Robert Golob o izjavi Boruta Pahorja: Mene nič ne moti, da se zadnji mesec oglaša

STA, M.R.
13.11.2022 19:09

Premier Robert Golob je komentiral predvolilno kampanjo predsedniških volitev, svoje mnenje pa je povedal tudi o besedah aktualnega predsednika republike Boruta Pahorja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Predsednik vlade Robert Golob je po oddaji svojega glasu v drugem krogu predsedniških volitev na volišču v Kromberku dejal, da so volivke in volivci tisti, ki bodo odločili danes, s to izbiro pa so vedno povezana tudi pričakovanja. "Vesel sem tega, da so volitve tako sproščene po dolgem času in s tega vidika bomo počakali," je dejal Golob.

Golob je predvolilno kampanjo predsedniških kandidatov v drugem krogu, Anžeta Logarja in Nataše Pirc Musar, ocenil kot umirjeno in dobro. "Zmerno, ni bilo nekih velikih žaljivih poskusov diskreditacije in podobno, tako da je bila s tega vidika v redu. Ni bila toksična ali da bi zastrupljala ozračje, kar je zelo v redu," je dejal.

Z novoizvoljeno predsednico ali predsednikom se bo sestal še pred njenim ali njegovim nastopom mandata, je napovedal premier in dodal, da je to odvisno predvsem od njiju. "Verjetno bosta sama rabila kakšen dan ali dva, da ugotovita, kako je. S tem ne bomo hiteli," je dejal in dodal, da je čas do 22. decembra, saj do tedaj na položaju ostaja sedanji predsednik Borut Pahor.

Današnjo Pahorjevo izjavo, da je zadovoljen s svojim mandatom in tudi s tem, da se ni toliko oglašal ob aktualnih in perečih zadevah, je Golob komentiral: "Mene nič ne moti, da se zadnji mesec oglaša, ampak če bi se prej toliko oglašal, kot se sedaj, bi bilo pa še boljše."

Golob, ki je na volišče prišel pozno popoldan, je povedal, da je dan preživel umirjeno z družino, prav tako ne načrtuje potovanja v Ljubljano. Vsekakor pa bo čestital novoizvoljenemu predsedniku ali predsednici države.

Pahor bo zmagovalca(ko) klical ob 21. uri

Pahor pa je po oddaji svojega glasu na volišču pred Gasilskim domom Trnovo dejal, da se veseli sodelovanja z naslednico ali naslednikom. Ob 21. uri namerava poklicati novo predsednico ali predsednika republike in v neformalnem pogovoru začeti načrt tranzicije do 22. decembra, ko bo ta formalna.

Nasvetov za zmagovalca današnjega drugega kroga predsedniških volitev nima, saj je prepričan, da sta oba kandidata že med kampanjo ugotovila, da je funkcija predsednika zahtevno, a lepo delo.

Po desetih letih Pahor s položaja odhaja zadovoljen, saj se mu zdi, da mu je uspelo veliko od tega, kar si je zamislil. Želel je biti predsednik vseh, tudi tistih, ki ga niso sprejemali. Pri tem ga je vodil moto, da je naloga državnika iskati prijatelje povsod po svetu.

"Tudi ena poglavitnih kritik na račun mojega dela, da naj bi se premalo oglašal, ni predmet mojega obžalovanja," je dejal. Morda bi lahko več govoril, vendar potem morda ne bi bilo spomenika sprave na Kongresnem trgu, prekopa posmrtnih ostankov mrtvih iz Hude jame, vrnitve narodnega doma v Trstu, stiska rok dveh predsednikov pred spomenikoma na Bazovici, skupne obeležitve stoletnice koroškega plebiscita in 10 let procesa Brdo-Brioni, je naštel.

Obdobja v svojem življenju po dveh predsedniških mandatih se Pahor veseli. V svoji 32-letni karieri je vedno opravljal poklice z mandatom ljudi, "zdaj pa mogoče ne bo več tako, na to se bom moral navaditi," je povedal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta