Sindikati pričakujejo, da bo vlada predstavila spremenjen zakon o demografskem skladu, sicer grozijo z referendumom

M.R.
15.07.2021 21:09
Državni zbor je v skladu z napovedmi predsednikov koalicijskih strank SDS, SMC in NSi odložil glasovanje o predlogu zakona o Nacionalnem demografskem skladu na jesen. Po besedah predsednika vlade Janeza Janše je politično ozračje za tako pomembno odločitev preveč pregreto, v opoziciji so menili, da je v ozadju odložitve glasovanja premalo glasov. Oglasili so se v opoziciji in tudi v sindikalnih centralah.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predstavniki sindikalnih central (fotografija je simbolična)
Robert Balen

V stranki Levica so se odzvali na napoved umika novele zakona o nalezljivih boleznih in zakona o nacionalnem demografskem skladu. Menijo, da gre za pomembna umika vlade z dveh ključnih front. "Jasno je, da vedo, da glasov za svoje zakone v parlamentu nimajo več," ocenjujejo. "A ta vlada nima več nobenega zaupanja ali podpore, kaj šele vizije razvoja. Afer, korupcije, klientelizma, nesposobnosti, puščanja pomoči potrebnih na cedilu, netenja sporov in kaosa, sesuvanja institucij, napadov na kritike in sramotenja države v tujini je bilo enostavno preveč," nadaljujejo in menijo, da je mogoče pomiriti stanje v Sloveniji mogoče le s "predčasnimi volitvami in novo vlado".

Na Twitterju se je odzval tudi predsednik opozicijske stranke LMŠ Marjan Šarec, ki prav tako poudarja, da je čas za volitve. "Še enkrat, umik ZNB in zakona o demografskem skladu in drugi manevri se dogajajo zato, ker koalicija nima glasov. Kapitulacija. Edina prava poteza, ki bi pokazala pogum in odgovornost bi bila vsaj vezava zaupnice na katerega izmed zakonov. Čas je za volitve," je zapisal. 

Evropski poslanec iz vrst LMŠ Klemen Grošelj pa je tvitnil: "To pa je novost. Koalicija pričakuje glasove opozicije za imenovanje ministra, da bo ta uresničeval program koalicije. Če to ni dokaz, da je čas za volitve, ko niti osnovni pojmi in razmerja v demokraciji niso več razumljivi, potem pa ne vem, kaj še potrebujemo."

Sindikati pričakujejo spremenjen zakon

Na umik zakona o umiku zakona o demografskem skladu so se odzvali tudi v sindikalnih centralah, ki so zagrozile z referendumom o tem zakonu, če bo sprejet. Predsednica Zveze svobodnih Sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič pozdravlja odločitev vlade, pri tem pa poudarja, da zgolj s preložitvijo glasovanja ne bo veliko narejenega. "Če pa je namen odločitve zakon vrniti v javno razpravo in na Ekonomsko-socialni svet, potem smo morda tudi na začetku poti vračanja demokratičnih procesov sprejemanja zakonodaje. Demografski sklad v pravem pomenu, ki bo zagotavljal pokojnine vsem naslednjim generacijam, bi sicer nujno potrebovali, a ne v obliki, kot je bil predlagan," je komentirala odločitev vladne koalicije. 

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS) Branimir Štrukelj meni, da potezo vlade razumejo kot sicer pozno spoznanje, da je treba sindikate jemati resno in kot strah pred soočenji s sindikati. "Z zakonom si je vladajoča politika hotela pridobiti popoln nadzor nad celotnim, še preostalim premoženjem države in z njim prosto razpolagati ter omogočiti še večjo privatizacijo ter plenjenje skupnega. Zakon ogroža 1,5 milijarde evrov privarčevanih sredstev za dodatno pokojninsko zavarovanje delavk in delavcev v javnem in zasebnem sektorju. Hkrati pa tak zakon skoraj v ničemer ne prispeva k zagotavljanju stabilnega sofinanciranja in izplačevanja dostojnih pokojnin, kar bi moral biti njegov osnovni in edini namen. Tudi v KSJS pričakujejo, da bo vlada pripravila drugačen zakon, če pa tega ne bo storila in ga bo jeseni predstavila v obliki, kot sedaj, bodo "takoj začeli z zbiranjem podpisov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma," je zapisal v odzivu.

Predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije - PERGAM Jakob Počivavšek pa je v odzivu zapisal, da je "zakon o nacionalnem demografskem skladu je slab in škodljiv, odložitev glasovanja tega dejstva ne more spremeniti". "Ko oziroma če bo do glasovanja prišlo, bomo zato sindikati pripravljeni, da v primeru njegove potrditve sprožimo referendumske aktivnosti. Zakon je potrebno zavrniti in pripraviti nov zakon, ki bo, v nasprotju s spornim predlogom, zagotavljal ustrezno dolgoročno podporo pokojninski blagajni, sprejet pa mora biti s širokim družbenim konsenzom," je poudaril.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta