Sindikati za umik točke o preiskovalni komisiji glede Gen-I, Star Solar in Gibanja Svoboda z dnevnega reda DS

STA, M.R.
28.02.2024 14:57

Interesna skupina delojemalcev želi umik točke z dnevnega reda seje državnega sveta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Državni svet. 
Foto: Robert Balen

Predstavniki sindikatov v državnem svetu so zaradi obsežnega dopisa odvetnika Mirka Bandlja, v katerem je bil kritičen do predloga za ustanovitev preiskovalne komisije glede Gen-I, Star Solar in Gibanja Svoboda, predlagali umik te točke z dnevnega reda.

Svetnik Andrej Poglajen v dopisu medtem vidi poskus pritiska na svetnike. Državni svetniki bodo na današnji seji odločali o predlogu za ustanovitev preiskovalne komisije, ki se bo ukvarjala s poslovanjem podjetij Gen-I in Star Solar ter domnevnim nezakonitim financiranjem Gibanja Svoboda. Pobudo za sprejem zahteve za odreditev parlamentarne preiskave je na predlog državnega svetnika iz vrst SDS Andreja Poglajena vložila interesna skupina lokalnih skupnosti.

"Mislim, da je velik interes v slovenski javnosti, da se dejansko razčisti, kaj se je dogajalo znotraj podjetja Gen-I pod vodstvom Roberta Goloba in kaj se je dogajalo tudi s poslovanjem podjetja, ki je bilo do nedavnega v njegovi lasti, se pravi podjetja Star Solar," je pred začetkom današnje seje državnega sveta v izjavi za medije dejal Poglajen.

Odvetnik Mirko Bandelj je kot pooblaščenec podjetja Gen-I v dopisu Lotriču zapisal, da poslovanje te družbe nikakor ne more biti predmet parlamentarne preiskave, je poročal portal N1. Kot je ocenil Bandelj, gre pri predlogu za zlorabo instituta ustavne kategorije parlamentarne preiskave in za hudo zlorabo državnega sveta kot državne institucije. Meni, da bi bilo treba to točko umakniti z dnevnega reda seje.

Poglajen je odvetnikov dopis označil za etično in moralno sporen pritisk na svetnike in svetnice. "Mislim, da so naše odločitve in naše delo povsem avtonomne in da je šlo tukaj v bistvu bolj za poskus neke diskreditacije našega predloga," je dejal.

Interesna skupina delojemalcev sicer predlaga umik te točke z dnevnega reda.

Pobudo za umik te točke z dnevnega reda so pripravili zaradi obsežnega Bandljevega dopisa, je pojasnila vodja interesne skupine delojemalcev Lidija Jerkič. "Glede na pomanjkanje časa za preučitev take pobude je bil naš predlog naslovljen na interesno skupino predlagateljev, da razmislijo o umiku točke dnevnega reda," je dejala.

Jerkič: Gre za politizacijo državnega sveta

Preiskovalne komisije so po besedah Jerkič ena od legitimnih možnosti, ki jih ima državni svet na podlagi ustave. Kar se pa tiče konkretne preiskovalne komisije, gre po njenem mnenju za politizacijo državnega sveta, zaradi česar te pobude ne bo podprla, v kolikor bo prišlo do glasovanja.

V medijih so se sicer pojavili očitki, da je predlog za ustanovitev preiskovalne komisije prek državnega sveta obvodna poteza stranke SDS, ki za ustanovitev komisije nima dovolj glasov v DZ.

Po mnenju Poglajena gre za očitek tistih, ki branijo koalicijsko stranko ter njeno morebitno uvodno financiranje za državnozborske volitve. "Mislim, da če je to njihov edini argument, potem se lahko dejansko z veliko skrbjo oziramo v prihodnost, kaj bo dejanska preiskovalna komisija znotraj DZ prinesla," je dejal in poudaril da funkcijo državnega svetnika opravlja avtonomno, brez kakršnih koli pritiskov strank.

Poglajen pričakuje, da bo pobuda za ustanovitev preiskovalne komisije danes izglasovana.

Predsednik državnega sveta Marko Lotrič medtem ni razkril kako bo glasoval. "Sama razprava bo pokazala, kako se bom tudi sam odločal. Ampak iz vsega, kar sem do zdaj slišal, lahko samo ugotovim, da svetnice in svetniki na to zadevo gledajo različno," je dejal.

Lotrič dopis Bandlja ne razume kot pritisk na svetnike in svetnice, ampak bolj kot željo ene strani, da predstavi svojo plat zgodbe. "Iz tega dopisa sem predvsem razumel, da želi odvetniška pisarna dati priložnost svetnikom, da se seznanijo z vsebino, z njihovim razmišljanjem," je pojasnil.

Obenem meni, da pri tej zadevi ne gre za instrumentalizacijo državnega sveta s strani stranke SDS.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta