(#SLO30 FOTO) Kako je Slovenija v treh desetletjih postala športna velesila

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
18.06.2021 06:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Goran Dragić& na košarkarskem Olimpu leta 2017. 
EPA

Če kdo, so v treh desetletjih samostojne države športnice in športniki največkrat sprožili kolektivno rajanje Slovencev. Uspehi, ki jim, ko gre za prva mesta in druge velike podvige, tako radi dodamo pridevnik naši, so krepko starejši od države. Od olimpijskih podvigov, ki jih je še pod avstrijsko zastavo začel Rudolf Cvetko, med velikima vojnama nadaljevala gimnastična reprezentanca z Leonom Štukljem na čelu …, preko mejnikov v Jugoslaviji, do državotvornih dejanj, kot so bile nalepke Slovenija, moja dežela na smučarskih dresih, ko so junaki belih strmin še tekmovali pod drugo zastavo, ali slovo Jureta Zdovca od garantirane zlate medalje na evropskem prvenstvu v košarki, ko je Slovenija razglasila samostojnost. 25. junija 1991 se zgodba slovenskega športa ni začela, le nadaljevala se je. In to kako!

Tour de France je slovenski! 
EPA

Slovenija ni le velesila v butičnih panogah, zaradi klime in naravnih danosti, pisanih na kožo Slovencem, so tudi v najbolj globalnih arenah visoko vihrale naše zastave. Med Sotlo in Sočo so zrasli olimpijski prvaki, nepopustljivi kolesarji, najboljši košarkarji v Evropi, NBA-šampioni, odbojkarski medalisti, rokometni mojstri, prejemniki zimskih kristalnih globusov, udeleženci finalov nogometne lige prvakov … Tudi najobširnejši seznam najboljših ambasadorjev (še vedno) mlade države bi verjetno kakemu spregledanemu junaku povzročil krivico.

Tina Maze
Reuters
Igor Napast
Maribor, Ljudski vrt, predkrog lige prvakov.
Igor Napast

Ja, trenutkov, ko so nas športni asi osrečevali, je bilo res veliko. Uspehi nemalokrat celo prehitevajo realne zmožnosti - Slovenija nima smukaške proge, ima pa kar dve svetovni prvakinji v najhitrejši disciplini, telovadci so se za podvige na drogu in bradlji pripravljali v dvorani, ki je bila zastarela že v času olimpionika Mira Cerarja, hokejska reprezentanca se je do četrtfinala olimpijskih iger prebila čez nasprotnike, ki imajo v svojih državah več dvoran, kot ima Slovenija registriranih hokejistov … Saj se je kje tudi premaknilo, ko je bilo treba uspehe opremiti z ustrezno infrastrukturo ali finančnim vložkom, a športniki, trenerji, entuziasti so še vedno kak korak spredaj.

23. september 2000, Sydney.  Luka Špik, Rajmond Debevec in Iztok Čop z zlatimi olimpijskimi medaljami. 
Boris Vugrinec
Planica
Robert Balen
Igor Napast
Petra Majdič
StA

Njihov znoj je sprožil velika navijaška romanja, od Planice in Maribora do Amsterdama, Carigrada in Pariza so se risali prizori navdušene množice. Poenotene množice. Šport nas najbolje poveže, je pogosta ugotovitev, ko se delimo na vseh drugih področjih. Resnica je nekoliko drugačna. Poveže nas, ko je to najlažje, ko so junaki že okronani, zmage ali medalje že v žepu. Šport je znal Slovence tudi razdeliti - celo ob dvojnih zmagah na finalu svetovnega pokala v smučarskih skokih ali v predzadnji etapi kolesarske dirke po Franciji -, a je hitro ponudil kak nov trenutek, ko se je složno prepevalo Kdor ne skače, ni Sloven'c. Ni kaj, uspešnih 30 je za nami.

Primož Kozmus 
Reuters
Judoistka Tina Trstenjak v Riu de Janeiru. Poletne olimpijske igre 2016.
 
Stanko Gruden/sta
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.