Slavinec bo odločal o razdelitvi 770.000 evrov za raziskovalne programe, ki se bodo izvajali od enega do treh let

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
28.05.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ministrica Simona Kustec je za predsednika programskega sveta, katerega člani bodo izvedli postopek oblikovanja razpisa in postopek izbora projektov, imenovala državnega sekretarja dr. Mitjo Slavinca. 
Robert Balen

Ciljni raziskovalni programi (CRP) so ustaljena praksa na področju znanosti in raziskav. Interes, da se opravi raziskava na določeno temo, izkazujejo različni akterji, kar po eni strani omogoča raziskave in s tem financiranje raziskovalcev, vpisanih v evidenco ARRS, po drugi strani pa ugotovitve prispevajo k novim dognanjem pa tudi izboljšavam na določenem področju. Tudi tokratni CRP Znanost za razvoj družbe v letu 2022 ne bi bil nič nenavadnega, če sklepa o njegovem oblikovanju tik pred iztekom mandata ne bi podpisala ministrica za izobraževanje dr. Simona Kustec. In pri tem za predsednika programskega sveta, katerega člani bodo izvedli postopek oblikovanja razpisa in postopek izbora projektov, imenovala državnega sekretarja dr. Mitjo Slavinca in za člana dr. Franca Janžekoviča, generalnega direktorja direktorata za visoko šolstvo, ki je na ministrstvo prišel skupaj s Slavincem z mariborske Fakultete za naravoslovje in matematiko, kjer je bil v letih 2006-2019 prodekan za izobraževalno dejavnost. Javna agencija za raziskovalno dejavnost (ARRS), ki jo vodi Slavinčev izbranec dr. Mitja Lainščak in ki bo prispevala polovico od skupno 770.000 sredstev za raziskovalne programe, ki se bodo izvajali od enega do treh let, je v svet predlagala dr. Marijo Pfeifer, nekdanjo strokovno direktorico UKC Ljubljana in članico Slavinčeve Pomurske akademsko znanstvene unije, in dr. Primoža Pristovška, zaposlenega na ARRS.

Drugo polovico zneska bo prispevalo ministrstvo za izobraževanje, saj, kot izhaja iz sklepa, je namen in cilj izvajanja CRP "nuditi ustrezno raziskovalno podporo vladi za temeljne razvojne naloge, ki so nujne za izboljšanje razvoja Slovenije. CRP Znanost za razvoj družbe predstavlja pomemben instrument povezovanja potreb države in raziskovalne sfere na posebej določenih prednostnih temah, ki so pomembne za odločanje v zvezi z razvojnimi politikami na posameznem področju javnega interesa ter v zvezi s spremljanjem in nadziranjem njihovega izvajanja." Pri izboru tem so se, kot je zapisano v sklepu, opirali na leta 2017 sprejeto Strategijo razvoja Slovenije 2030.

Pri tem izbor tem za raziskovanje vendarle vzbuja pomisleke, ali ni bil narejen, da bo služil točno določenim interesom. Tako bo izbranec na razpisu tri leta raziskoval, s katerimi ukrepi naj bi država povečala vpis na deficitarne pedagoške študijske programe v naravoslovju, matematiki in tehniki. Temu raziskovalnemu programu bo namenjenega največ denarja, in sicer 70.000 evrov letno, kar je nekaj več, kot so letni stroški enega raziskovalca. Najbrž ni odveč omeniti, da imajo študijske programe matematike in fizike tudi na Fakulteti za naravoslovje in matematiko, kjer je bil Slavinec dekan pred prihodom na ministrstvo in kamor se bo najbrž tudi vrnil. Izsledki raziskave bodo tako lahko fakulteti v pomoč, kako pridobiti čim več študentov na teh programih. Zato bo vsekakor zanimivo videti, koga bo programski svet pod Slavinčevo taktirko izbral za izvajalca raziskave. Pa tudi, komu bodo pripadle raziskave, iz naslovov katerih je mogoče sklepati, da naj bi pomagale ARRS pri izvajanju raziskovalnih politik.

V sklepu o imenovanju je sicer določeno tudi, da se člane med drugim lahko razreši, če so imenovani za predstojnika fakultete, direktorja javnega raziskovalnega zavoda ali člana upravnega odbora ali znanstvenega sveta ARRS ter če nastopi konflikt interesov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta