Skupščina Elektra Maribor: SDH s svojim predlogom za nadzornika. Kaj je v ozadju?

Srečko Klapš
30.06.2021 13:41
Država namesto ponovnega imenovanja Davida Klariča predlagala Sama Iršiča iz Mariborske livarne. Po naših informacijah pa majanju stolčkov še ni konec ...
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Elektro Maribor je lani z 840 zaposlenimi ustvaril 84,6 milijona evrov prihodkov in 10,5 milijona evrov čistega dobička.  
 
Igor Napast

Po dnevnem redu sodeč bi danes morala biti povsem običajna skupščina Elektra Maribor, ki ga vodi Boris Sovič. Med drugim delničarji, med katerimi je z 79,9-odstotnim lastniškim deležem največja država, odločajo o predlogu delitve 3,3 milijona evrov bilančnega dobička za dividende, o nekaterih dopolnitvah in spremembah statuta družbe ter o ponovnem imenovanju namestnika predsednika nadzornega sveta Davida Klariča za še eno štiriletno mandatno obdobje od 1. septembra dalje.

Še do včeraj popoldne smo razpolagali z neuradno informacijo, da bi večinski lastnik SDH lahko na skupščini umestil dodatno točko dnevnega reda, s katero bi se lahko začeli majati stolčki nadzornikov, ki jim predseduje Tomaž Orešič. A so se kasneje morda tudi zaradi današnjega obiska vlade v Podravju in Mariboru zadeve spremenile do te mere, da je SDH z nasprotnim predlogom spodnesel stolček le podpredsedniku nadzornikov Davidu Klariču in namesto njega predlagal Sama Iršiča iz Mariborske livarne. Ta poteza pritrjuje neuradnim informacijam, da naj bi do septembra zamenjali nadzornike v več korakih. Pripravljal naj bi se celo teren za menjavo predsednika uprave Borisa Soviča.

Kaj je v ozadju? V skladu z že videno koalicijsko kadrovsko kombinatoriko naj bi Elektro Maribor polzel iz rok SD v gospodarsko-interesni milje Nove Slovenije. Kot je znano, sta tako Boris Sovič kot Bojan Horvat, ki vodi hčerinsko družbo Energija plus, dolgoletna vidna člana SD. Spomnimo tudi, da je nedavno Holding Slovenske elektrarne (HSE), kjer pomaga kadrovske niti plesti tudi nekdanja Janševa medijska in vse bolj kadrovska operativka Ksenija Koren, od Elektra Maribor kupil večinski 51-odstotni lastniški delež Energije plus. Ob tem je bil v centru Maribora, kjer imata obe družbi sedež, nedavno viden v gospodarstvu vplivni glavni tajnik NSi Robert Ilc. Naključje? Najverjetneje ne. Energetika sodi pod infrastrukturno ministrstvo Jerneja Vrtovca, ki prav tako prihaja iz NSi.

Več o skupščini, ki še teče, sledi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta