ali drugo.

Finančna uprava mora informativne izračune dohodnine izdati do konca maja. Zavezanec, ki je v preteklem letu prejel dohodek, obdavčljiv z dohodnino, in do 15. junija informativnega izračuna ne prejme, se mora obrniti na svoj pristojni finančni urad in povprašati, ali mu je bil morda izdan, pa ga ni prejel. Finančna uprava informativne izračune namreč že nekaj let pošilja z navadno pošto. Da so bili vročeni, velja s 15. dnem od datuma odpreme. Če je finančna uprava informativni izračun izdala, pa ga zavezanec ni prejel, lahko od pristojnega finančnega urada zahteva brezplačno kopijo. Zavezanec, ki mu informativni izračun ni bil izdan, pa mora do 31. julija vložiti napoved za odmero dohodnine.

 

​Kam z odstotkom dohodnine

Z zakonom o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covida-19, ki je bil sprejet konec decembra 2020, se je z 0,5 na en odstotek povišal delež dela dohodnine za donacije nevladnim organizacijam, političnim strankam, reprezentativnim sindikatom ter registriranim cerkvam in drugim verskim skupnostim. Vlada namerava najpozneje do 15. maja 2021 določiti dopolnjen seznam upravičencev do donacij za leto 2020.

V finančni upravi bi ob tem radi izpostavili, da tistim zavezancem, ki so doslej že podali izjavo za namenitev dela dohodnine za donacije, ni treba ponovno vlagati napovedi. Napoved, ki je vložena, namreč velja za nedoločen čas oziroma do preklica. Zavezanec mora vložiti novo vlogo le, če želi svoj del dohodnine za donacije nameniti kateremu drugemu upravičencu s seznama. Če zavezanec za dohodnino na trenutno objavljenem seznamu ne najde tistega upravičenca, ki bi mu želel nameniti svoj del dohodnine za donacije, lahko počaka na objavo novega seznama in preveri, ali bo ta upravičenec na njem.

Davčni zavezanec lahko posameznemu upravičencu nameni do odstotka dohodnine, zaokroženega na desetinko odstotka, pri čemer skupno namenjen odstotek več upravičencem ne sme presegati enega odstotka odmerjene dohodnine. To pomeni, da lahko posameznemu upravičencu nameni 0,1 odstotka, 0,2 odstotka, 0,3 odstotka … ali en odstotek dohodnine. Če donacijo nameni več organizacijam s seznama, seštevek vseh ne sme presegati enega odstotka dohodnine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta