Rusko ministrstvo svari pred ukrajinsko "umazano bombo" z ukradeno slovensko fotografijo

Miha Raičevič Miha Raičevič
26.10.2022 14:06

Rusko ministrstvo je opozorilo, da bo Ukrajina aktivirala "umazano bombo" in potem krivdo zvalila na Moskvo. Pri tem je brez dovoljenja objavila tudi fotografijo slovenske agencije. Ugotovili smo, kakšne podatke navaja ob tem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odziv vlade na objavo ruskega zunanjega ministrstva
Twitter/VladaRS

Rusko ministrstvo za zunanje zadeve je v ponedeljek na Twitterju objavilo zapis, v katerem opozarja, da naj bi imeli dve ukrajinski organizaciji nalogo, da ustvarita tako imenovano "umazano bombo", pri tem pa je uporabilo fotografije slovenske agencije.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je o "umazani bombi" že v nedeljo govoril s kolegi iz Francije, Velike Britanije, ZDA in Turčije, o čemer smo tudi poročali.

Dan pozneje je rusko zunanje ministrstvo objavilo tvit, v katerem je pripelo tudi fotografije slovenske agencije za radioaktivne odpadke (ARAO) iz leta 2010. Iz ARAO so pojasnili, da gre za fotografijo, ki so jo objavili brez njihove vednosti. Ta jo je sicer pred 12 leti uporabila v strokovnih predstavitvah ter sredstvih za informiranje splošne in zainteresirane javnosti. Na fotografiji so dimni detektorji, ki so predmet splošne uporabe. Pojasnjujejo, da ti detektorji res vsebujejo radioaktivni vir, ne pa radioaktivnih virov, ki so navedeni v tabeli pod fotografijo.

Slovenska vlada je to razložila tudi na svojem Twitter profilu. Poleg navedenega je še zapisala, da so objavljeni dimni detektorji predmet splošne uporabe.

Na ARAO so za Večer pojasnili, da javljalniki požara oziroma detektorji dima vsebujejo majhne količine radioaktivnega americija (Am-241), starejši pa tudi radij (Ra-226). Tabela ruskega zunanjega ministrstva pa "predstavlja radionuklide, ki jih najdemo v industriji in jedrskem gorivu", še poudarjajo in dodajajo: "Kobalt in stroncij se uporabljata v industriji v procesni tehniki in avtomatiki ali kot kalibracijski viri, uran in plutonij pa se nahajata v jedrskem gorivu."

V spodnjem članku lahko preberete, kaj sploh je umazana bomba in kako ravnati v primeru, če je uporabljena.

Vojna v Ukrajini in umazane igre z umazano bombo: Kaj bi se zgodilo, če bi bila zares uporabljena?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta