"S tem korakom bomo vsaj malce prispevali k mirnejšim praznikom." Kateri trgovci so povsem umaknili pirotehniko s svojih polic?

Asja Lednik Štrukelj
29.11.2021 10:42

Pozivi k varni in premišljeni uporabi pirotehničnih izdelkov se vsak december vrstijo, a v kolikšni meri zaležejo?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Fotografija je simbolična.

Andrej Petelinšek

Kljub letom ozaveščanja pirotehnični izdelki, predvsem tisti, ki izhajajo s črnega trga, še vedno občasno povzročijo hude, trajne poškodbe, najpogosteje pri mladih, vsako leto opozarjajo zdravniki. Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so lani spomnili tudi na živali, ki lahko zaradi uporabe pirotehnike precej trpijo.

Da bi pirotehnika povzročala čim manj težav, si prizadevajo tudi trgovci. Ti se zadnja leta odločajo, da na svoje prodajne police ne bodo uvrstili tovrstnih izdelkov. V Sparu Slovenija povedo, da so v skladu "z našo zavezo k trajnostnemu ravnanju ter željo po zagotavljanju varnih in mirnih praznikov sprejeli odločitev, da pirotehničnih izdelkov ne bomo več ponujali v naših trgovinah". Zavedajo se negativnih posledic neodgovorne in nepremišljene uporabe pirotehničnih sredstev, odgovornost do družbe in okolja pa predstavlja pomemben del njihovega poslovanja, pravijo.

Tudi v Hoferju se zavedajo problematike uporabe pirotehničnih sredstev, zato so, kot sporočajo, že nekaj časa razmišljali o nadaljnjih ukrepih glede ponujanja omenjenega prodajnega segmenta. "V preteklih letih smo tako našim kupcem ponujali samo omejen nabor pirotehničnih izdelkov, večinsko s svetlobnim in ne z zvočnim učinkom. Pirotehničnih izdelkov v trgovinah Hofer od letošnjega leta dalje ne bomo več ponujali in upamo, da bomo s tem korakom vsaj malce prispevali k mirnejšim in varnejšim praznikom."

V Lidlu Slovenija bodo že tretje leto praznovali brez poka

V Mercatorju spomnijo, da so se že leta 2009 odločili, da ne bodo več prodajali pirotehnike. "Čez nekaj let smo nato zaradi povpraševanja kupcev izdelke s svetlobnimi učinki ponovno prodajali omejen čas ob koncu leta in v skladu z drugimi zakonskimi omejitvami." Lani so se spet odločili, da pirotehničnih sredstev ne bodo prodajali, saj si, pravijo, vedno manj ljudi želi glasnega pokanja, mnoge to zelo moti in vznemirja ter plaši živali. Enako bo letos, ko pirotehnike ne bodo prodajali v svojih trgovinah.

Tudi v Lidlu Slovenija bodo že tretje leto praznovali brez poka, kar pomeni, da tudi letos v njihovi ponudbi ne bo pirotehnike. Odločitev za umik pirotehnike pred tremi leti je bila "za nas logična nadgradnja tradicionalnega projekta Koraki za tačke, s katero spodbujamo k razmisleku o odgovornem lastništvu domačih ljubljenčkov ter o tem, da je v Sloveniji še vedno preveč nezaželenih in zavrženih živali. Obenem pa tudi dodaten korak pri uresničevanju naše trajnostne pobude Ustvarimo boljši svet".

Pravijo, da so pobude za ukinitev prodaje pirotehnike dobili tudi s strani kupcev in zaposlenih, "izjemno pozitivne reakcije javnosti na našo ukinitev prodaje pirotehnike pa znova potrjujejo", da je bila njihova odločitev pred tremi leti prava.

Edini, ki so na naše vprašanje odgovorili pritrdilno, torej, da nekaj pirotehnike letos vendarle bo na njihovih policah, so trgovine Tuš. Prodajali bodo zgolj svetlobna sredstva, ki so na voljo le v nekaterih prodajalnah in še to glede na povpraševanje kupcev.

In če večina trgovcev iz svoje ponudbe zadnja leta povsem umika pirotehnična sredstva, mar to pomeni, da zato cveti črni trg? Na Generalni policijski upravi pojasnijo, da je policija v obdobju zadnjih štirih let na letni ravni zasegla v povprečju 8000, v zadnjem letu pa 4174 kosov pirotehničnih izdelkov. Prepovedani pirotehnični izdelki 2. in 3. kategorije, katerih glavni učinek je pok (petarde), se v državo vnašajo v glavnem iz sosednjih držav, kjer njihova prodaja ni omejena na enak način kot pri nas. "Zaznavamo, da se nedovoljena pirotehnika preprodaja na različne načine, žal tudi mladoletnikom, ki jo, med drugim, prinašajo tudi v osnovne in srednje šole," povedo na policiji.

Kljub temu ocenjujejo, da se preprodaja pirotehničnih sredstev na črnem trgu v zadnjih letih zmanjšuje. Ljudje se vse bolj zavedajo nevarnosti uporabe pirotehničnih izdelkov, dodajajo, posledično se zato zmanjšuje tudi število telesnih poškodb pri njihovi uporabi. Policija namreč v zadnjem letu zaradi uporabe pirotehnike ni obravnavala nobenega primera telesne poškodbe občanov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.