"Rogljičkov in jajc ne moremo kar umakniti ali gostom ugašati luči." Hotelirje najprej prizadel covid, zdaj še podražitve

Vida Božičko Vida Božičko
19.03.2022 06:00

Zaradi bonov so se cene turističnih namestitev zvišale in v tej sezoni je bilo pričakovati normalizacijo. Zdaj nas je doletela nova kriza in visoka inflacija se pozna tudi v tej panogi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hotelirji zaradi visokih stroškov ne morejo kar zapreti recepcije ali izklopiti dvigala. Podražitve storitev bodo zato nujne. 
Janko Rath

Potem ko se je ves turistični sektor veselil sprostitve covidnih ukrepov, se je takoj začela druga kriza. Najprej so se zgodile odpovedi gostov iz Rusije in Ukrajine, zdaj pa so vidne tudi že nekatere druge posledice. Prvi šok so tako najbolj občutili v zdraviliških hotelih, kjer prevladujejo ruski gostje. V Rogaški Slatini kar 40 odstotkov vseh prenočitev ustvarijo Rusi. "Takoj ko se je vojna začela, so se rezervacije ustavile, hkrati pa so se vrstili preklici že rezerviranih terminov. Ker pretiranega optimizma ni, se zdaj osredotočamo na bližnje trge. A ker smo na ruskih trgih dosegali višje cene, bomo zdaj morali za nižjo ceno pripeljati več obiskovalcev," razmišlja Roman Šipec, direktor družbe SLKI, ki skrbi za Grand hotel Rogaška.

"V turizmu se takoj pozna vse, kar se dogaja v svetu, in tako je bilo tudi prve dni vojne v Ukrajini, saj se je pri rezervacijah poznalo, da so ljudje šokirani in zadržani. Večino rezervacij smo takrat beležili za Slovenijo in nam bližje destinacije. A po nekaj dneh se je stanje normaliziralo in zdaj ponovno beležimo tudi vse sredozemske destinacije in tudi dlje po svetu," so povedali pri Turistični agenciji Sonček. Tudi v Agenciji Palma in pri Relaxu so s številom rezervacij zdaj zadovoljni. "Trenutna kriza se še ne opazi pri manjših rezervacijah. Morda je nekoliko manj zanimanja za bolj oddaljene destinacije, a Jadran in bližnje lokacije se hitro polnijo. Odpovedi ni, zanimanja za dopust po covidu pa je večje," pravi Jože Režonja iz Relaxa, a je že nekoliko zaskrbljen, kaj bo sledilo, ko se bodo cene začele višati. "Mi smo pogodbe s ponudniki sklenili oktobra in te cene, ki jih imamo v katalogih, veljajo. Zaradi te krize se ne morejo zvišati. V prihodnje pa je vprašanje, kako bo. Cene letalskih in drugih prevozov bodo gotovo višje," domneva.

A ne le prevozi, vse višji stroški so na vseh nivojih turistične ponudbe, ugotavlja Gregor Jamnik, direktor ljubljanskega Hotela Slon in predsednik slovenskega združenja hotelirjev. "Po covidu nas je takoj zajela energetska kriza. Podražitve so ogromne. Elektrika se je podražila za 500 odstotkov, plin za 100 odstotkov. Za dobave dobimo vsak teden nove cenike. Samo včeraj se je dobavna cena za jajca zvišala za 50 odstotkov, rogljički so dražji za 42 odstotkov. To so astronomske podražitve," razlaga in pravi, da bodo to pač morali všteti v cene storitev. "Rogljičkov in jajc ne moremo kar umakniti iz ponudbe. Tudi luči ne moremo ugašati in ne izklopiti dvigala, ker je pač velik porabnik energije. Take ukrepe lahko izvajamo doma, v hotelih pa ne. Hoteli smo veliki porabniki energije," poudarja.

Cene se zagotovo ne bodo umirile, najverjetneje bo vse celo dražje. A ne bo enostavno, če ne bo zadostnega zanimanja. Cene se namreč oblikujejo glede na povpraševanje. "Upamo, da bo vseeno zdaj, ko je omejitev manj, večje povpraševanje, sicer nimamo ideje, kaj bomo," nadaljuje Jamnik, a ob tem tudi dvomi. "Resda morda ne bo omejitev zaradi covida, so pa zadržki zaradi vojne. Ruskih in ukrajinskih gostov zagotovo ne bo. Tudi Američanov ne, čeprav smo na te goste precej računali. Pri nas so bili ti gosti na petem mestu. Predstava v svetu namreč je, da je vzhodna Evropa v vojni in da imamo begunsko krizo. Jasno je, da teh gostov letos ne bo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta