Šircelj o proračunskem primanjkljaju, ki ga ni

Aleš Kocjan
16.04.2019 15:53

SDS in NSi z zahtevo za ustavno presojo letošnjega proračuna. Če se izkaže, da je proračun neustaven, pričakujejo padec vlade. Poslanec Andrej Šircelj o odhodkih, višjih od odhodkov, kar ne drži

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nad financami vlade Janeza Janše bo imel roko Andrej Šircelj (desno), Zvonko Černač (v sredini) pa bo skrbel, da bo v proračun iz Evrope kanilo čim več evrov. 
Andrej Petelinsek

Poslanci opozicijskih SDS in NSi predlagajo ustavnemu sodišču, da razveljavi rebalans proračuna za letošnje leto in odpravi odlok za pripravo proračuna, vladi in državnemu zboru pa naroči uskladitev teh dokumentov z ustavo in zakonom o fiskalnem pravilu v enem mesecu. Poslanec SDS Andrej Šircelj, ki je predstavil zahtevo za ustavno presojo proračuna, pa je pri tem napačno navajal, da v rebalansu proračuna za leto 2019 odhodki presegajo prihodke za 270 milijonov evrov (tako Širclja povzema tudi Slovenska tiskovna agencija, op. p.), pri čemer se je skliceval na Fiskalni svet. "148. člen ustave določa usklajenost prihodkov in odhodkov. Z drugimi besedami; ni več mogoče, da so odhodki večji od prihodkov, razen v primerih, ki jih določa zakon o fiskalnem pravilu, ko gre za izredne dogodke, vendar v tem letu temu ni bilo tako. (...) Fiskalni svet je ugotovil, da odhodki presegajo prihodke za 270 milijonov oziroma da so za 270 milijonov preveliki," je dejal Šircelj.
A ta navedba ne drži, saj so načrtovani prihodki v letošnjem proračunu za okoli 190 milijonov evrov višji od odhodkov. Fiskalni svet je namreč ocenil, da bi morali glede na gospodarske razmere dati za hude čase na stran v času debelih krav še okoli 270 milijonov evrov. Nikakor pa ne drži, da so načrtovani prihodki nižji od načrtovanih odhodkov, kot je napačno izjavil poslanec SDS. "Fiskalni svet je samostojen in neodvisen organ, prav pa je tudi, da je to organ, katerega beseda nekaj velja," je naprej govoril Šircelj. "Zaradi tega se na ekonomskem in finančnem področju ne bo kaj veliko zgodilo; gre za vprašanje higiene in discipline, pa tudi za vprašanje vladavine prava. Vlada namreč ni upoštevala fiskalnega sveta!"
Vlada res ni upoštevala vseh priporočil fiskalnega sveta, kot pravilno navaja poslanec SDS, je pa treba ob tem opozoriti, da je finančni minister Andrej Bertoncelj ocenil, da je proračun optimalen ravno zato, ker je v presežku in ker daje nekaj denarja na stran tudi za hude čase.

Davorin Kračun: "Finančni minister meni, da so opravili glavnino dela že s predvidenim znižanjem deleža javnega dolga z 71 odstotkov BDP na 67 odstotkov."
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta