Škoda v kmetijstvu zaradi lanske suše ocenjena na 148 milijonov evrov

STA, Gr.G.
30.03.2023 18:14

Neposredna škoda v kmetijstvu zaradi suše presega mejo, ki omogoča državno pomoč.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Znesek škode presega mejo, ki omogoča državno pomoč.
Andrej Petelinšek

Za datum nastanka suše v kmetijstvu se po pojasnilih vlade šteje 31. maj 2022. Ocenjena neposredna škoda presega 0,3 promila načrtovanih prihodkov državnega proračuna za leto 2022, zato je dosežena meja za državno pomoč v skladu z zakonom o odpravi posledic naravnih nesreč.

Vlada je potrdila tudi stroške ocenjevanja škode, ki so ga opravile občinske komisije ter Uprava RS za zaščito in reševanje. Stroški v skupni višini nekaj manj kot 100.000 evrov bodo pokriti iz proračunske rezerve.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo na podlagi ocene zdaj pripravilo program za odpravo posledic škode.
Andrej Petelinšek

Vlada je ministrstvoma za kmetijstvo in za obrambo ob tem med drugim naložila pripravo usklajenega nabora ukrepov za izboljšanje postopkov ocenjevanja in zmanjšanja škod.

Končna ocena, ki jo je danes potrdila vlada, je po navedbah Dnevnika sicer nižja od delne ocene iz lanskega oktobra. Kot je časnik poročal sredi meseca, je državna komisija za ocenjevanje škode slednjo takrat namreč ocenila na nekaj manj kot 162 milijonov evrov. V celoti je bil po pisanju časnika iz škode izvzet vinogradniški sektor, ocenjeno škodo v hmeljiščih pa je vlada močno oklestila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta