Ruski obrambni minister opozarja pred domnevno ukrajinsko "umazano bombo", odzval se je Kijev ...

STA, M.R.
23.10.2022 17:22

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu se je danes po telefonu pogovarjal s turškim, francoskim in britanskim kolegom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ruski obrambni minister Sergej Šojgu in predsednik Vladimir Putin sta pred kratkim obiskala kamp za urjenje mobiliziranih enot v regiji Rjazan.
EPA

Z vsemi tremi je razpravljal o stanju v Ukrajini in sogovornikom izrazil skrb, da bi Ukrajina lahko uporabila t. i. "umazano bombo", so sporočili z ruskega obrambnega ministrstva.

V kratkem sporočilu za javnost so iz Moskve potrdili, da se je Šojgu s Hulusijem Akarjem, Sebastienom Lecornujem in Benom Wallaceom pogovarjal o stanju v Ukrajini, "ki ima stalno težnjo v smeri nadaljnjega, nenadzorovanega zaostrovanja".

V vseh pogovorih je opozoril na nevarnost "umazane bombe", ki je izraz, s katerim se ponavadi označuje konvencionalno orožje, ki nosi jedrski material z namenom ustvarjanja okolja, ki ne dopušča bivanja na okuženem območju.

Obrambno ministrstvo v Londonu je potrdilo pogovore z Moskvo, pri čemer je Wallace ovrgel navedbe, da želijo zahodne države zaostriti konflikt, in opozoril pred rabo takšnih obtožb kot izgovora za večjo eskalacijo.

Šojgu se je pred tem v petek pogovarjal z ameriškim kolegom Lloydom Austinom. To je bil drugi pogovor med obrambnima ministroma Rusije in ZDA od začetka vojne v Ukrajini.

Odzval se je Kijev ...

"Če Rusija očita Ukrajini, da naj bi nekaj pripravljala, to pomeni le eno: da je to že sama pripravila," je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v večernem video nagovoru. Zunanji minister Dmitro Kuleba pa je na družbenih omrežjih zapisal, da Ukrajina nima takšnih bomb niti jih ne namerava pridobiti.

"Umazana bomba" je izraz, s katerim se ponavadi označuje konvencionalno orožje, ki nosi jedrski material. Na domnevno pripravljenost Ukrajine, da bi uporabila takšno orožje, je v telefonskih pogovorih s turškim, francoskim in britanskim kolegom namignil Šojgu.

"Ukrajina je predana članica NPT (op. p. pogodba o neširjenju jedrskega orožja): sploh nimamo 'umazane bombe', niti je je nameravamo pridobiti," je sporočil Kuleba in dodal, da "Rusi pogosto obtožujejo ostale tistega, kar načrtujejo sami".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta