Prvi porod z avtopilotom in še kakšna nevšečnost

Janez Kovačič Janez Kovačič
28.12.2021 06:00

V tesli se je med avtonomno vožnjo menda prvič rodil otrok, toda ob tem se tovarna srečuje tudi z nekaterimi obtožbami, ki niso prav nič nedolžne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Elon Musk, največji lastnik Tesle, je prav po zaslugi tovarne avtomobilov postal najbogatejši človek na zemeljski obli. 

Aly Song

Izteka se leto, ki je bilo izjemno za ameriško Teslo, še bolj za njenega prvega človeka Elona Muska. In ob vsem tistem, kar se jima je zgodilo letos, si lahko rečeta, da se je v tesli v času, ko je to vodil avtopilot oziroma med samodejno (avtonomno) vožnjo, rodil otrok.

Seveda se je to lahko zgodilo ali skoraj moralo zgoditi najprej v Ameriki oziroma v ZDA. Bilo je septembra zjutraj, ko sta zakonca Yiran in Keating Sherry iz okolice Filadelfije peljala triletnega sina v varstvo. Takoj po tistem, ko sta ga oddala, je visoko noseča Yiran dobila popadke. Zapeljala sta proti bolnišnici, vendar sta obstala v jutranji gneči. Kmalu je postalo jasno, da bo Yiran rodila prej, preden se bosta s teslo pripeljala do zdravnika oziroma porodnišnice. Keating je na navigaciji poiskal pot do najbližje bolnišnice in vključil avtopilota, kar pomeni, da je avto vozil samodejno in brez pomoči voznika. Yiran je bila nekaj časa v dvomih, ali naj poskuša porod nekako zadržati oziroma odložiti ali pa naj rodi kar v avtomobilu. Čez nekaj časa je rekla, tako pač poroča filadelfijski spletni portal oziroma časopis Philadelphia Inquirer, f… in otrok se je tudi ob pomoči očeta rodil. Kmalu zatem so prispeli do bolnišnice, kjer so novorojeno deklico in mamo prevzeli v oskrbo zdravniki oziroma medicinsko osebje. Ugotovili so, da sta obe zdravi, deklica pa je dobila ime Maeve Lily, čeprav sta starša nekaj časa razmišljala, da bi jo imenovala kar Tess – v zahvalo Tesli, da bi se tako "zahvalila Tesli za genialno delovanje avtopilota".

Američani preveč zaupajo avtopilotu?

Toda če je to predvsem zgodba s srečnim koncem se tako Tesla kot seveda Elon Musk v zadnjih mesecih soočata s problemi oziroma obtožbami, ki so precej resne. Ameriška Agencija za varnost avtocestnega prometa (NHTSA), prav tista, ki je pri odkrivanju škandala Dieselgate, ki ga je pred leti povzročil nemški Volkswagen, odigrala pomembno vlogo, se pospešeno ukvarja s teslami in Teslo. Tako je agencija že avgusta začela preiskovati delovanje prej omenjenega avtopilota v kar 765 tisoč vozilih te tovarne. Gre za uvodni postopek, kjer morajo ugotoviti, ali je težava tako obsežna in nevarna, da bi lahko zahtevali izredni vpoklic avtomobilov. Kot pravijo pri agenciji, se Tesla na to še ni uradno odzvala.

Ena izmed značilnosti tesel je tudi izjemno velik multifunkcijski zaslon, ki je upravljavsko središče avtomobila. 

Tesla

Precej nesporno pa je, da se je prav med avtonomno vožnjo oziroma med uporabo avtopilota na ameriških cestah zgodilo vsaj 200 prometnih nesreč, nekatere tudi s smrtnimi žrtvami. V številnih primerih tesle med avtonomno vožnjo recimo niso zaznale reševalnih ali policijskih vozil na voznih pasovih, pa čeprav so imela vključene opozorilne luči, ker je šlo za intervencijo. Po drugi strani pa je mogoče domnevati, da Američani vendarle preveč zaupajo avtopilotu, katerega učinkovitost delovanja je odvisna od številnih dejavnikov, tudi ustrezne označenosti cest oziroma voznih pasov. Tako še sedaj ni povsem pojasnjena nesreča, v kateri sta sredi leta v tesli S umrla dva človeka. Kasneje je bilo ugotovljeno, da je lastnik avtomobila svojemu sosedu demonstriral vožnjo z avtopilotom. Da bi bil kar najbolj prepričljiv, je sedel zadaj, sosed pa na sovoznikovem sedežu. Končalo se je tragično za oba.

S taksijem v množico ljudi

Pred dvema tednoma se je v Parizu zgodila nesreča, ki je prav tako povezan s Teslo. Voznik taksija, v tem primeru tesle 3, se je namreč zaletel v množico ljudi, pri čemer je en človek umrl, več pa jih je bilo ranjenih. Voznika so aretirali, med preiskavo, ki še ni končana, pa je povedal, da je tesla samodejno pospešila. Zaviral je, toda zavore naj ne bi bile delovale oziroma ni imel možnosti, da bi nesrečo preprečil. Pariško taksi podjetje, ki ima v svojem voznem parku menda največ teh ameriških avtomobilov, je prav zaradi tega začasno prenehalo uporabljati vse tesle.

Pred dnevi pa je prej omenjena NHTSA vendarle začela preiskovati, kaj se dogaja s 580 tisoč teslami 3, S, X in Y. Kot pravijo, je sporna odločitev tovarne, da je mogoče po novem na osrednjem multifunkcijskem zaslonu, ki je upravljavsko središče avtomobila, igrati igrice v okviru paketa passenger play. Ta možnost naj bi bila na voljo že veliko prej, zato so v preiskavi zajeta tudi vozila z letnico izdelave 2017 (modeli 3, S, X in Y). Toda to je bilo mogoče le, ko je vozilo stalo oziroma bilo parkirano. Po novem oziroma od lanskega decembra je možno igrati tri igrice med vožnjo, pri čemer se na zaslonu pojavi opozorilo, da lahko to počnejo zgolj sopotniki. Opozorilo izgine po tistem, ko sopotnik na zaslonu potrdi svojo identiteto, toda to lahko brez težav stori tudi voznik. NTHSA je že leta 2013 priporočila, da naj avtomobilske tovarne več pozornosti namenjajo varnosti in se izogibajo opremi, ki moti voznike med vožnjo.

Čeprav se je zdelo, da pri Tesli opozoril ne jemljejo resno, so sedaj sporočili, da po novem med vožnjo vendarle ne bo mogoče igrati omenjenih igric.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta