Umazana bomba? Mednarodni inšpektorji bodo v Ukrajini preverili morebitne neprijavljene jedrske dejavnosti

STA, Va
25.10.2022 09:50

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je od Ukrajine prejela pisno prošnjo za pregled dveh neimenovanih jedrskih lokacij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo Mariano Grossi. 
Reuters

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) bo na zahtevo Kijeva v kratkem pregledala dve jedrski lokaciji v Ukrajini, je sporočil generalni direktor agencije Rafael Grossi. Inšpektorji bodo po nedavnih ruskih obtožbah, da Kijev pripravlja umazano bombo, preverili morebitne neprijavljene jedrske dejavnosti.

Kot je dejal Grossi, je IAEA od Ukrajine prejela pisno prošnjo za pregled dveh neimenovanih jedrskih lokacij. Obe sta v preteklosti že bili pod nadzorom IAEA, inšpektorji pa so ju redno obiskovali.

"IAEA je pred enim mesecem pregledala eno od teh lokacij in vse naše ugotovitve so bile skladne z ukrajinskimi izjavami o nadzornih ukrepih," je dejal Grossi in pojasnil, da na omenjeni lokaciji nazadnje niso našli nobenih neprijavljenih jedrskih dejavnosti ali materiala.

Inšpektorji bodo lokaciji obiskali v prihodnjih dneh, je še napovedal Grossi, ni pa navedel podrobnosti. Povedal je le, da gre za objekta, ki ju je v obtožbah Ukrajine, da pripravlja t. i. umazano bombo, omenila Rusija.

Umazana bomba je izraz, s katerim se označuje konvencionalno orožje, ki nosi jedrski material. Običajno je sestavljena iz eksploziva in radioaktivnega materiala, ki je lahko v obliki majhnih kroglic ali prahu. Namen je razširitev jedrskega materiala, zaradi česar je predvsem nevarna za civiliste.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta